Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Nejlepší čokoládový dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.8/5 Počet hodnocení: 1533
Více než hodinu Snadné Na 1 dort o průměru 22 cm (cca 12 řezů)

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9438 kcal
Bílkoviny 133 g
Sacharidy 777 g
Tuky 643 g
Vláknina 86 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když má být dort opravdu čokoládový, jen kakao nestačí. Experimentování s receptem na čokoládový dort nás nakonec dovedlo k výsledku z říše těch nejhříšnějších sladkých snů. Vláčný čokoládový korpus na dort a čokoládová poleva neboli ganache zaručí, že každý kousek se jen rozplývá na jazyku! Tohle je opravdu ten nejlepší a nejjednodušší čokoládový dort, co známe. Milovníci čokolády budou v sedmém nebi.

Suroviny

tmavá čokoláda 200 g
alespoň 60%
máslo 200 g
nakrájené na kousky + navíc na vymazání formy
káva instantní 1 PL
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
třtinový cukr muscovado tmavý 200 g
nebo tzv. cukrářské kakao
vejce 3 ks
velikosti M
nebo strouhaná čokoláda na ozdobení
Na polevu
tmavá čokoláda 400 g
min. 60%, nalámaná

Postup

1

Dortovou formu s odnímatelným dnem o průměru 22 cm vymažte máslem a dno vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 160°C.

2

Čokoládu nalámejte do rendlíku, přidejte máslo a kávu rozpuštěnou ve 120 ml vroucí vody. Prohřívejte, až se čokoláda a máslo rozpustí, ale nezahřívejte příliš.

3

Mezitím promíchejte v míse mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu, oba druhy cukru a kakao tak, aby ve směsi nebyly žádné hrudky. V jiné misce prošlehejte vejce s podmáslím.

4

Rozpuštěnou čokoládu a vaječnou směs promíchejte s moukou, aby vzniklo hladké, polotekuté těsto.

5

Těsto vlijte do připravené formy, vložte do trouby a pečte zhruba 50 minut až 1 hodinu a 30 minut (záleží na troubě a velikosti zvolené formy). Do středu korpusu zapíchněte špejli; neulpí-li na ní syrové těsto či příliš vlhké drobečky, je upečeno. Pokud povrch tmavne příliš rychle a střed zatím není propečený, zakryjte korpus volně alobalem nebo archem papíru na pečení a dopečte přikrytý. Praskliny na povrchu nevadí, zakryje je poleva.

6

Korpus nechte vychladnout. Trochu klesne. Poté ho vyjměte z formy. 

7

Vychladlý korpus dvakrát prokrojte, abyste získali tři díly (Jak na prokrojení korpusu vám poradí video výše).

8

Čokoládu na polevu dejte do žáruvzdorné misky. V rendlíku zahřejte smetanu s cukrem k bodu varu, přelijte přes čokoládu, nechte pár minut stát a promíchejte dohladka. Trochou polevy spojte díly korpusu, zbytkem dort přelijte a po stranách polevu uhlaďte širokým nožem.

9

Nakonec čokoládový dort ve finále ozdobte noblinami čokolády nebo strouhanou čokoládou. V chladu vydrží dort vláčný a šťavnatý tři až čtyři dny.

TIP REDAKCE
Čokoládové hobliny se vám budou tvořit nejlépe z chladného kousku čokolády škrabkou na zeleninu. 

POZNÁMKA REDAKCE
Množství polevy/krému jsme oproti původnímu receptu zdvojnásobili, abychom získali vyšší vrstvu. Pokud vám mezi korpusy stačí tenčí vrstva, připravte polevu/krém z původního množství ingrediencí, tedy z 200 g tmavé čokolády, 280 ml smetany ke šlehání a 2 lžic přírodního krupicového cukru

