Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečte s ostružinami a zažijte blaho na duši i na jazyku

Pečte s ostružinami a zažijte blaho na duši i na jazyku
ZDROJ: Apetit

Nechte se okouzlit sladkými svody šťavnatých temně fialových plodů, které právě dozrávají. Bude jim to slušet v koláčích či pohárech, na vaflích i dortících... S ostružinami zkrátka naděláte spoustu parády... A ta chuť!

Můžete je pěstovat doma na zahradě, ale nasbíráte je v lese či u polní cesty. Připravíte z nich například výborný džem nebo koláč. Pojďme se blíž podívat, jak využít ostružin v náš prospěch.

8 způsobů, kam s ostružinami  

  1. V kuchyni se skvěle hodí při pečení – vyzkoušejte třeba recept na muffiny.
  2. Perfektně se hodí do bublanin a koláčů. Díky své barvě se často používají ke zdobení, například cheesecaků. Finální výsledek výborně lahodí oku i chuťovým buňkám.
  3. Připravit se nich dají smetanové zmrzliny i sorbety.
  4. Uvařit si z nich můžete také domácí džem. Velké tvrdší plody se hodí na domácí kompot. 
  5. V horkých dnech přijde vhod lahodná domácí limonáda.
  6. Ostružiny se uplatní i v míchaném nápoji s alkoholem.
  7. Díky kyselejší chuti dokážou odlehčit dezerty s krémy a dorty.
  8. Perfektně se kombinují se sýry a vyladí každé obložené prkénko. Jejich ostrost se krásně hodí do salátů a dokonce i k masu. Zejména se zvěřinou vytvoří lahodné duo. 

Ostružiny pomáhají hubnout i mládnout

Ostružiny jsou nejen chutné, ale i zdravé.

  • Obsahují velké množství bioflavonoidů. Ty jsou známé pro svou antioxidační funkci – blahodárný vliv mají především na cévy. Tytéž látky obsahují i maliny, ale v ostružinách jich najdeme až třikrát více.
  • Dále obsahují vitamin C, draslík, vlákninu, železo a hořčík. Často se mluví o jejich protinádorových účincích, údajně dokonce zmírňují vedlejší účinky ozařování a chemoterapie. 
  • Studie prokázaly, že ostružiny obsahují látky, které zpomalují stařeckou demenci.
  • Chrání játra i štítnou žlázu a díky nízké energetické hodnotě pomáhají při hubnutí. Navíc zpomalují stárnutí pokožky, podporují její pevnost a obecně mají rozjasňující efekt. Nejvíce tělu prospěšných látek mají nevyšlechtěné ostružiny z lesa, ale v menší míře je obsahují i plody ze zahrádky.

Jak na domácí pěstování ostružin

  • V Česku je registrovanáno hned několik odrůd ostružiníků, z nichž některé jsou dokonce beztrnné. Keře plodí na výhonech z předchozího roku.
  • Při prořezávání je tedy třeba na podzim odstraňovat odplozené výhony a ponechat ty, na kterých se plody objeví příští sezonu.
  • Na jaře je pak žádoucí výhony zkrátit, aby se keř příliš nezahušťoval. Vyhovuje jim poloha na slunci a pokud chcete jejich plody sklízet pohodlně, je vhodné je vyvazovat k opoře. Mohou být součástí i přírodních (nesříhaných) živých plotů. 
  • Zpravidla plodí během srpna a září. Zralost plodu poznáme podle barvy. Pokud jsou ostružiny hezky tmavě fialové až černé, jsou připraveny k využití.
  • Při sklizni je důležité si uvědomit, že se opravdu rychle kazí. Mají sklony k plesnivění, především při skladování v několika vrstvách. Ideální je ostružiny hned spotřebovat nebo je odstřihnout i s větvičkou. I tak ovšem vydrží jen pár dnů. 

Zástupce rodu ostružiník najdeme na každém kontinentu s výjimkou Antarktidy. Keř, na němž rostou fialovočerné plody, jimž říkáme ostružiny, se vědecky nazývá ostružiník řasnatý. Jeho příbuzným je ostružiník maliník.

Trnité šlahouny ostružin se vyskytují v lesích, na jejich okrajích, podél cest i na slunných mezích. Vyšlechtěné kultivary můžeme pěstovat také na zahradě. 

Skryt pre seznam

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč