0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ostružiny pro zdraví a krásu

ostružiny
ZDROJ: Nine Kopfer/Unsplash
sdílet:

Kdo by je neměl rád? Tohle temné ovoce sbíráme a holdujeme mu v letních měsících. Prospívá našemu zdraví a má nespočet využití v kuchyni. 

Můžete je pěstovat doma na zahradě, ale nasbíráte je v lese či u polní cesty. Připravíte z nich například výborný džem nebo koláč. Pojďme se blíž podívat, jak využít ostružin v náš prospěch.

Ostružiny pomáhají hubnout i mládnout

Ostružiny jsou nejen chutné, ale i zdravé.

  • Obsahují velké množství bioflavonoidů. Ty jsou známé pro svou antioxidační funkci – blahodárný vliv mají především na cévy. Tytéž látky obsahují i maliny, ale v ostružinách jich najdeme až třikrát více.
  • Dále obsahují vitamin C, draslík, vlákninu, železo a hořčík. Často se mluví o jejich protinádorových účincích, údajně dokonce zmírňují vedlejší účinky ozařování a chemoterapie. 
  • Studie prokázaly, že ostružiny obsahují látky, které zpomalují stařeckou demenci.
  • Chrání játra i štítnou žlázu a díky nízké energetické hodnotě pomáhají při hubnutí. Navíc zpomalují stárnutí pokožky, podporují její pevnost a obecně mají rozjasňující efekt. Nejvíce tělu prospěšných látek mají nevyšlechtěné ostružiny z lesa, ale v menší míře je obsahují i plody ze zahrádky.

 

8 způsobů, kam s ostružinami  

  1. V kuchyni se skvěle hodí při pečení – vyzkoušejte třeba recept na muffiny.
  2. Perfektně se hodí do bublanin a koláčů. Díky své barvě se často používají ke zdobení, například cheesecaků. Finální výsledek výborně lahodí oku i chuťovým buňkám.
  3. Připravit se nich dají smetanové zmrzliny i sorbety.
  4. Uvařit si z nich můžete také domácí džem. Velké tvrdší plody se hodí na domácí kompot. 
  5. V horkých dnech přijde vhod lahodná domácí limonáda.
  6. Ostružiny se uplatní i v míchaném nápoji s alkoholem.
  7. Díky kyselejší chuti dokážou odlehčit dezerty s krémy a dorty.
  8. Perfektně se kombinují se sýry a vyladí každé obložené prkénko. Jejich ostrost se krásně hodí do salátů a dokonce i k masu. Zejména se zvěřinou vytvoří lahodné duo. 

Jak na domácí pěstování ostružin

  • V Česku je registrovanáno hned několik odrůd ostružiníků, z nichž některé jsou dokonce beztrnné. Keře plodí na výhonech z předchozího roku.
  • Při prořezávání je tedy třeba na podzim odstraňovat odplozené výhony a ponechat ty, na kterých se plody objeví příští sezonu.
  • Na jaře je pak žádoucí výhony zkrátit, aby se keř příliš nezahušťoval. Vyhovuje jim poloha na slunci a pokud chcete jejich plody sklízet pohodlně, je vhodné je vyvazovat k opoře. Mohou být součástí i přírodních (nesříhaných) živých plotů. 
  • Zpravidla plodí během srpna a září. Zralost plodu poznáme podle barvy. Pokud jsou ostružiny hezky tmavě fialové až černé, jsou připraveny k využití.
  • Při sklizni je důležité si uvědomit, že se opravdu rychle kazí. Mají sklony k plesnivění, především při skladování v několika vrstvách. Ideální je ostružiny hned spotřebovat nebo je odstřihnout i s větvičkou. I tak ovšem vydrží jen pár dnů. 

Zástupce rodu ostružiník najdeme na každém kontinentu s výjimkou Antarktidy. Keř, na němž rostou fialovočerné plody, jimž říkáme ostružiny, se vědecky nazývá ostružiník řasnatý. Jeho příbuzným je ostružiník maliník.

Trnité šlahouny ostružin se vyskytují v lesích, na jejich okrajích, podél cest i na slunných mezích. Vyšlechtěné kultivary můžeme pěstovat také na zahradě. 

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit