0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vittelo tonnato i křepelka od Pohlreicha: 7 jídel z MasterChefa, která lze servírovat i na Štědrý den

Vittelo tonnato i křepelka od Pohlreicha: 7 jídel z MasterChefa, která lze servírovat i na Štědrý den
sdílet:

Soutěžní pořad MasterChef je hlubokou studnou kulinářských nápadů. Ty nám poskytovali už 5. sezónu amatérští kuchaři, kteří se postupem času proměňovali v profesionály. My jsme se jejich letošními pokrmy nechali inspirovat a vybrali jsme sedm těch, kterými můžete oživit vaše vánoční, silvestrovské i novoroční menu.

Nadívaná křepelka od Pohlreicha 

V 19. dílu letošní série zaskočil za Radka Kašpárka Zdeněk Pohleirech. Ten si pro soutěžící připravil výzvu, se kterou by měl možná problém i leckterý pokročilý kuchař. Plněná křepelka se ztraceným vejcem a omáčkou z hroznového vína dala Petře, Paolovi, Kiki a Zdeňkovi pořádně zabrat. Dle receptu ji bylo totiž nutné vykostit.

Tip: Kdo říkal, že musíte na Vánoce připravovat rybu nebo řízky? Pokud si na tradice nepotrpíte, zkuste se poprat s křepelkou. 

Vittelo tonnato 

V jedné z výzev soutěžící museli ze surovin v lednici uhodnout, co za recept se od nich očekává. Jíťa s Kubou v té své našli telecí maso, tuňáka a kapary a ihned jim došlo, že půjde o studený italský předkrm vittelo tonnato. V předkladu název znamená tuňákové telecí, jde o tenké plátky telecího masa přelité tuňákovou omáčkou, která má v základu kořenovou zeleninu.

Sushi 

Sám Jan Punčochář přiznává, že neumí připravit sushi. Jak by si asi poradil ve výzvě, kde se před soutěžící postavil sushi mistr Richard Tomáš? To už je ve hvězdách, soutěžící si ale se syrovými rybami poradit uměli a připravili geniální maki, nigiri i kalifornské rolky. 

Tip: Vittelo tonnato i sushi budou skvělým občerstvením na silvestrovském večírku.

Kachna na divoko 

V semifinále už šlo do tuhého. A tuhé maso je něco, co by mohlo soutěžící poslat okamžitě domů. Nejjemnější drůbež připravila Petra, kterou její pokrm vystřelil rovnou do finále. Pečená kachní prsa připravila s pyré ze špičatého zelí a škvarky ze slaniny.

Tip: Kachna se peče tradičně na Boží hod. Zkuste ji tentokrát nepéct vcelku, použijte jen prsa. Bude to rychlovka a když dodržíte všechny zásady, budou prsa uvnitř růžová a maso jemné. 

Holandský řízek

Finalisté si v soutěži hodně užili díl, ve kterém vařili se svými blízkými. Nejlépe se s výzvou popral Paolo se svou babičkou Ludmilou. Za úkol měli uvařit pokrm inspirovaný rodinnou fotografií. Dvojice vsadila na klasiku – holandský řízek s bramborovou kaší porotu nadchl, i přes to, že měli nejprve pochybnosti. Chuť holanďáku doladili špetkou muškátového oříšku. 

Tip: Holandský řízek místo klasického řízku? Proč ne!

Jeseter se zeleninou

V jedné epizodě Radek Kašpárek soutěžícím oznámil, že vezme šest finalistů na zaučenou do svého michelinského podniku Field. V kuchyni vyfasovali fotografii a popis jídla, které měli připravovat. O nic jednoduchého nešlo.

Výzvu vůbec nezvládl například Paolo, naopak se s ní poprala skvěle Petra, která vařila hlavní rybu degustačního menu. Pokrm složený z jesetera, kedlubny, medvědího česneku a lískového ořechu nakonec u Radka Kašpárka obstál a mohl se hostům servírovat.  

Tip: slavíte Vánoce poprvé ve dvou a potřebujete se vytáhnout? Zkuste trochu složitější rybí recept. Určitě zabodujete! 

Španělský ptáček

Když v 18. epizodě za zvuku devadesátkové hudby přitančil Jan Punčochář v džínové bundě ala vekslák, bylo jasné, že se vrátíme zpátky do minulosti. Do dob, kdy byla česká gastronomie v plenkách a restauracím vládly takzvané UHO omáčky. Úkol zněl jasně – španělský ptáček. I přes to, že nejde o typické jídlo z let 90., o retro pokrm určitě jde. A výzva to byla jedna z nejlepších!

Tip: Španělský ptáček je jídlo nedělní nebo sváteční. Připravit ho tedy můžete na Nový rok. Třeba rýže funguje lépe než čočka a peníze se na vás budou v roce 2022 lepit.

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč