Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Sýrový slovníček aneb Které sýry jíte?

Sýrový talíř
ZDROJ: Erik Dungan/unsplash.com
sdílet:

V restauracích se dodnes mezi vegetariánskými pokrmy na prvním místě hrdě tyčí smažený sýr s tatarskou omáčkou. Mnozí nejdají dopustit na vyhlášené olomoucké tvarůžky. S jakými sýry se na stole setkáváme nejčastěji?

 

Někdo je nemůže ani cítit, jiný by se jich ujedl. První zmínka o tomto aromatickém zrajícím sýru pochází již z 15. století. Sýr se od počátku své existence vyrábí na Hané, dnes je s jeho výrobou spojováno především město Loštice. 

Olomoucké tvarůžky neboli syrečky

  • Jedná se o sýr vyráběný z odtučněného tvarohu, který zraje několik dní se solí.
  • Tvaruje do válečků a nechá se opět v sušárně několik dní vyzrát.
  • Následně se tvarůžky omyjí od kvasinek a tím je zahájena bakteriální fáze.
  • Tvarůžky se přesunou na sušicí rošty, kde dochází k postupnému zrání do hloubky.
  • Poté se vyskládají do beden a přesunují do chladné místnosti, kde je ještě čeká 1 až 2 dny dalšího zrání.

Princip výroby se od 15. století takřka nezměnil, pouze ruční práce byla nahrazena moderními přístroji.

Tvarůžky v pivním těstíčku

Tvarůžky v pivním těstíčku

Více

Český příbuzný francouzského camembertu

U nás ho známe jako hermelín. Tento typ sýra s bílou plísní na povrchu se k nám dostal z Francie. Název Hermelín sýr získal podle toho, že pripomínal hermelínový plášť z hranostajů, který nosili králové. Jde o obchodní název, typově jde o camembert.

  • V obchodech můžete najít varianty na grilování, smažení nebo na nakládání.
  • Sví místo získal i v restauračních jídelních lístcích, kde se podává smažený, grilovaný nebo rozpečený jako plnohodnotné jídlo.

Nakládaný hermelín

Nakládaný hermelín

Více

Eidam, oblíbená česká klasika

Eidam je polotvrdý sýr, který získal oblibu v české gastronomii nejspíš pro svou nepříliš výraznou chuť. Jeho vzorem je nizozemský polotvrdý sýr Edam.

  • Má mnoho využití v kuchyni a svou jemnou chutí si získal téměř všechny české jazýčky
  • Plátkový eidam se uplatňuje ve studené kuchyni, strouhaný se hodí na špagety, nakrájený bloček jako součást salátů či sýrových rolád a talířů.
  • Při návštěvě Holandska narazíte na specializované tržnice se sýry, rozhodně si nenechte ujít jejich ochutnávku. Zjistíte, jak hodně se český eidam od holandského edamu liší.
  • Jde o nejpopulárnější surovinu k přípravě oblíbeného smaženého sýra.

Smažený sýr neboli smažák

Smažený sýr se stal nedílnou součástí českých a slovenských menu. 

  • Sýr se obalí do klasického trojobalu jako například řízky a pak se smaží.
  • Důležité je sýr obalit hned 2x a při smažení s ním příliš nemanipulovat - stačí ho otočit pouze jednou. Jinak by se mohlo stát, že vám sýr vyteče.
  • Nejčastěji se smaží eidam, gouda, ementál či hermelín. Narazit ale můžete i na obalovanou smaženou nivu nebo tvarůzky.
  • Na smažený sýr narazíte i v Rakousku nebo v Itálii. 

Smažený sýr s tatarskou omáčkou

Smažený sýr s tatarskou omáčkou

Více

A co další sýry?

Cheddar

Cheddar má původní kořeny v Anglii, dnes se ale vyrábí po celém světě. Má bílou až světle žlutou barvu. Je hodně tučný a prodává se v různých fázích zralosti. Podle stáří se liší i výraznosti jeho chuti. Nejvíc mu sluší sendviče - studené i zapečené nebo burgery. Přidat ho však můžete i do omelety.

Tousty s čedarem a jablkem

Tousty s čedarem a jablkem

Více

Ementál

Sýr pocházející ze Švýcarska se vyznačuje sladkou až štiplavou vůní a ovocnou chutí. Často se pojídá k vínu nebo ovoci. Díry, které jsou pro tento sýr typické, se tvoří v průběhu fermentace.

Gouda

Sýr, který má původní domov v Holandsku, se vyrábí z kravského mléka a získal jméno podle města Gouda. Tento polotvrdý sýr, který nemá příliš výraznou chuť, se stal jedním z nejoblíbenějších po celém světě světě.

Pilaf s meruňkami, pistáciemi a goudou

Pilaf s meruňkami, pistáciemi a goudou

Více

Parmazán

Pravý parmazán nese název Parmigiano-Reggiano, vyrábí se v Itálii a nese evropskou známku Chráněného označení původu. Používá se do přípravy mnoha druhů pokrmů od těstovin, přes rizoto, polévky až po saláty. Nejčastěji se používá ve strouhaný. Má vysoký obsah vápníku a rozděluje se podle stáří do pěti tříd. Ten nejmladší je rok starý, nejstarší pak 6 let.

Mozzarella

Původně se mozzarella vyráběla z mléka vodních bůvolů. Dnes se většina sýrů tohoto typu vyrábí z mléka kravského. Používá se na pizzu, do salátů nebo zapékaných pokrmů.

Marinovaná mozzarella

Marinovaná mozzarella

Více

Mascarpone, ricotta

Jde o jemné italské krémové sýry, které se používají do sladkých i slaných pokrmů. Mascarpone je jemnější a tučnější než ricotta, obojí se používá nejčastěji do dezertů. V našich podmínkách na jejich místě používáme nejčastěji žervé nebo tvaroh, případně jejich kombinaci se zakysanou smetanou.

Modrý sýr

V Česku zastupuje niva. Jde o sýr s modrou plísní, proto se sýrům tohoto typu říká souhrnně modré. Celosvětově věhlasné jsou italská gorgonzola, francouzský roquefort nebo anglický stilton. Pro svou supervýraznou chuť se používají do omáček například s těstovinami či polentou, případně se uždibují k vínu.

Plochý chléb s rokfórem a ořechy

Plochý chléb s rokfórem a ořechy

Více

Související články

Sedlčanský Hermelín na gril – jasná volba!
  • Novinky a zajímavosti

Sedlčanský Hermelín na gril – jasná volba!

Jednoznačně nejpopulárnější je sýr s bílou plísní na povrchu, kterému se všeobecně říká hermelín. Ovšem pozor! Pravý Hermelín na gril je jen jeden. Sedlčanský Hermelín na gril se od jiných sýrů liší nejen tím, že je registrovaným nositelem...
Jak na to: domácí sýr
  • Tipy a triky

Jak na to: domácí sýr

Jak připravit domácí sýrV našem receptu sýr připravujeme z plnotučného čerstvého mléka a tekutého syřidla. Mléko by mělo být co nejtučnější. My jsme zvolili biomléko Amálka, které se nám osvědčilo nejlépe. Tekuté syřidlo Laktosin jsme...
Autor: Karolína Jelínková

Obchod Apetit