Kolekce těch nejlepších vánočních receptů

Kolekce těch nejlepších vánočních receptů

Vánoce se považují za svátky klidu a míru. Nalijme si však čistého vína! Abychom s čistým štítem usedli ke štědrovečerní tabuli, je předtím potřeba udělat pořádný kus práce. Nejen vysmýčit celý byt, nachystat výzdobu, nakoupit dárky, ale také se pořádně otáčet v kuchyni. Proto pro vás máme malou podporu – kolekce těch nejlepších vánočních receptů pěkně pohromadě.

Ať jste s vánočními přípravami ještě nezačali, nebo už máte vše hotové a přemýšlíte, jestli jste náhodou na něco nezapomněli, nechte se inspirovat. Připravili jsme pro vás kompilaci přímo nadupanou svátečními pochoutkami.

Tradiční druhy cukroví

Také jste se zařekli, že letos nebudete celý advent trávit u trouby a napečete jen linecké? Z vlastní zkušenosti víme, že dodržet toto předsevzetí se většinou moc nedaří. Talíř obklopený cukrovím různých tvarů, vůní a chutí dodá štědrovečernímu stolu sváteční atmosféru i dojem hojnosti.

Přesně s takovým záměrem ho pekli již staří Keltové. Figurky zvířat a nejrůznější cukroví z medu a sušeného ovoce měli kmenu zajistit bohatství, zdraví, sílu a ochránit od všeho zlého nejen lidi, ale i zvířata.

  • Cukroví z mouky, medu, vejce a másla se u nás začalo péct až v 19. století.
  • Bohatší rodiny si mohly dovolit do těsta přidat i vzácné koření jako vanilku, muškátový květ nebo anýz.

Pečeme tradiční druhy vánočního cukroví

Pečeme tradiční druhy vánočního cukroví

Více

Vánočka –⁠ symbol hojnosti a štěstí

Dalším typickým pokrmem zimních svátků je vánočka. Pletenou podobu získala až později, původně vznikla jako sladká varianta chleba. Těsto během kynutí nabývá na velikosti, proto chleba i vánočka představovali symbol narůstající hojnosti a štěstí. Vánočka měla zároveň připomínat děťátko zavinuté v peřince. Což znamenalo oslavu nového života a plodnosti.

Upéct dokonalou vánočku chce trochu cviku. Ale pokud jste pečením naprosto nepolíbení, vsaďte na začátečnické štěstí a bez obav se do ní pusťte. V naší škole pečení jsme pro vás sepsali několik tipů, se kterými zapletenou pochoutku zvládnete levou zadní.

Nadýchaná vánočka

Nadýchaná vánočka

Více

Domácí likéry všech chutí

Vaječňák už dávno není jen ‚babské‘ pití. Domácí likéry, s láskou připravené, můžete použít jako náplň do cukroví nebo popíjet během svátečních příprav.

  • Rozhodně nikoho neurazíte, když mu likér věnujete jako jedlý vánoční dárek nebo ho nabídnete během svátečního pohoštění.

Pokud vám likér pouze z vaječných žloutků přijde fádní, můžete vyzkoušet nejrůznější kombinace chutí. Třeba čokoládu se skořicí, kokos, zázvor nebo karamel. Na své si také přijdou i milovníci kávy.

Opojné vánoční likéry

Opojné vánoční likéry

Více

Jedlé dárky neurazí

Jedlé dárky jsou ideální pro ty, kteří každý rok tvrdí, že nic nechtějí a nepotřebují. Přiznejme si, že domácí dobroty odmítne jen málokdo. Paštiky, likéry, sušenky, naložené pochoutky nebo domácí směsi ze sklenic mají své kouzlo.

Jedlé dárky mají několik výhod:

  • Jsou skvělým dárkem na poslední chvíli.
  • Víte, co obsahují a zpravidla se při domácí výrobě vyhnete nejrůznějším náhražkám.
  • Dokážete je ‚ušít obdarovanému na míru‘ a přizpůsobit jeho chutím i stylu stravování.
  • Můžete si vyhrát s jejich balením. Upotřebíte různé tvary sklenic, lahví, hodí se celofán, barevné sáčky, ale i obyčejný papírový pytlík.

Jedlé dárky, na kterých si každý pochutná

Jedlé dárky, na kterých si každý pochutná

Více

Staročeské vánoční hody

Je zřejmé, že naši předci prožívali advent v poklidnějším duchu. Protože už byla úroda z polí sklizená a zásoby na zimu bezpečně schované pod střechou, advent pro ně znamenal období klidu a rozjímání. Během zimy měli dostatek času na pečlivý úklid uvnitř stavení a dodržování tradic.

  • A protože celý rok tvrdě pracovali, Štědrý den si zaslouženě užívali.
  • Jakmile na nebi vysvitla první hvězda, celá rodina zasedla k bohatě prostřenému stolu.
  • I ta nejchudší rodina si tento večer chtěla užít. Mezi sváteční pokrmy v dávných dobách pařila jídla z luštěnin –⁠ hrachová polévka, ale také čočka sypaná perníkem. Ta měla podle tradice přilákat do chalupy bohatství.
  • I houby byly součástí vánočního menu, a to především v kombinaci s kroupami ve staročeském kubovi.

Ryba se na českém talíře začala objevovat až v 19. století, v úpravě ‚kapr načerno‘. Smažený kaprbramborovým salátem se poprvé objevil až v kuchařce M. D. Rettigové a součástí štědrovečerní večeře se stal až od poloviny minulého století.

Menu na Štědrý večer

Menu na Štědrý večer

Více

Vánoce za 2 dny

Jste v jednom kole a na Vánoce nemáte ještě vůbec nic připraveného? Vydechněte. I pro vás máme připravenou kompilaci receptů, které nevyžadují příliš času, a přesto si na nich neskutečně pochutnáte.

Cukroví na poslední chvíli

Ještě pár dní do Vánoc zbývá a i přesto, že máte napečeno hodně druhů cukroví, přece jen by to ještě nějakou sladkou tečku chtělo. Vděčné je nepečené cukroví, které je připravené během chvilky a z dostupných surovin. Ať už to jsou dětské piškoty, čokoláda, slazené kondenzované mléko, kokos nebo oříšky.

  • Mezi nejoblíbenější nepečená cukrátka patří vosí úly, nejrůznější kuličky a pralinky.

Nepečené cukroví na poslední chvíli

Nepečené cukroví na poslední chvíli

Více

Vánoce jinak

Rozhodně nikde není psáno, že Vánoce musí probíhat v tradičním stylu. Někomu nevyhovuje skladba „univerzálního“ štědrovečerního menu a rád improvizuje. Pokud totéž platí i o vás, máme pro vás připravenou variaci na nápadité menu.

Svařák a pohádky

Uf, všechno jste zvládli na výbornou a teď už se jen svalit na pohovku, zavrtat do deky a užít si vánoční filmy a pohádky. Dokonalou adventní atmosféru tomu dodá šálek svařeného vína. Zahřeje a příjemně uvolní. My vám poradíme, jak si přichystat ten nejlepší.

Svařené víno zahřeje i postaví na nohy. Jak připravit dokonalý svařák?

Svařené víno zahřeje i postaví na nohy. Jak připravit dokonalý svařák?

Více

Související články

Obchod Apetit