Některé knihy se nevyplatí číst hladový. Na jejich stránkách najdete nejen strhující příběhy, ale také pochoutky, které vás o půlnoci zvednou z postele a přimějí vás mlsně lovit v lednici. Tady je sedm nejzajímavějších z nich.
1 Bohumil Hrabal: Postřižiny
- přírodní řízky smažené o půlnoci
Legendární kniha, podle které vznikl stejně legendární film Jiřího Menzela. Celým příběhem se vine láska k životu i jídlu nezkrotné Maryšky. Zato její asketický manžel večeří jen suchý chléb, který zapíjí kávou, a s útrpným výrazem mučedníka sleduje, jak se živelná paní správcová bezostyšně cpe dobrotami ze zabijačky.
Labužnická Maryška neváhá vstát uprostřed noci a usmažit si přírodní řízky z čerstvě zabitého prasete, s jehož masem dokonce spí v posteli. Nezapomeňte tuhle dobrotu po vzoru paní správcové zapít řádně vychlazeným pivem.
2 Alena Mornštajnová: Hana
- žloutkový věneček
Na tuto knihu uslyšíte chválu ze všech stran. Ve strhujícím románu hraje nenápadnou, ale zásadní roli zákusek, díky kterému se jedna z hlavních postav vyhne smrti. Jak se vše odehraje? Malá Mira je na rodinné oslavě za svou neposlušnost potrestána tím, že nedostane žloutkový věneček. To jí později nečekaně zachrání život.
3 Lev Nikolajevič Tolstoj: Anna Karenina
- ústřice, platýs, kuře na estragonu a litry šampaňského
Při čtení zásadního světového románu zjistíte jednu zajímavou věc: jídlo v něm hraje významnou roli, je popsáno do všech lákavých podrobností a nemusí se jednat o slavnostní večeře.
Když jdou Levin s Oblonským na běžný oběd v pracovním týdnu, znamená to, že se přecpou čerstvými ústřicemi se šampaňským a k nim si z lístku ještě objednají nejméně čtyři další chody včetně kuřete na estragonu a platýse s hustou omáčkou.
4 Gabriel García Márquez: Láska za časů cholery
- lilek na tisíc způsobů
Světoznámá kniha o lásce, která si na své naplnění musela počkat víc než půl století. Magický román je plný postav, které mají nejrůznější libůstky. Z gurmánského hlediska vyniká Fermina Dazová, která si jako podmínku souhlasu se sňatkem vymíní, že nebude muset v domácnosti svého manžela nikdy jíst lilky.
Ten souhlasí, ale po jedné roztržce na ni nastraží past – jídlo z lilků v takovém úpravě, že se do nich Fermina bezhlavě zamiluje a musí kapitulovat.
5 Muriel Barbery: Pochoutka
- domácí majonéza s crudités
Autorka se proslavila svou druhou knihou S elegancí ježka, neméně okouzlující je ale také její prvotina Pochoutka.
- Hrdinou jejího příběhu je největší kulinářský kritik na světě, král velkolepých hodokvasů, který ví, že zítra zemře, a na prahu smrti hledá nejdůležitější jídlo svého života.
- Proto vzpomíná a v duchu prochází všechny hostiny, které zažil. Od těch velkolepých ve vyhlášených luxusních podnicích až po úplně obyčejné.
- Stránku po stránce sledujete výčet božských pokrmů, od grilovaných sardinek až po pomerančový sorbet. Ze všech vybíráme majonézu s kousky čerstvé zeleniny, o které obávaný kritik říká: „Nikdy mi z paměti nevymizí pocit, že čerstvá zelenina s majonézou má v sobě cosi bytostně sexuálního. Tuhá zelenina se vnoří do jemné majonézy. (...) Je to jako vztah chleba a másla.“
6 Elena Ferrante: Geniální přítelkyně
- těstoviny s bramborami
Tetralogie tajemné autorky Eleny Ferrante, která stále úspěšně tají svou totožnost, si podmanila celý svět.
- Geniální přítelkyně vypráví příběh celoživotního vztahu dvou dívek, později dospělých žen, které vyrůstají v chudé neapolské čtvrti a více či méně úspěšně se snaží vymanit z její krutosti.
- Oceňovaný román se dočkal i seriálového zpracování, které u nás vysílala Česká televize.
- Italská Neapol je známá jako místo, odkud pochází pizza, v románu se setkáme s velmi skromným vařením ‚co dům dal‘.
- Typickou vynalézavost chudých lidí ukazují třeba těstoviny s bramborami. Jsou prostě geniální.
7 Elizabeth Gilbert: Jíst, meditovat, milovat
- pizza bez výčitek
Tuto knihu není nutné dlouze představovat. Autobiografický příběh americké novinářky, která se po rozvodu rozhodne užívat si život a cestování, vás s italským gustem naučí, že je správný čas skončit s pocitem viny a raději si koupit o číslo větší kalhoty, než si odepřít skvělou pizzu.
Zdroje informací: Lev Nikolajevič Tolstoj – Anna Karenina, Muriel Barbery – Pochoutka, Elizabeth Gilbert: Jíst meditovat, milovat, Elena Ferrante: Geniální přítelkyně, Muriel Barbery: Pochoutka, Gabriel García Márquez: Láska za časů cholery, Alena Mornštajnová: Hana, Bohumil Hrabal: Postřižiny