Zimní minestrone
Do hodiny
Snadné
Tento týden se ponese ve znamení nadílek ať už do svaté Barbory nebo samotného Mikuláše. Kromě toho, že budou balíčky plné čokolád a jiných sladkostí, u některých neposlušných dětí se může objevit uhlí a brambory. Právě na ně jsem při psaní dnešní kuchařky myslela a jeden z receptů věnovala přímo jim. Schválně, uhodnete který?
Mrazivé dny doslova lákají uvařit si hustou zeleninovou polévku plnou živin a vitamínů. Rozhodně si jí připravte pořádný hrnec, protože my vám zaručujeme, že si ji s chutí dáte jak k obědu, tak i večeři. Navíc si zvolené ingredience můžete podle chuti a svých zásob libovolně upravovat.
Jestli jste do minestrone dali přesně podle receptu pár pokrájených listů kapusty a velká část hlávky vám zbyla, spařte je, osušte a společně s bramborami a sýrem zapečte. Podle mého je to naprosto geniální způsob, jak připravit chutné zeleninové jídlo z minima surovin. Slaný koláč můžete jíst hned zatepla, nebo počkat až vychladne a zabalit si ho s sebou na druhý den do práce.
Dostaly vaše děti do mikulášské nadílky brambory? Výborně, udělejte jim z nich bramboráky. A aby se i jídlo neslo ve slavnostnějším duchu, přidejte do těsta nastrouhaný celer, houby a slaninu. Během chvíle můžete servírovat zajímavou dobrotu, pro kterou budou příští rok možná zlobit zase.
Možná už se opakuji, ale já placičky všeho druhu zkrátka miluji a tyto z červené čočky obzvlášť. Díky luštěnině jsou plné vlákniny a k tomu ještě fantasticky chutnají. Pokud chcete, aby ještě víc křupaly, obalte je v panko strouhance nebo v rozdrcených kukuřičných lupínkách.
Pravidelní čtenáři vědí, že několik receptů na gnocchi jsem do týdenní úsporné kuchařky už zařadila. Nepřestává mě totiž udivovat, kolik chutí a nejrůznějších kombinací se k těmto bramborovým kouskům hodí. Třeba tato s růžičkovou kapustou, slaninou a lískovými oříšky.
Špagetová dýně má, jak už název napovídá, velmi specifickou strukturu dužiny, která svými vlákny dokáže nahradit věhlasné italské těstoviny. Než se pustíte do samotného díla, je nutné dýni upéct podle postupu uvedeného v receptu na pizzu ze špagetové dýně. Což zároveň slouží i jako malý oslí můstek, co udělat se zbylou dýňovou dužinou.
Všimli jste si také, v kolika pohádkách se na stole prostých lidí objevuje jáhlová kaše? Naši předci vařili kaše velmi často a kromě známých sladkých verzí s ovocem, tvarohem nebo třeba mákem a ořechy připravovali i ty slané. Vyzkoušejte kombinaci slaniny a vejce na měkko, podušených hub s jarní cibulkou, nebo třeba jáhlovou kaši s grilovanou zeleninou a balkánským sýrem.