0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kotrč, hlíva, sírovec a další: Kde je najít a jak je využít v kuchyni?

Kotrč
ZDROJ: Karolína Waberová
sdílet:

Hříbek, žampion či bedlu měl už na talíři snad každý milovník hub. Co však takovou šupinovku, Jidášovo ucho, kotrč nebo sírovec? Řeč je o jedlých dřevokazných houbách. Vzhledově ne vždy vypadají lákavě, ale jejich konzumace se vůbec bát nemusíte. Po chuťové stránce si strčí do kapsy leckteré české houbové klasiky!

Dřevokazné houby v kuchyni

  • Dřevokazné houby (saprofitické) se tvoří na odumřelých kmenech, větvích, pařezech i kořenech a pomáhají dřevo rozkládat. Podílejí se tak na přirozeném koloběhu lesa.
  • Některé druhy dřevokazných hub (parazitické) sice napadají i živé stromy a keře, ale zpravidla takové, které jeví známky oslabení.

Pro nás je zajímavá především informace, že mezi dřevokaznými houbami najdeme i jedlé druhy. Pokud jste milovníky hub nebo vášniví houbaři (či obojí), zpozorněte!

Příklady jedlých dřevokazných hub:

  • boltcovitka ucho Jidášovo
  • hlíva ústřičná
  • kotrč kadeřavý
  • václavka obecná
  • sírovec žlutooranžový
  • šupinovka kostrbatá
  • penízovka sametonohá
  • korálovec jedlový

Jedlé dřevokazné houby využijete za syrova i tepelně upravené. Houby si můžete nasušit na zimu, zamrazit i zavařit. Houby výborně doplní omáčky, rizota, polévky, přílohy, saláty, aj.

Jidášovo ucho
ZDROJ: Wikipedia

Boltcovitka ucho Jidášovo

Boltcovitka připomíná svým tvarem ušní boltec, odtud si vysloužila svůj název. Ke sběru jsou vhodné čerstvé i suché houby. Plodnice porostlé řasami už ale ke konzumaci vhodné nejsou. Boltcovitka je vhodná k sušení. V kuchyni ji můžete využít čerstvou i tepelně upravenou.

Sušené houby je vhodné před použitím povařit. Jidášovo ucho využijete do polévek, salátů nebo do rizota. Boltcovitka se hojně využívá v čínské a japonské kuchyni. Jidášovo ucho má své místo i v lidovém léčitelství.

Jidášovo ucho můžete sbírat celoročně.
Roste na odumřelích keřích (pařezech, větvích) bezu černého.

Hlíva ústřičná
ZDROJ: Pxhere

Hlíva ústřičná

Hlívu v přírodě naleznete na pařezech a kmenech listnatých stromů. Výborně se hodí do omáček, salátů a k nakládání do sladko-kyselého nálevu, sušení a uzení. Hlíva je známá pro svou schopnost posilovat imunitní systém. V kuchyni se používají většinou pouze klobouky, třeně se suší a melou na houbový prášek, který slouží jako houbové koření.

Hlívu můžete sbírat od léta do zimy.
Roste na listnatých stromech.

Kotrč
ZDROJ: Karolína Waberová

Kotrč kadeřavý

Chorošovitou houbu kotrč kadeřavý nemůžete přehlédnout. Je podobný mořské houbě. Kotrč využijete k sušení, nakládání, do polévek, omáček, gulášů i ke smažení. Má příjemnou oříškovou chuť, kterou si nejvíce užijete, když kotrč připravíte jako smaženici. Sušit lze celou plodnici zavěšenou za provázek nebo rozřezat na menší kusy. Občas se mu povede vyrůst v písku, a potom bývá pořádně znečištěný. V každém případě je potřeba členitý kotrč pořádně proprat.

Sběr je možný od léta do podzimu.
Kotrč roste na kořenech borovic.

Václavky
ZDROJ: Olga Šlesingrová

Václavka obecná

Václavka obecná patří mezi dřevokazné houby, které je třeba vždy tepelně upravit. V syrovém stavu je mírně jedovatá. Po tepelné úpravě však získáte surovinu jedinečné chuti, která je vhodná do polévek, omáček i k naložení do sladkokyselých nálevů.

Sběr václavek je možný od září až do listopadu.
Roste v jehličnatých, listnatých i smíšených lesích.

Sírovec
ZDROJ: Wikipedia/fotíme Česko

Sírovec žlutooranžový

Sírovec nepřehlédnete. Září do dáli díky své pronikavě žlutí barvě plodnic. Hledat jej můžete na živých i odumřelých stromech. V kuchyni se používá sírovec pouze mladý. Je vhodné jej před použitím nakrájet a louhovat ve vodě, aby se vyplavila jeho nakyslá chuť. Sírovec lze obalit v trojobalu jako řízek a smažit, marinovat nebo upravit na kari.

Sírovec můžete najít od května do listopadu.
Roste listnatých a ovocných stromech.

Šupinovka kostrbatá
ZDROJ: Wikipedia

Šupinovka kostrbatá

Tato dřevokazná houba roste v trsech. Konzumují se mladé kloboučky. Šupinovka je vhodná do polévek, omáček, gulášů i k naložení do sladkokyselých nálevů. Podobá se václavkám, ale chuťově je o něco tužší.

Houbu můžete sbírat od srpna do listopadu.
Šupinovka roste na živém i odumřelém dřevě jehličnanů i listnáčů.

Penízovka
ZDROJ: Wikipedia

Penízovka sametonohá

Penízovka, nebo-li vánoční houba, v Japonsku enoki, roste většinou na odumřelých stromech. Vytváří trsy malých hub, které rostou i v zimě. Pokud mrazy klesnou pod -10 °C, přestane růst a jakmile teplota stoupne, penízovka v růstu pokračuje. Pro kulinářské účely se sbírají pouze kloboučky, a to do polévek, zeleninových, nudlových a kuřecích pokrmů. Lze ji smažit i restovat. penízovka nevyžaduje delší tepelnou úpravu než 5 minut.

Penízovka roste od října do prosince.
Roste na listnatých stromech.

Korálovec
ZDROJ: Wikipedia/Lebrac

Korálovec jedlový

Plodnice s tenkými dlouhými větévkami může mít délku až 40 cm. Korálovec naleznete ve vyšších polohách či hustých lesích pralesovitého typu. Korálovec vymírá společně s jedlemi, je proto už téměř vzácností jej najít. Je sice jedlý, ale velmi vzácný, proto ho v lese raději nechte.

Korálovec jedlový roste od srpna do prosince.
Najdete ho na odumřelých kmenech jedlí, vzácně smrků.

Zdroje infomrací: Na houby, Houby rostou, Myko

Související články

Autor: Stanislava Sedlák Chytilová

Apetit magazín

Už víte, co s nadcházející sobotou? Pojďte na Apetit piknik!
  • Lidé a jídlo

Už víte, co s nadcházející sobotou? Pojďte na Apetit piknik!

Dobře se nalaďte a ochutnávání může začít! Apetit piknik se koná už po dvanácté, i letos jsme mu vyhradili jednu celou červnovou sobotu. Přijít můžete v jakémkoli počtu, jídla a pití bude pro všechny dost. Počasí by mělo hodování pod širým...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč