Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Týdenní úsporná kuchařka 12. díl: Dejte si vege burger nebo lasagne se špenátem a ricottou

Týdenní úsporná kuchařka 12. díl: Dejte si vege burger nebo lasagne se špenátem a ricottou
ZDROJ: Apetit

Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!

1. Těstoviny se slaninou a kapustičkami

Pokud patříte mezi milovníky růžičkové kapusty, pak si tento jednoduchý a velmi rychlý pokrm přímo zamilujete. Další chuťový rozměr mu dodá osmažená slanina a křupavé mandle. Vše je navrch bohatě zasypané hoblinami parmazánu, ale ten můžete vynechat nebo nahradit jiným tvrdým vyzrálým sýrem.

  • Abyste navíc vytvořili jemnou omáčku, přidejte těsně před dokončením 1-2 lžíce vody z uvařených těstovin a lžičku smetanového sýra. Nechte společně minutku prohřát a podávejte.

2. Vegetariánský burger s pickles

Rozpůlená žemle s bezmasou placičkou a kvašenou zeleninou je kombinace, která nadchne nejen vegetariány. Hlavní složkou karbanátku je seitan, což je rostlinný bílkovinný produkt, který svou chutí připomíná maso. Lze ho pořídit v prodejnách se zdravou výživou, ale také si ho snadno vyrobíte doma.

  • Pickles dodá burgeru svěží a příjemně pikantní chuť. Jedná se o kvašenou zeleninu, kterou je nutné připravit alespoň 3-5 dní předem. Ovšem i tu už běžně nabízejí obchody specializované na zdravou stravu.
  • Pokud doma nemáte pohankovou mouku, nebojte se ji vyměnit za najemno namleté ovesné vločky.

3. Květáková polévka se sýrovými nočky

Husté zeleninové polévky mnohdy plnohodnotně zastoupí hlavní jídlo. A tato květáková je navíc se sýrovými nočky, které její sytící schopnost ještě umocní.

  • Chutným doplňkem může být také vajíčko vařené na měkko, překrojené na půl a položené na hladinu polévky řezem vzhůru.
  • Podávejte s čerstvým nebo rozpečeným pečivem.

4. Smažená mozzarella

Smažená mozzarella je skvělá malá křupavá svačinka nebo pohoštění na párty. Ale pokud k ní zvolíte jako přílohu bramborovou kaši, polentu nebo celerové pyré, rázem z ní vykouzlíte chtuné hlavní jídlo. 

  • Místo klasické strouhanky jsme použili panko strouhanku. Její velkou výhodou je, že nesaje tolik tuku a navíc vytvoří velmi křupavou krustu. K dostání je ve specializovaných prodejnách, ale také si ji můžete vyrobit doma z bílého pečiva.
  • Jestliže vám zbyl vařený květák z předešlého receptu, obalte ho a osmažte také.

5. Čočka na kyselo

Čočku máme spojenou především jako novoroční jídlo, ale nebojte se ji strhnout tuto nálepku a připravte si ji třeba dnes. Obsahuje rostlinné bílkoviny a slušnou dávku vlákniny, která čistí střeva a pomáhá dobrému trávení. Z vitamínů jmenujme například C, A, E a některé vitamíny skupiny B.

  • Čočka na kyselo je český evergreen podávaný s plátkem uzeného nebo klobásou, smaženou cibulkou a kyselou okurkou.
  • Pokud vám zbylo nějaké pickles, servírujte ho místo okurky.
  • Před vařením je dobré čočku alespoň na 2-4 hodiny namočit, ideálně přes noc.
  • Malou část namočené luštěniny odeberte a vložte do sítka, ve kterém ji ráno a večer propláchněte vlažnou vodou. Přibližně za tři dny čočka naklíčí a poslouží jako posypka salátů, polévek nebo ji jen tak uzobávejte.

6. Germknödel (Pařený kynutý knedlík s povidly)

Klasika z rakouských sjezdovek přímo na váš stůl. Tak bychom jednou větou charakterizovali tento sladký knedlík s povidlovou náplní a smetanovou omáčkou. Můžete si ho připravit i v zimě, protože čerstvé ovoce dokonale nahradí švestková povidla.

  • Pokud pro vás bude vanilková omáčka příliš složitá, kalorická nebo finančně nákladná, úplně ji vynechejte nebo nahradte lžící našlehané smetany.

7. Lasagne se špenátem a ricottou

Lasagne nemusí být vždy jen s mletým masem a rajčatovou omáčkou. Tentokrát jsme vsadili na jemnou kombinaci sýru ricotty a špenátu. V receptu je použit parmazán, který pochopitelně není nutnou podmínkou.

I když přiznejme si, že tato přísada má své nenahraditelné kouzlo. Nebo místo originálního parmazánu zkuste pořídit jiný, levnější tvrdý vyzrálý sýr. A pokud ho budete dobře skladovat, vydrží v lednici i několik týdnů.

  • V případě vynechání této suroviny omáčku více osolte a před samotným dokončením povrch pokrmu posypte veganským parmazánem neboli opraženou strouhankou.

Zdroj informací: Apetit

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova