Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Naučte se vařit s nulovým odpadem a inspirujte se tipem finalistky soutěže MasterChef

brýle-kontejner-nulový-odpad-5971835/
ZDROJ: Filmbetrachter
sdílet:

Termín Zero Waste v překladu zamená nulový nebo žádný odpad, v hlubším kontextu jde o návrat k tradičnímu způsobu života a respektování přírody. Tento přístup si získává v posledních letech stále více příznivců a vše nasvědčuje tomu, že se nejedná o dočasnou módní záležitost.

  • Pod pojmem nulový odpad si představme takové nakládání s jídlem (ale i s hmotnými statky), při kterém redukujeme a minimalizujeme vznik odpadu. 
  • V ideálním případě neprodukujeme odpad žádný. Termín Zero Waste poprvé použil v 70. letech minulého století americký chemik Paul Palmer, který se snažil o maximální využití zdrojů.

Zero Waste jako přirozený koloběh

S příchodem jednorázových obalových materiálů a vznikem konzumní společnosti, se enviromentální problémy rozšířily o další bod. Každý jedinec vyprodukuje množství odpadu, který se stává v kontextu životního prostředí nemalým problémem.

Začít musíme od znovu

Myšlenka Zero Waste dává prostor pro to, abychom se znovu naučili žít tak, jak žili naši předci. Třídění odpadu už je samozřejmostí, vyhýbání se jednorázovým obalům také. Důležitou složkou Zero Waste je i zužitkování všech věcí, které nám z vaření zbyly v kuchyni.

Jak na Zero Waste v kuchyni

  • Recyklací, maximálním využitím surovin a střídmým nakupováním s rozmyslem. Vyhněte se pořizování potravin jen proto, že jsou právě v akci, naopak můžete koupit a rychle využít (zavařit, naložit) ty, které mají sníženou cenu kvůli blízké expiraci.
  • Využívejte sezónní druhy ovoce a zeleniny
  • Zavařujte, zamrazujte, nakládejte, sušte
  • Využívejte zbytky z jídla k přípravě jiných pokrmů.
  • Povadlou zeleninu nevyhazujte, můžete z ní uvařit třeba skvělý zeleninový krém.
  • Zeleninu a ovoce, které máte přebytek a víte, že ji nestihnete spotřebovat, omyjte a zamrazte, zavařte nebo usušte.
  • Datum spotřeby na výrobcích je doporučené. Pár dní navíc většině z nich neuškodí.
  • Kompostujte, tak zrecyklujete organický materiál nejlepším možným způsobem. Že v bytě nemůžete kompostovat? Můžete! Využijte šikovné žížaly ve vermikompostéru. Nebo zbytky můžete odnášet do kompostu v komunitních zahrádkách.
  • Staré pečivo využijete na strouhanku nebo z něj udělejte topinky či chleba obalený ve vajíčku.
  • Natě od kořenové zeleniny využijte na pesto i do salátů.

Pesto z ředkvičkových lístků

Pesto z ředkvičkových lístků

Více

Tipy, co využít a jak uskladnit

Bylinky

Povadlé bylinky nepatří do koše. V pestu se to, že nebyly zcela čerstvé, ztratí. Další možností je bylinky usušit (sušte je pověšením za stonek). Lze je i zamrazit, a to hned několika způsoby. 

Jak uchovat bylinky v té správné kondici

Jak uchovat bylinky v té správné kondici

Více

Maso

Pokud chytře naporcujete kuře a při vaření využijete i zbytky, získáte ingredience na čtyři plnohodnotná jídla pro dva až čtyři strávníky. Stehna rozdělte na horní a spodní část a upečte. Kuřecí prsa připravte jako minutku nebo je naporcujte a osmažte v trojobalu jako miniřízečky. Zbylý skelet použijte na vývar. Obrané maso (pokud jím nevylepšíte polévku) přijde do rizota.

  • Maso z vývaru můžete dále použít. Můžete ho přidat třeba do tacos, do rajské omáčky, jako náplň do masových taštiček, do rizota nebo quiche.
  • Zbytky masa z předešlého dne lze využít třeba do sendviče, pečínku můžete „roztrhat“ a připravit burger s trhaným masem.
  • Vařené maso vydrží v mrazničce až 3 měsíce.

Rajská omáčka s masem z vývaru

Rajská omáčka s masem z vývaru

Více

Ovoce

  • Přebytky ovoce (zejména bobulovitého) se výborně hodí na výrobu pečeného čaje.
  • Přezrálé ovoce nevyhazujte, připravte si křížaly, ovocné kůže nebo karamelky.
  • Pokud vám zbylo nějaké cizokrajné ovoce, můžete je použít do dezertů, pohárů a zmrzlin.
  • Ať už vám zbyly maliny, borůvky či banány, vyzkoušejte smoothie.
  • Sezónní ovoce můžete využít do džemů nebo zavařit – dobrá zavařenina i džem vám vydrží až 12 měsíců. Zavařeniny i džemy skladujte v temnu, aby ovoce nepřišlo o svou barvu.

Jaký je rozdíl mezi marmeládou a džemem? Uvařte si hravě oba druhy zavařeniny

Jaký je rozdíl mezi marmeládou a džemem? Uvařte si hravě oba druhy zavařeniny

Více

Zelenina

  • Čerstvou kořenovou zeleninu není potřeba loupat, pouze ji důkladně omyjte a spotřebujte celou.
  • Je-li zelenina starší a byla uskladněna, omyjte ji, oloupejte a slupky využijte na vývar nebo je usušte a pomelte na koření.
  • Zeleninu z vývaru využijete na výrobu pomazánek.

Co se zbylou zeleninou z vývaru? Rozhodně ji nevyhazujte

Co se zbylou zeleninou z vývaru? Rozhodně ji nevyhazujte

Více

Zero Waste tip finalistky soutěže MasterChef Chili Ta Thuy:

  • Pokud budete vařit k obědu španělského ptáčka, může se stát, že vám zbyde vařená rýže. Po ruce také budete mít čerstvá vejce, které jste kvůli receptu museli koupit.
  • Druhý den uvařenou rýži osmahněte na pánvi do křupava, rozklepněte do ní vejce a přijdete zeleninu, kterou najdete doma.

Smažená rýže s kimči

Smažená rýže s kimči

Více

Zero Waste je životní styl, jehož základem je změna v přístupu k naší planetě. Rostoucí nároky spotřební společnosti a omezené zdroje v kombinaci s přelidněním jsou nezpochybnitelnými fakty, kterými musíme napříč všemi světadíly čelit. Posun k lepšímu (i když neznatelný) podpoříte třeba právě redukováním odpadu v kuchyni. Ušetříte, navíc ze sebe budete mít skvělý pocit!

Související články

Autor: Stanislava Sedlák Chytilová

Obchod Apetit