0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Na nejlepší houskový knedlík si zajděte do…

Na nejlepší houskový knedlík si zajděte do…
sdílet:
V pondělí se v pražském hotelu InterContinental soutěžilo o nejlepší houskový knedlík i o nejlepší rajskou omáčku. Pokud jste se na třetí ročník této soutěže zašli podívat, mohli jste omáčky ochutnávat, hodnotit – a rozhodnout tak o vítězi. Do letošní soutěže se přihlásilo na dvacet šéfkuchařů ze špičkových restaurací a hotelů z celé republiky, a tak bylo opravdu co ochutnávat.

Klání organizuje každoročně Rada pro mezinárodní vztahy pod záštitou senátora pana Karla Schwarzenberga. V porotě zasedli, kromě vyhlášených mistrů kuchařů, například bývalý ministr zahraničí a senátor Jiří Dientsbier, publicista Vladimír Poštulka či herečka a labužnice Iva Janžurová.

Vítězem letošního klání se opět stal učeň hotelu InterContinental, tentokrát Tomáš Vaníček. Je to již potřetí, kdy mistři kuchaři zůstali v produkci základní české gastronomické speciality za učněm. Publicista Benjamin Kuras z týdeníku Euro vtipně glosoval, že žáci občas bývají lepší svých učitelů, a poukázal na fakt, že české hospodyně založily kdysi i slávu vídeňských knedlíků.
 
A tohle jsou mistři knedlíkového řemesla
1. Tomáš Vaníček
Středisko praktického vyučování hotelu InterContinental, s. r. o.

2. Dagmar Janatová
Catering Patriot-x, Daja, spol. s r. o.

3. Martin Trachta
JMV – VIP s. r. o., hotel Vladař Praha

Knedlík bez omáčky občas trochu dusí, a tak se hodnotilo dvanáct rajských omáček. Po postupném ochutnání a prochutnání všech vzorků návštěvníci vybrali temně rudou omáčku restaurace OREA hotelu Monty Mariánské Lázně. Byla hutná, poctivá a měla ten správný říz. Druhá skončila omáčka z OREA Tábor Hotel Dvořák a na třetím místě skončila omáčka, kterou přivezl tým Cateringu Patriot-x, Daja, spol. s r. o.

Recept na vítězný knedlík
Mléko 310 g
Droždí 10 g
Mouka hrubá 425 g
Sůl 10 g
Žloutek 10 g
Žemle 90 g

Z trochy vlažného mléka, droždí a mouky připravíme řidší kvásek, necháme vykynout. Mouku prosejeme. Přidáme sůl, žloutek rozmíchaný s trochou mléka, zbytek vlažného mléka a kvásek a zpracujeme v těsto, do kterého zamícháme na kostičky nakrájenou žemli. Hotové těsto necháme vykynout, rozkrájíme na díly, rozválíme na podlouhlé šišky o délce asi 20 cm a vložíme je do mírně osolené vařící
vody. Vaříme 20 – 25 minut. Během varu knedlíky obracíme.

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč