Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Za vůní dálek – Maledivy

Vycestovat za mořem či poznáním jiných zemí není momentálně možné. Proto jsme se rozhodli, že k vám exotické kraje přeneseme alespoň virtuálně. Společně se podíváme na tradiční kuchyně několika turistických destinací. Trochu exotiky si tak můžeme vykouzlit všichni, a to ve vlastní kuchyni. Vydejte se s námi za vůní dálek, druhou zastávkou jsou Maledivy.
6. 3. 2021 | Autor: Hana Kovaříková

Maledivy

Maledivská republika je ostrovním státem v Indickém oceánu na jihu Asie. Tvoří ji stejnojmenné souostroví tvořené devatenácti korálovými atoly. Maledivy se celkově sestávají z 1196 ostrovů, avšak pouhých 200 je obydleno. Označit je můžeme také za nejvíce plochý a nejníže položený stát na světě, nacházejí se totiž pouze 2 a půl metru nad hladinou oceánu.

Hlavním městem Malediv je Male, kde v roce 2006 žilo něco málo přes 100 000 obyvatel. Prvními obyvateli Malediv byli nejspíš rybáři z nedaleké Indie a Srí Lanky. Nejstarší doložené zmínky o tomto souostroví pocházejí již z druhého století před naším letopočtem, a to od arabských obchodníků, kteří ostrovy využívali k odpočinku. V roce 1153 panovník Malediv vyhlásil přestup k islámskému náboženství. Do příchodu Portugalců se zde vystřídalo šest sultánských generací.

V 16. století Portugalci zahájili okupaci ostrova, která trvala 15 let. Během tohoto století však místní obyvatelé čelili několika pokusům o ovládnutí území, k portugalským snahám se přidali také Indové a později Holanďané. V 17. století se tak Maledivané domluvili s Holanďani na ochraně (v té době patřila pod Holandsko Srí Lanka). V roce 1796 se však Maledivy stávají britským protektorátem. Až v roce 1965 uznala Británie souostroví za suverénní a nezávislý sultanát, ve vývoji Malediv však Spojené království sehrálo velikou roli. V roce 1968 tak byla vyhlášena Maledivská republika.

V době svého vyhlášení nezávislosti nebyly Maledivy ekonomicky vyspělé. Přesto je dnes nelze považovat za chudý stát, ačkoli je stále řadíme k rozvojovým zemím. Příjmy na ostrov přináší bohatý turistický ruch spolu s rybářstvím. Politický stav v zemi však není bezproblémový.

Maledivská tradiční kuchyně

Díky blízkosti Srí Lanky a Indie najdeme v tradiční ostrovní kuchyni velkou inspiraci těmito zeměmi. Mnoho potravin se na ostrovy z těchto oblastí také dováží. Maledivská kuchyně nešetří na koření a pikantnosti, častým základem pro pestrobarevné pokrmy je kokosové mléko. Chybět nesmí ani plody moře, ryby a jiní mořští tvorové. K často využívaným masům řadíme také kuřecí a hovězí. Vepřové je kvůli islámu k dostání pouze v hotelových resortech. Čerstvou zeleninu doplňují vypěstovaná manga, kokosy a dovezené ananasy. Přílohu zastává rýže či placka roshi, podobná indické čapátí, která se vyrábí z kukuřičné mouky, vody a soli.

V hlavní roli rybí maso

Mashuni

Typickou maledivskou snídaní je pokrm zvaný Mashuni či Mas Huni. Mas je maledivsky ryba, Huni je pojmenování pro kokos. Ačkoliv tako kombinace může působit zvláštně, místní kuchaři vědí, co vaří. Tuňáka s čerstvým kokosem doplňuje šťáva z limetky, cibulka a chilli paprička, vytváří tak společně šťavnatý salát. Jako příloha slouží výše zmíněná placka roshi. My vám přinášíme recept na indické čapátí, které jsou svým složením i chutí velice podobné.

Čapátí

Základní indická příloha, moučné placky, mají víc podob, než kolik má tančící bůh Šiva rukou. Na ty nejběžnější, čapátí...

Na Maledivách jídla rozdělují na ty s krátkou a dlouhou přípravou. Většina hlavních jídel obsahuje rybí maso. Tradičně se obědvá hutná tuňáková polévka podobná silnému rybímu vývaru, nazývá se Garudiya. Její chuť podtrhuje všudypřítomné chilli, limetka a cibule, pro větší sytost se přidává rýže a podává se teplá. Pro svou chuť kombinující ostré koření a sladké kokosové mléko je dalším oblíbeným pokrmem kari. Připravuje se na rozličné způsoby, s rybím či kuřecím masem, ale také například bezmasá verze s vajíčky. Maledivané kari snídají, svačí, obědvají i večeří. Podle denní doby se podává teplé, či studené.

Zelené kari s rybou

Nejjednodušší a nejrychlejší jídlo, které si ve vánočním shonu můžete uvařit. Hřejivé a přitom lehké,...

Další zajímavou kombinaci rybího masa najdeme v Kulhi boakiba. Jedná se o rybí koláče, které se na území Malediv připravují již tisíce let u zvláštních příležitostí jako jsou svátky či slavnosti. Jejich hlavní složkou je uzený tuňák, chilli papričky, strouhaný kokos, zázvor a rýže. Často se také připravují jako rychlé občerstvení k večernímu čaji. Recept jsme bohužel nesehnali, jako náhradu si však můžete upéct náš rybí koláč, který spojuje chuť uzené makrely a výraznost parmezánu.

Nejrychlejší rybí koláč na světě

Potřebujete zbystřit mozek? Dejte si makrelu, je plná omega-3 mastných kyselin, které napomáhají jeho vývoji.

Aby roztodivných rybích kombinací nebylo málo, představit vám ještě musíme Rihaakuru, tedy pastu z tuňáka připomínající naše povidla. Chuťově velice výrazná hladká pasta se podává s rýží nebo plackami roshi.

Indické koření i vlivy

Maledivská kuchyně je velice inspirovaná asijskými, ale také indickými vlivy. Vedle kari se na ostrově těší velké oblibě také čočkový dhal, máslové kuře (Butter chicken) a celosvětově proslulé indické kuře Tikka Masala. Směs koření provoní celý byt a kuřeti dodá nezaměnitelnou chuť.

Tikka masála

Ve Velké Británii je tenhle pokrm tak oblíbený, že si ho lidé objednávají už jen zkratkou CTM (chicken tikka masala)...

Většina zeleniny je na maledivské ostrovy dovážena. Z místních plodů však můžete ochutnat exotické ovoce, především malé banány, kokosové ořechy, papáju, mango, melouny či tzv. passion fruit – mučenku neboli maracuju.

Velice využívanou surovinou, kterou místní přidávají do kari, ale také ji smaží jako chipsy, je moringa olejnatá. Tato superpotravina nabitá antioxidanty a dalšími vitaminy je velice zdravou rostlinou. Její léčivé účinky nejsou žádnou novinkou, indická medicína ji objevila před více než dvěma tisíci lety před naším letopočtem. Jaké má účinky a kde ji lze zakoupit jsme vám již prozradili v tomto článku.

Naše cesta za velkými divy Malediv zde končí. Ochutnejte některé pokrmy s vůní dálek z pohodlí domova, další inspiraci vám přikládáme pod článek.  

Související

Voňavé kuře s rozinkami

S tímhle jídlem zabodujete jak na party v indickém stylu, tak jako s večeří nenáročnou na váš čas.

Rybí tikka s česnekem

Ta správná chuť cizokrajných jídel není nedosažitelná; vtip je jednak ve správné volbě a množství koření...

Kokosová polévka s kari

Díky kokosovému mléku je polévka krásně jemná, kari pasta jí zároveň dodává říz.

Grilovaná ryba ve stylu tikka

Stylové jídlo na party či oběd na bollywoodský způsob

Za vůní dálek – Zanzibar

Vycestovat za mořem či poznáním jiných zemí není momentálně možné. Proto jsme se rozhodli, že k vám exotické kraje...

Tuňáková exotika

Klasický recept z netradičních surovin. Karbanátky z tuňáka s česnekem, zázvorem a koriandrem.

Cajunská smažená rýže s krevetami

Opékaná rýže nemusí pocházet jen z Asie, skvělé pokrmy tohoto typu se najdou i na jihu Spojených států nebo...

Dhál z červené čočky a pečeného květáku & čapátí

Přijměte pozvání na indickou hostinu! Uvařili jsme voňavý dhál, napekli čapátí a můžeme začít hodovat...

Maracujové marshmallow

„I když to není zrovna nízkokalorická záležitost, máme za to, že osladit si občas život není hřích...

Hustá polévka z uzené ryby

Vydatné a pohodové jídlo! Snadno ho připravíte větší množství, stačí znásobit všechny ingredience.

Za vůní dálek – Dominikánská republika

Vycestovat za mořem či poznáním jiných zemí není momentálně možné. Proto jsme se rozhodli, že k vám exotické kraje...

Za vůní dálek - Kostarika

Vycestovat za mořem či poznáním jiných zemí není momentálně možné. Proto jsme se rozhodli, že k vám exotické kraje...

Přidat komentář