Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jahodové párování: Ochutnejte 11 božských jahodových kombinací

diana-akhmetianova
ZDROJ: diana-akhmetianova
sdílet:

Romeo a Julie, Tom a Jerry a také jahody a smetana – nezapomenutelné dvojice milujeme v knihách, ve filmu i na talíři. Ponořte se do neodolatelných kombinací, které znásobí jedinečnou chuť i vůni červených plodů.

Jahody & smetana

Našli byste klasičtější kombinaci než jahody se smetanou? Hebkost smetanového krému dokonale ladí se svěží sladkostí ovoce. Ať už v jednoduchém poháru, pompézním dortu nebo chladivé zmrzlině, spojení jahod se smetanou si musíte dopřát alespoň jednou za sezonu

Jahody & vanilka

Legendární pár smetaně zdatně konkuruje. Vůně vanilky podpoří sladce vyzrálé jahody a dodá výjimečnou chuť i zdánlivě obyčejné svačince, jakou je jogurt s ovocem.

Jahody & balzamiko

Chuť, která vás dostane. Zprvu vás možná toto spojení zarazí, vězte však, že jahody marinované v balzamikovém octě jsou esencí italské kuchyně. Jedná se o oblíbenou a léty prověřenou kombinaci.

Jahody & citrusy

Sladké a kyselé plody se harmonicky doplňují. Jahody můžete zakapat citrusovou šťávou nebo je ochutit a ozdobit proužky nastrouhané kůry. V tomto případě hledejte při nákupu chemicky neošetřené plody.

Jahody & máta

Máte chuť sladkost jahod něčím osvěžit? Lístky čerstvé máty jsou skvělou volbou. Můžete je nadrtit s cukrem a použít jako sypání na pohár či koláč nebo je zamíchejte do šlehačky a krémů.

Jahody & jarní květy

Něžné s něžným. Na jarní louce, kvetoucích keřích i ovocných stromech najdete spoustu krásných květů, které dochutí i ozdobí šlehačkovou roládu i jakýkoliv pohár nebo dort. Možná vás překvapí, co vše je v přírodě jedlé.

Jahody & bílá čokoláda

Zatímco tmavá čokoláda může být na jahody příliš kontrastní, vedle bílé se jahody rozsvítí. Bílá čokoláda se svou chutí blíží krémové smetaně, a tak není divu, že s jahodami ladí. Bílou čokoládu použijte do krémů, na polevu nebo ji nastrouhejte na pohár.

Jahody & lesní plody

Chuť jahod může být někdy trochu fádní, zvlášť pokud jim chybí zralost. Maliny či borůvky ji skvěle doplní a dodají jí další rozměr. Využijte toho třeba v nepečených dortech nebo ovocných sorbetech.

Jahody & šampaňské

Opojná kombinace, která se nikdy neomrzí. Dotek luxusu dají jahodám jakékoliv bublinky, nejen pravé šampaňské. Připravit z nich můžete želé, krémovou pěnu nebo osvěžující sorbet. Pozor, jen pro dospělé!

Jahody & kozí sýr

Pokud vám kozí sýr nevoní, tohle raději nezkoušejte. V opačném případě získáte skvělou variaci chutí. Toust s kozím sýrem, plátky jahod a bazalkou jsou doslova esencí léta ve Středomoří.

Jahody & portské

Zamilujte si dvojici, která vás zláká k mlsání a lenošení. Když ovoce s portským svaříte, alkohol vyprchá a vy je můžete nabídnout i dětem.

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...