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/4

Komentáře

09.02.2024 14:19
Tak se přidávám ke katastrofistům. Korpus je slehlý, po upečení má tvrdou krustu (ta kupa cukru se někde projevit musí), rozpadá se. Prostě nepoužitelný. Takže letěl do koše a už peču svůj vyzkoušený piškotový. Doporučuju každému, kdo tohle peče pro někoho s jasně daným termínem, aby to radši neriskoval. Buď vyzkoušet - i když si fakt nedovedu představit, že by tyhle poměry mohly fungovat - nebo neriskovat. PS: neměla jsem muscovado, tak tam šel jen obyč cukr, ale takový rozdíl by to udělat nemělo.
13.06.2022 10:56
Proč se v receptech nikde neuvádí průměr formy? Takový podstatný ,,detail”…. :(
16.06.2022 10:57

Dobrý den, paní Šebková,
bohužel ve starších receptech (a tento je z roku 2007) tento údaj skutečně chybí. Doporučili bychom formu o průměru 22 cm. Doplníme i do textu. 

Krásný den, redakce Apetitu 

11.08.2021 12:19
Nejhorší dort, co jsem kdy pekla. Poprvé co dělám přesně podle surovin i jakou formu paní použila a úplně zničeny dort mamce ke 40. narozeninám, jediné co se dalo jist, byl klasicky pařížský krém. Těsto úplně tvrdé diky tolika hořké čokolády. Nesmysl. Aspoň vím, ze lepší dělat z hlavy recepty, než poprvé poslechnout první recept a katastrofální, tak aspoň se máma pobavila, že po 8 letech, co ji peču dorty k narozeninám se konečně pokazil, jako ji kdyz dávala dorty její mamince. Na shledanou
12.08.2021 17:46

Dobrý den, Michaelo,
moc nás mrzí, že se dort nevydařil. Chápeme, že ne každému může sednout, je opravdu hutný. Tvrdý by ovšem určitě být neměl :-(. To se nám ještě nestalo. Mrzí nás to o to víc, že je to jeden z nejoblíbenějších a nejpoužívanějších receptů, co na webu máme. Občas se to ale tak nešťastně sejde, že ani ověřený recept nezafunguje. Doufáme, že příště vše klapne vše na výbornou a maminka dostane bezchybný dort, na který je zvyklá. 

I přes to zklamání přejeme krásné léto, redakce Apetitu

19.07.2020 10:17

Zdravím, chtěla bych se zeptat na množství cukru. Opravdu dáváte 400 g na 170 g mouky? Není to moc?

21.07.2020 09:33

Dobrý den, paní Kuchtová,
máte pravdu, je to hodně, ale recept obsahuje i hodně hořké čokolády, kakao a kávu, které sladkost vyvažují. Určitě ovšem můžete trochu cukru ubrat a upravit tak výslednou chuť podle svých preferencí :-). Cukr ovšem plní i určitou "strukturní" funkci, takže ho nesnižujte přehnaně, aby se příliš nezměnila textura těsta. Pod 200 g bychom asi nešli :-).

Držíme palce, ať se dort vydaří, redakce Apetitu

19.04.2020 09:47

Recept je neuvěřitelně lehký a dort nám všem chutnal. Akorát není v receptu napsáno, že se poleva má uležet, takže nás to trochu zaskočilo, když byla úplně tekutá. Nakonec jsme jí dali do lednice a tam ztuhla do krásné konzistence. Dort jsme nechali přes noc v lednici a ráno jsme ho dozdobili jahodami a borůvkami, které dodali svěží chuť.

04.02.2020 09:17

Je úžasný :) Krásný, sytý a... Čokoládový ;) Pořádně čokoládový <3

26.01.2020 12:57

Dobrý den, dort byl výborný, podařil se proříznout 3x, opravdu velmi sytý, stačí malý kousek.Jednotlivé pláty se ale při manipulaci potrhaly, těsto je velmi nadýchané až drobivé. Trhalo se i při potírání krémem (dělala jsem z mascarpone a čokoládové ganache). Zdá se mi, že se mi to stává při použití sody a třtinového cukru. Je možné, že tyto ingredience mají vliv na konsistenci těsta? Nebo jiný důvod? Děkuji za odpověď.

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...