Hříbek, žampion či bedlu měl už na talíři snad každý milovník hub. Co však takovou šupinovku, Jidášovo ucho, kotrč nebo sírovec? Řeč je o jedlých dřevokazných houbách. Vypadají trochu jako z jiného světa, ale jejich konzumace se vůbec bát nemusíte. Po chuťové stránce si strčí do kapsy leckteré české houbové klasiky!
Dřevokazné houby v kuchyni
- Dřevokazné houby (saprofitické) se tvoří na odumřelých kmenech, větvích, pařezech i kořenech a pomáhají dřevo rozkládat. Podílejí se tak na přirozeném koloběhu lesa.
- Některé druhy dřevokazných hub (parazitické) sice napadají i živé stromy a keře, ale zpravidla takové, které jeví známky oslabení.
Pro nás je zajímavá především informace, že mezi dřevokaznými houbami najdeme i jedlé druhy. Pokud jste milovníky hub nebo vášniví houbaři (či obojí), zpozorněte!
Příklady jedlých dřevokazných hub:
- boltcovitka ucho Jidášovo
- hlíva ústřičná
- kotrč kadeřavý
- václavka obecná
- sírovec žlutooranžový
- šupinovka kostrbatá
- penízovka sametonohá
- korálovec jedlový
Jedlé dřevokazné houby využijete tepelně upravené, lze je nasušit na zimu, zamrazit i zavařit. Výborně doplní omáčky, rizota, polévky, přílohy, saláty, aj.
![Jidášovo ucho Jidášovo ucho](/sites/default/files/styles/middle_cropped/public/recepty/Judasohr_Auricularia_auricula_judae.jpeg?h=1b7c0d2d)
Boltcovitka ucho Jidášovo
Boltcovitka připomíná svým tvarem ušní boltec, odtud si vysloužila svůj název. Ke sběru jsou vhodné čerstvé i suché houby. Plodnice porostlé řasami už ale ke konzumaci vhodné nejsou. Boltcovitka je vhodná k sušení. V kuchyni ji můžete využít čerstvou i tepelně upravenou.
Sušené houby je vhodné před použitím povařit. Jidášovo ucho využijete do polévek, salátů nebo do rizota. Boltcovitka se hojně využívá v čínské a japonské kuchyni. Jidášovo ucho má své místo i v lidovém léčitelství.
- Jidášovo ucho můžete sbírat celoročně.
- Roste na odumřelích keřích (pařezech, větvích) bezu černého.
![Hlíva ústřičná Hlíva ústřičná](/sites/default/files/styles/middle_cropped/public/recepty/Sni%CC%81mek%20obrazovky%202022-09-22%20v%C2%A011.44.24.png?h=46f69094)
Hlíva ústřičná
Hlívu v přírodě naleznete na pařezech a kmenech listnatých stromů. Hodí se do omáček, salátů a k nakládání do sladko-kyselého nálevu, sušení a uzení. Hlíva je známá pro svou schopnost posilovat imunitní systém. V kuchyni se používají většinou pouze klobouky, třeně se suší a melou na houbový prášek, který slouží jako houbové koření.
- Hlívu můžete sbírat od léta do zimy.
- Roste na listnatých stromech.
![Kotrč Kotrč](/sites/default/files/styles/middle_cropped/public/recepty/IMG_2900_0.jpeg?h=c3340bdc)
Kotrč kadeřavý
Chorošovitou houbu kotrč kadeřavý nemůžete přehlédnout. Je podobný mořské houbě. Kotrč využijete k sušení, nakládání, do polévek, omáček, gulášů i ke smažení. Má příjemnou oříškovou chuť, kterou si nejvíce užijete, když kotrč připravíte jako smaženici. Sušit lze celou plodnici zavěšenou za provázek nebo rozřezat na menší kusy. Občas se mu povede vyrůst v písku, a potom bývá pořádně znečištěný. V každém případě je potřeba členitý kotrč pořádně proprat.
- Sběr je možný od léta do podzimu.
- Kotrč roste na kořenech borovic.
![Václavky Václavky](/sites/default/files/styles/middle_cropped/public/recepty/MicrosoftTeams-image%20%2812%29.jpeg?h=f632a40c)
Václavka obecná
Václavka obecná patří mezi dřevokazné houby, které je třeba vždy tepelně upravit. V syrovém stavu je mírně jedovatá. Po tepelné úpravě však získáte surovinu jedinečné chuti, která je vhodná do polévek, omáček i k naložení do sladkokyselých nálevů.
- Sběr václavek je možný od září až do listopadu.
- Roste v jehličnatých, listnatých i smíšených lesích.
![Sírovec Sírovec](/sites/default/files/styles/middle_cropped/public/recepty/800px-Kokor%CC%8Ci%CC%81n%2C_Truskavna%2C_Si%CC%81rovec_z%CC%8Clutooranz%CC%8Covy%CC%81._V.jpg?h=c9f93661)
Sírovec žlutooranžový
Sírovec nepřehlédnete. Září do dáli díky své pronikavě žlutí barvě plodnic. Hledat jej můžete na živých i odumřelých stromech. V kuchyni se používá sírovec pouze mladý. Je vhodné jej před použitím nakrájet a louhovat ve vodě, aby se vyplavila jeho nakyslá chuť. Sírovec lze obalit v trojobalu jako řízek a smažit, marinovat nebo upravit na kari.
- Sírovec můžete najít od května do listopadu.
- Roste listnatých a ovocných stromech.
![Šupinovka kostrbatá Šupinovka kostrbatá](/sites/default/files/styles/middle_cropped/public/recepty/800px-S%CC%8Cupinovka_kostrbata%CC%81_%28Pholiota_squarrosa%29.jpeg?h=c9f93661)
Šupinovka kostrbatá
Tato dřevokazná houba roste v trsech. Konzumují se mladé kloboučky. Šupinovka je vhodná do polévek, omáček, gulášů i k naložení do sladkokyselých nálevů. Podobá se václavkám, ale chuťově je o něco tužší.
- Houbu můžete sbírat od srpna do listopadu.
- Šupinovka roste na živém i odumřelém dřevě jehličnanů i listnáčů.
![Penízovka Penízovka](/sites/default/files/styles/middle_cropped/public/recepty/XN_Flammulina_velutipes_489.jpeg?h=0bcc522b)
Penízovka sametonohá
Penízovka, nebo-li vánoční houba, v Japonsku enoki, roste většinou na odumřelých stromech. Vytváří trsy malých hub, které rostou i v zimě. Pokud mrazy klesnou pod -10 °C, přestane růst a jakmile teplota stoupne, penízovka v růstu pokračuje. Pro kulinářské účely se sbírají pouze kloboučky, a to do polévek, zeleninových, nudlových a kuřecích pokrmů. Lze ji smažit i restovat. Penízovka nevyžaduje delší tepelnou úpravu než tři minuty.
- Penízovka roste od října do prosince.
- Roste na listnatých stromech.
Zdroje infomrací: Na houby, Houby rostou, Myko