Hilton u moře nevyšel, navštívit z pohodlí domova však můžete hotel Terte Tatin. Stejnojmenný francouzský koláč vznikl zcela omylem v 80. letech 20. století právě v tomto hotelu, a jeho recept se rozletěl po celém světě. Koláč pečený „vzhůru nohama“ okouzlí jistě i vás.
Ve Francii ještě chvíli setrváme a přesuneme se na sever. Bretaňský poloostrov, geologicky nejstarší francouzské území, ukrývá fenomenální jablečné palačinky s tvarohem. Odlehčená verze klasických hutných koláčů se hodí jak ke snídani, svačině či na brunch. Šlehačkou můžete vytvořit sladké mořské vlny.
Co vám naskočí, když se řekne léto, dezert a Itálie? Správně, mascarpone! Spojení sladkých jablek, kyselého citronu a krémovitého mascarpone dá vzniknout lahodnému a lehkému zážitku. V parných dnech tuto vychlazenou dobrotu oceníte. Bon appétit!
Anglický pudink může kdekoho pořádně vyděsit. Když si ho ale uděláte z rýže, poctivého másla a doplníte jej anglickým obdivem k jablkům, dostanete osvěžující pochoutku k čaji o páté.
Na nedalekém ostrově se inspirovali svým typickým deštivým počasím a vytvořili dva mýty. Jeden o hrnci zlata na konci duhy a druhý o dokonalém koláči do nečasu. Místo hledání leprikóna si raději upečte tento irský dezert. Vůni skořice a vanilky doplní, a rozehřeje, irská whisky.
Pokud dáváte přednost americkému bourbonu, je pro vás tato newyorská buchta jako stvořená. Samotní tvůrci receptu doporučují na bourbonu nešetřit. Přenesení z vaší verandy do ruchu Big Applu, tedy Velkého jablka, jak se New Yorku přezdívá, nebude žádnou náhodou.
Na tržiště plné roztodivných druhů koření vás zanese moučník z kuskusu, jablek a kardamomu. Příprava na tuto dalekou cestu vám zabere necelých 30 minut, a vracet se z ní jen tak chtít nebudete.
Zchlazení v posvátné Ganze se vám poštěstí s vůní směsi chai. Pokud si k tomuto koláči uděláte ještě mléčný čaj masala, indickou čajovnu máte v obýváku raz dva.
Frangipane, tedy mandlemi provoněná sladkost, je známá po celém světě. Každý kraj si k ní přidal své oblíbené ingredience. Zkusit můžete pro začátek tuto jablečnou verzi. Základem úspěchu je pořádně rozpálený olej.
Ať už se s námi vydáte za vůní jablečných moučníků kamkoliv, přejeme vám příjemné a bezpečné návraty do vaší láskyplné kuchyně.