0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Za vůní jablek

Za vůní jablek
sdílet:
Letní prázdniny skončily a vám letošní dovolená příliš nevyšla? Nezoufejte, přinášíme vám 9 receptů na moučníky z celého světa, se kterými si zacestujete z pohodlí vlastní kuchyně. Jsou snadné, voňavé, rychlé a potřebujete k nim jediné – jablka. Na záviny i štrůdly můžete zapomenout a inspirujte se vůní dálek.

Hilton u moře nevyšel, navštívit z pohodlí domova však můžete hotel Terte Tatin. Stejnojmenný francouzský koláč vznikl zcela omylem v 80. letech 20. století právě v tomto hotelu, a jeho recept se rozletěl po celém světě. Koláč pečený „vzhůru nohama“ okouzlí jistě i vás.

Ve Francii ještě chvíli setrváme a přesuneme se na sever. Bretaňský poloostrov, geologicky nejstarší francouzské území, ukrývá fenomenální jablečné palačinky s tvarohem. Odlehčená verze klasických hutných koláčů se hodí jak ke snídani, svačině či na brunch. Šlehačkou můžete vytvořit sladké mořské vlny.

Co vám naskočí, když se řekne léto, dezert a Itálie? Správně, mascarpone! Spojení sladkých jablek, kyselého citronu a krémovitého mascarpone dá vzniknout lahodnému a lehkému zážitku. V parných dnech tuto vychlazenou dobrotu oceníte. Bon appétit!

Anglický pudink může kdekoho pořádně vyděsit. Když si ho ale uděláte z rýže, poctivého másla a doplníte jej anglickým obdivem k jablkům, dostanete osvěžující pochoutku k čaji o páté.

Na nedalekém ostrově se inspirovali svým typickým deštivým počasím a vytvořili dva mýty. Jeden o hrnci zlata na konci duhy a druhý o dokonalém koláči do nečasu. Místo hledání leprikóna si raději upečte tento irský dezert. Vůni skořice a vanilky doplní, a rozehřeje, irská whisky.

Pokud dáváte přednost americkému bourbonu, je pro vás tato newyorská buchta jako stvořená. Samotní tvůrci receptu doporučují na bourbonu nešetřit. Přenesení z vaší verandy do ruchu Big Applu, tedy Velkého jablka, jak se New Yorku přezdívá, nebude žádnou náhodou.

Na tržiště plné roztodivných druhů koření vás zanese moučník z kuskusu, jablek a kardamomu. Příprava na tuto dalekou cestu vám zabere necelých 30 minut, a vracet se z ní jen tak chtít nebudete.

Zchlazení v posvátné Ganze se vám poštěstí s vůní směsi chai. Pokud si k tomuto koláči uděláte ještě mléčný čaj masala, indickou čajovnu máte v obýváku raz dva.

Frangipane, tedy mandlemi provoněná sladkost, je známá po celém světě. Každý kraj si k ní přidal své oblíbené ingredience. Zkusit můžete pro začátek tuto jablečnou verzi. Základem úspěchu je pořádně rozpálený olej.

Ať už se s námi vydáte za vůní jablečných moučníků kamkoliv, přejeme vám příjemné a bezpečné návraty do vaší láskyplné kuchyně.

Související články

Za vůní dálek: Kuchyně Zanzibaru
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: Kuchyně Zanzibaru

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Zanzibar. Trochu exotiky můžete díky tradičním pokrmům dostat i do vaší kuchyně. A až...
Co se starými jablky? Vyrobte z nich jablečný med
  • Zajímavosti

Co se starými jablky? Vyrobte z nich jablečný med

Koukáte na hromádku starších jablek a nevíte, co s nimi? Jsou trochu vrásčitá a zcvrklá a zakousnout se do nich nikomu nechce? Máte několik možností, jak s nimi naložit: použít je třeba do štrúdlu nebo na koláč nebo si vyrobit jablečný „med...
Autor: hana.kovarikova

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?
  • Jak na to

Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?

Stravujete se vegansky, ale nedokážete si představit snídani bez míchaných vajec? Ať už se snažíte omezovat příjem živočišných potravin nebo si jen chcete rozšířit jídelníček o nová jídla, tahle míchaná „vejce bez vajec“ prostě musíte...

Obchod Apetit