Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Broskve nebo nektarinky?

Broskve a nektarinky
ZDROJ: The matter of foof/Unsplash
sdílet:

Preferujete nektarinku s hladkou lesklou slupkou nebo se raději zakousnete do chlupaté broskve? Prozradíme vám, jaký je mezi nimi rozdíl a jak lze broskve a nektarinky zpracovat v kuchyni.

Broskve a nektarinky patří mezi oblíbené letní ovoce, které díky své šťavnatosti v horkých dnech příjemně osvěží. Ačkoliv jsou si tyto dva druhy ovoce hodně podobné, najde se mezi nimi nejeden rozdíl.

V čem všem se broskve a nektarinky liší?

  • SLUPKA. Zatímco nektarinka má hladkou lesklou slupku, slupka broskve je matná a posetá malými chloupky.
  • VELIKOST. Nemusí tomu být tak vždy, ale nektarinky obvykle bývají o něco menší než broskve.
  • TVAR. Broskve mohou mít stejný tvar jako nektarinky, narazit však můžete i na placaté verze broskví.
  • CHUŤ. Zatímco broskve mají světle žlutou dužinu a nakyslejší chuť, dužina nektarinek může být zbarvena do žluta, oranžova, růžova až červena, je šťavnatější a chuťově sladší. I proto bývají nektarinky oblíbenější než broskve.
  • NÁROČNOST PĚSTOVÁNÍ. Broskve jsou obecně odolnější než nektarinky, které jsou náchylné na různé nemoci. Proto je potřeba jim při pěstování věnovat větší péči a utrhnout je ze stromu před dozráním.
  • PŮVOD. Nektarinka pochází ze starověkého Řecka. Název je odvozen od tehdejšího řeckého slova nektar, což v překladu znamenalo nápoj bohů. Broskev pochází z Číny, přesto je její původ mylně umísťován do Persie. Proto se jí jinak říká perské jablko nebo perská švestka.

Jak zpracovat broskve a nektarinky?

Nektarinky i broskve jsou výborné sami o sobě, můžete z nich však vykouzlit i spoustu letních dobrot.

Dezerty

Díky své sladkosti a šťavnatosti se broskve a nektarinky skvěle hodí na přípravu nejrůznějších dezertů. Vykouzlíte z nich výborný koláč. Když je zapečte spolu s kokosem, mandlemi a drobenkou a získáte famózní krambl.

Broskve a nektarinky můžete použít i jako ozdobu, krásně budou vypadat na našem bílkovém dortu Pavlova.

Zavařeniny

Uchovejte si chuť broskví a nektarinek na zimu a připravte si z nich zavařeninu. Inspirovat se můžete naší broskvovou marmeládou ochucenou špetkou vanilky nebo vyzkoušejte tu s levandulí. Máte-li rádi ovocné želé, pak vás potěší recept na broskvové želé s růžovým šampaňským! 

Alkoholové osvěžení

Připravte si osvěžující letní drink a obohaťte ho o chuť broskví a nektarinek. Plánujete posezení s více lidmi? Bude se vám bude hodit recept na melounovou bowle s broskvemi. Pro milovníky něčeho tvrdšího máme osvěžující nektarinkovou vodku. Dámám doporučujeme tradiční italský koktejl z broskví a šumivého vína zvaný belliny.

Do salátu i na gril

Ačkoliv jsou broskve a nektarinky sladké, nebojte se přidat je do slaných pokrmů, kterým dodají další chuťový rozměr. Dobře fungují v kombinaci s kozím sýrem a rukolou. Broskve a nektarinky jsou vhodné i ke grilování. Na ohni jejich povrch zkaramelizuje a ovoce dostane novou chuť. Grilované nektarinky si můžete vychutnat v našem salátu s burratou a chilli.

S jakými neduhy broskve a nektarinky pomáhají?

Broskve a nektarinky mají i něco společného – pozitivní účinky na zdraví:

  • Oba druhy ovoce obsahují tzv. niacin, což je látka, která pozitivně působí na naši náladu.
  • Broskve i nektarinky mají nízký obsah kalorií a zasytí na delší dobu, čímž pomáhají při hubnutí.
  • Zlepšují zdraví očí díky vysokému obsahu vitamínu A.
  • Díky vysokému obsahu vitamínu C posilují imunitní systém.
  • Vláknina v nektarinkách a broskvích zajišťuje lepší trávení a působí jako prebiotikum.
  • Jsou bohaté na draslík, sodík a fosfor.
Skryt pre seznam
Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín