Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Koláč s telecím masem a houbami

„Náš rodinný recept na tourte lorraine vyžaduje, aby bylo maso pokrájené na drobounké kostičky. Jen tak absorbuje na začátku přiměřeně vína a na konci všechnu smetanu s vejci,“ prozradil nám Jean Paul Manzac, šéfkuchař a dovozce francouzských lahůdek. „I když je příprava koláče poněkud zdlouhavá, výsledkem je lahůdka úžasné chuti a vůně,“ dodává rodilý Gaskoněc o stálici francouzských Velikonoc.
Vydání: 2012/3
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
Pečení: 50 minut
P
Koláč Francouzská

Ingredience

    • 200 g vepřové krkovice (nepříliš tučné)
    • 400 g telecího krku nebo plece
    • 3 stroužky česneku
    • 2 bílé cibule
    • 150 g bílých žampionů
    • 1 lžička sušeného tymiánu
    • 500 ml suchého bílého vína
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1–2 hrsti nasekané hladkolisté petrželky
    • 500 g listového těsta
    • 6 lžic crème fraîche
    • 2 vejce + 1 žloutek na potření
    • salát z polníčku k podávání

Příprava jídla

1 Vepřové i telecí maso nasekejte spolu s česnekem, cibulí, žampiony a tymiánem kolíbkou na půlcentimetrové kostičky (nebo vše společně umelte na velmi hrubo). Osolte, opepřete, přidejte nasekanou petrželku a zalijte vínem. V uzavřeném pevném plastovém sáčku nebo v plastové nádobě nechte marinovat 24 hodin v chladničce.

2

Troubu předehřejte na 200 °C, dortovou formu vyložte papírem na pečení. Těsto rozdělte na poloviny a ty pak rozválejte na dvě kola. Jedním vyložte dortovou formu včetně boků; druhé ořízněte tak, abyste získali kolo velikosti formy. Masovou náplň dejte na hustý cedník, nechte odkapat a ještě vymačkejte. Směs pak vložte do formy na listové těsto.

3

Přečnívající okraje těsta přehněte přes maso. Žloutek rozšlehejte s trochou vody a potřete jím těsto. Zakryjte druhým kolem těsta a přitiskněte. Uprostřed udělejte díru o průměru 3 cm, aby mohla při pečeníunikat pára. Z alobalu si vytvarujte malý komínek a zastrčte ho do díry. Těsto potřete zbylým žloutkem. Pečte 20 minut.

4

Mezitím rozmíchejte crème fraîche se 2 vejci a osolte a opepřete. Po 20 minutách pečení vytáhněte alobalový komínek a dírou nalijte do koláče smetanovou směs. Dejte péct na dalších 15 minut. Upečený koláč vyjměte z trouby a před krájením a podáváním ho nechte 10 minut odpočinout. Podávejte s lehkým salátem z polníčku se zálivkou z octa, oleje a dijonské hořčice.

TIP NA NÁKUP
Telecí maso ve špičkové kvalitě koupíte na www.jehnecimaso.cz. Dovezou vám ho až domů.

VIZITKA
Jean Paul Manzac vařil v nejlepších restauracích po celém světě a je držitelem četných gastronomických ocenění. Tento pravý Gaskoněc žije v Praze od roku 1998 a nyní k nám dováží francouzské lahůdky. Vlastní obchod La Boucherie Moderne (Zubatého 5, Praha 5), kde prodává maso, špičková francouzská kuřata, uzeniny a také francouzské sýry od malovýrobců.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Dušené telecí maso na šalvěji, bílém víně a smetaně

Pappardelle s telecím ragú

Rajčatová polévka s telecím a gremolatou

Telecí balenky na tokajském víně

30x báječné houbové recepty

Přidat komentář