Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Týdenní úsporná kuchařka 54. díl: I v předvánočním čase myslete na sebe. Uvařete si výživně a levně, dodává Katka

Týdenní úsporná kuchařka 54. díl: I v předvánočním čase myslete na sebe. Uvařete si výživně a levně, dodává Katka
ZDROJ: Apetit

Během předvánočního období často myslíme na dárky pro naše blízké, ale už málo na sebe samotné. Zastavme se a dopřejme si alespoň jedno výživné jídlo za den. A protože mi je jasné, že v prosinci je mnoho výdajů, připravila jsem další úsporné recepty, které nestojí příliš peněz ani úsilí.

1. Zelí a kroupy po asijsku

Pro asijskou kuchyni je typická rýže, ale věřte, že v tomto receptu ji ječné kroupy plnohodnotně zastoupí. Pokud naši týdenní úspornou kuchařku sledujete už déle, víte, že doporučujeme vařit kroupy ve větším množství a nesnědené porce uchovávat v mrazáku. Teď je ten pravý čas jeden ze sáčků rozmrazit, nastrouhat zelí a dát se do díla. Pokud asijskou kuchyni máte rádi, určitě je sójová i ústřicová omáčka součástí vašich zásob.

  • Jestli vám obě přísady chybí a recept byste rádi vyzkoušeli, pro začátek si kupte alespoň kvalitní sójovou omáčku. Využijete ji jako dochucovadlo i v jiných asijských pokrmech. 

2. Plněné pečené brambory s avokádem a ricottou

Plněné pečené brambory jsou naprostá lahůdka jen z pár surovin, která se do mrazivých dnů perfektně hodí. Plnit je lze sýry, houbami, uzeninou, tuňákem nebo jako v tomto případě ricottou a avokádem. Navíc většina supermarketů v posledních týdnech nabízí exotické ovoce za akční cenu, a pokud vás už nebaví stále dokola dělat guacamole, toto je další způsob, jak zpracovat avokádo.

3. Rizoto s červenou řepou

Po dlouhou dobu se červená řepa v české gastronomii objevovala jen v podobě úhledných kostiček sterilovaných ve sladkokyselém nálevu. Nebo jako jedna z hlavních ingrediencí boršče. V současné době nachází v kuchyni daleko širší uplatnění a právě toto rizoto je jedním z důkazů mého tvrzení. Navíc jestli máte tuto červenou zeleninu rádi, doporučuji si prohlídnou kompilaci 44 luxusních receptů z červené řepy.

4. Tradiční tartiflette se sýrem reblochon

Tartiflette údajně pochází ze Savojska, což je oblast nacházející se ve francouzských Alpách. Připravuje se z brambor, cibule a sýra Reblochon. Ten je charakteristický svou červenou plísní a vyzrálou chutí. V našich skromnějších podmínkách ho zkuste nahradit Romadurem nebo jiným jemným zrajícím sýrem.

5. Zapečené palačinky s houbami a cuketou

Jestli budete dělat těsto na palačinky, nepřidávejte do něj cukr. Díky tomu ho můžete využít jak pro sladké recepty, tak i na palačinky naslano. Já jsem tentokrát vybrala slanou variantu s houbami, cuketou a rajčatovou omáčkou. Náplň zabalte do palačinek, vytvořte úhledné balíčky, posypte tučným sýrem a dejte zapéct pod gril. Jako přílohu zvolte zeleninový salát, třeba z již zmíněné červené řepy.

6. Bramborové knedlíky se škvarky a zelím

Plněné bramborové knedlíky jsou evergreenem českých domácností i veřejného stravování. Ovšem nahradit uzené maso mletými škvarky je už méně obvyklé. Vyzkoušejte tuto zajímavou kombinaci s dušeným zelím a navrch zasypané osmaženou strouhankou. Uvidíte, že jste rázem získali další recept, který zařadíte mezi své rodinné klenoty.

7. Pečená dýně s čočkou a fetou

Choulí se vám ve sklepě dýně, kterou už je nejvyšší čas zpracovat? Není nic snazšího, než ji upéct a společně s čočkou, fetou (případně sýrem balkánského typu) a naservírovat ji s jogurtovým dresinkem. Navrch vše zasypte piniovými semínky (nebo slunečnicovými) a místo kopru klidně použijte jinou zelenou bylinku (petrželku, bazalku, mátu). Toto jídlo plné vitamínů a vlákniny vás zasytí a dodá potřebnou energii do mrazivých dní.

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč