0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Řízky paní správcové i pizza bez výčitek: 7 jídel z knih, která stojí za to si vychutnat (i s recepty)

Snídaně do postele s knihou
ZDROJ: David Lezcano, Unsplash
sdílet:

Některé knihy se nevyplatí číst hladový. Na jejich stránkách najdete nejen strhující příběhy, ale také pochoutky, které vás o půlnoci zvednou z postele a přimějí vás mlsně lovit v lednici. Tady je sedm nejzajímavějších z nich.

1 Bohumil Hrabal: Postřižiny

  • přírodní řízky smažené o půlnoci

Legendární kniha, podle které vznikl stejně legendární film Jiřího Menzela. Celým příběhem se vine láska k životu i jídlu nezkrotné Maryšky. Zato její asketický manžel večeří jen suchý chléb, který zapíjí kávou, a s útrpným výrazem mučedníka sleduje, jak se živelná paní správcová bezostyšně cpe dobrotami ze zabijačky.

Labužnická Maryška neváhá vstát uprostřed noci a usmažit si přírodní řízky z čerstvě zabitého prasete, s jehož masem dokonce spí v posteli. Nezapomeňte tuhle dobrotu po vzoru paní správcové zapít řádně vychlazeným pivem.

2 Alena Mornštajnová: Hana

  • žloutkový věneček

Na tuto knihu uslyšíte chválu ze všech stran. Ve strhujícím románu hraje nenápadnou, ale zásadní roli zákusek, díky kterému se jedna z hlavních postav vyhne smrti. Jak se vše odehraje? Malá Mira je na rodinné oslavě za svou neposlušnost potrestána tím, že nedostane žloutkový věneček. To jí později nečekaně zachrání život.

3 Lev Nikolajevič Tolstoj: Anna Karenina

  • ústřice, platýs, kuře na estragonu a litry šampaňského

Při čtení zásadního světového románu zjistíte jednu zajímavou věc: jídlo v něm hraje významnou roli, je popsáno do všech lákavých podrobností a nemusí se jednat o slavnostní večeře.

Když jdou Levin s Oblonským na běžný oběd v pracovním týdnu, znamená to, že se přecpou čerstvými ústřicemi se šampaňským a k nim si z lístku ještě objednají nejméně čtyři další chody včetně kuřete na estragonu a platýse s hustou omáčkou.

4 Gabriel García Márquez: Láska za časů cholery

  • lilek na tisíc způsobů

Světoznámá kniha o lásce, která si na své naplnění musela počkat víc než půl století. Magický román je plný postav, které mají nejrůznější libůstky. Z gurmánského hlediska vyniká Fermina Dazová, která si jako podmínku souhlasu se sňatkem vymíní, že nebude muset v domácnosti svého manžela nikdy jíst lilky.

Ten souhlasí, ale po jedné roztržce na ni nastraží past – jídlo z lilků v takovém úpravě, že se do nich Fermina bezhlavě zamiluje a musí kapitulovat.

5 Muriel Barbery: Pochoutka

  • domácí majonéza s crudités

Autorka se proslavila svou druhou knihou S elegancí ježka, neméně okouzlující je ale také její prvotina Pochoutka.

  • Hrdinou jejího příběhu je největší kulinářský kritik na světě, král velkolepých hodokvasů, který ví, že zítra zemře, a na prahu smrti hledá nejdůležitější jídlo svého života.
  • Proto vzpomíná a v duchu prochází všechny hostiny, které zažil. Od těch velkolepých ve vyhlášených luxusních podnicích až po úplně obyčejné.
  • Stránku po stránce sledujete výčet božských pokrmů, od grilovaných sardinek až po pomerančový sorbet. Ze všech vybíráme majonézu s kousky čerstvé zeleniny, o které obávaný kritik říká: „Nikdy mi z paměti nevymizí pocit, že čerstvá zelenina s majonézou má v sobě cosi bytostně sexuálního. Tuhá zelenina se vnoří do jemné majonézy. (...) Je to jako vztah chleba a másla.“

6 Elena Ferrante: Geniální přítelkyně

  • těstoviny s bramborami

Tetralogie tajemné autorky Eleny Ferrante, která stále úspěšně tají svou totožnost, si podmanila celý svět.

  • Geniální přítelkyně vypráví příběh celoživotního vztahu dvou dívek, později dospělých žen, které vyrůstají v chudé neapolské čtvrti a více či méně úspěšně se snaží vymanit z její krutosti.
  • Oceňovaný román se dočkal i seriálového zpracování, které u nás vysílala Česká televize.
  • Italská Neapol je známá jako místo, odkud pochází pizza, v románu se setkáme s velmi skromným vařením ‚co dům dal‘.
  • Typickou vynalézavost chudých lidí ukazují třeba těstoviny s bramborami. Jsou prostě geniální.

7 Elizabeth Gilbert: Jíst, meditovat, milovat

  • pizza bez výčitek

Tuto knihu není nutné dlouze představovat. Autobiografický příběh americké novinářky, která se po rozvodu rozhodne užívat si život a cestování, vás s italským gustem naučí, že je správný čas skončit s pocitem viny a raději si koupit o číslo větší kalhoty, než si odepřít skvělou pizzu.

Zdroje informací: Lev Nikolajevič Tolstoj – Anna Karenina, Muriel Barbery – Pochoutka, Elizabeth Gilbert: Jíst meditovat, milovat, Elena Ferrante: Geniální přítelkyně, Muriel Barbery: Pochoutka, Gabriel García Márquez: Láska za časů cholery, Alena Mornštajnová: Hana, Bohumil Hrabal: Postřižiny

Související články

Ústřice: Jak se z jídla chudých stala luxusní pochoutka
  • Zajímavosti

Ústřice: Jak se z jídla chudých stala luxusní pochoutka

Ústřice jsou dnes symbolem luxusu. Ne vždy tomu tak však bylo, ještě před 200 lety se tito mořští mlži rozdávali zdarma v nejobyčejných bistrech po celé Anglii. Jak je tedy možné, že dnes za ně zaplatíte několik set, někdy i tisíce korun? ...
Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit