Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Týdenní úsporná kuchařka 55. díl: Skromnější Vánoce pod taktovkou staročeské klasiky představuje Katka

Týdenní úsporná kuchařka 55. díl: Skromnější Vánoce pod taktovkou staročeské klasiky představuje Katka
ZDROJ: Apetit

Vánoční svátky jsou neodmyslitelně spjaty s hromadou dobrého jídla a pití. Smažený kapr, bramborový salát, chlebíčky i několik druhů cukroví se už považují za samozřejmost. Co si letos připravit štědrovečerní večeři ve skromnějším duchu? Dnešní úspornou kuchařku jsem sestavila z vánočních receptů, které nejsou příliš finančně náročné a můžete se jimi inspirovat i během roku.

1. Vánoční hrachová polévka

Hrách je tradiční plodinou, která tvořila nedílnou součást jídelníčku našich předků. Byl natolik běžný a snad i oblíbený, že se dostal také do známé dětské říkanky „Houpy houpy“. Zkrátka poklad, který je škoda nechat ve spíži zahálet. Nejen o svátky, ale i kdykoli během roku si můžete vychutnat tuto lahodnou hrachovku od naší produkční.

  • Hrách je bohatý na bílkoviny, vlákninu, obsahuje kyselinu listovou a další minerály.

2. Tradiční houbový kuba

Houbový kuba, hubník nebo jednoduše jen kuba byl součástí štědrovečerního menu ještě dřív než smažený kapr s bramborovým salátem. Základními surovinami pro přípravu jsou kroupy, houba zvaná stroček trubkovitý a koření typické pro staročeskou kuchyni – česnek, majoránka, kmín.

3. Kroupová polévka s houbami

Houbovka s kroupami je jakási polévková verze již zmíněného kuby a zároveň další možností, jak si o svátcích pochutnat na skromnějším jídle. Ale jak je psáno v popisku receptu, rozhodně si na polévku vzpomeňte i kdykoli během roku. Zvláště v průběhu houbařské sezóny recept oceníte.

4. Rybí karbanátky

Jak se zdá, ani letos nebude ryba patřit mezi nejlevnější druhy masa, ale pokud je pro vás kapr stále tradiční štědrovečerní večeří, vyzkoušejte z něj připravit karbanátky.

  • Na čtyři osoby připadne půl kilogramu ryby společně se 400 g fazolí. K nim přidáte zbylé suroviny a vytvarujete placičky. Ty obalte ve strouhance a osmažte. Případně je lehce potřete olejem, vyskládejte na plech s pečícím papírem a upečte v troubě. Výrazně ušetříte za olej.

5. Odlehčený bramborový salát

Bramborový salát bez majonézy můžete použít jako přílohu k již zmíněným rybím placičkám, nebo do něj přidejte vařené vejce, případně i na kostičky nakrájenou šunku, sterilovaný hrášek ale i vařenou kořenovou zeleninu a rázem máte hlavní jídlo.

  • Místo octové zálivky se do salátu hodí také tučný bílý jogurt nebo zakysaná smetana.

6. Vánoční rybí polévka z kapra

Kdo by to byl řekl, že na přípravu tak úžasné polévky stačí jen hlava a vnitřnosti z kapra. V podstatě ty části, které většina domácností vyhodí. A právě z nich uvaříte skvělý vývar, který se stane základem pro vánoční polévku. Ostatní suroviny i podrobný postup najdete v našem receptu.

7. Šoulet

Šoulet je původně židovské jídlo připravované z krup a luštěniny. U nás se nejčastěji z hrachu a v Polsku do něj přidávají fazole. Výjimkou ale není ani cizrna či čočka.

Zprvu šlo výhradně o bezmasé jídlo z pár surovin, ale v posledních letech si šoulet rádi vylepšujeme opečenou slaninou či uzeným masem. Jeho vegetariánská varianta se také výborně hodí jako příloha k pečeným masům.

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč