Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co si vařit v důchodu? Vařit výživně, s ohledem na věk a potřeby těla není tak složité

Důchodkyně
ZDROJ: GettyImages
sdílet:

Ať už jste nějaký čas v důchodu nebo patříte k nováčkům, snažte se z nabytého volného času vytěžit maximum. Jak? Vrhněte se do kuchyně, učte se vařit nová jídla a dejte zelenou potravinám, díky kterým bude vaše tělo plné síly.

Čas vyzkoušet všechna jídla světa

Jestli jste se českých klasik navařili za celý život dost a světové lahůdky si dali jen občas v restauraci, právě teď to můžete změnit! Naučte se vařit cizokrajné pokrmy a procestujte celý svět z pohodlí kuchyně.

  • Představte si dovolenou ve Španělsku a připravte si tradiční paellu z rýže, mořských plodů, masa, bylinek a koření. Jde o velmi snadné a výživné jídlo, které se připravuje na jedné pánvi, takže nezašpiníte moc nádobí. Pokud rybám a mořským plodům příliš neholdujte, zkuste ji s králičím masem nebo kuřecími paličkami.
  • Zkuste klasický vývar ozvláštnit tím, že z něj připravíte vietnamskou polévku pho. Jde o velmi jednoduchý pokrm, ve kterém se mísí rýžové nudle, koriandr, cibulka a maso (nejčastěji hovězí nebo kuřecí) v masovém vývaru. Ten dodá tělu kolagen, který působí blahodárně na vaše kosti i pleť. Vývar působí blahodárně také ve střevech, která jsou centrem imunity.
  • Co takhle vyzkoušet indické nebo thajské kari? K přípravě toho indického vám postačí speciální kari koření, které najdete pod názvem garam masala v supermarketech. A na thajské kari budete potřebovat thajskou kari pastu a kokosové mléko, obojí najdete v supermarketech i v asijských večerkách. Pod pojmem kari se skrývá mnoho receptů s různými kombinacemi surovin, stačí si jen vybrat ten, který vás nejvíc zaujme.
  • K dalším světově proslulým a výživným pokrmům, které se nebojte v penzi vyzkoušet, patří řecká musaka, krémové italské rizoto, hovězí Stroganoff, havajská poke bowl či japonské sushi.

Doučte se klasické postupy

Nenašli jste dosud na cukrařinu čas? Nesebrali jste odvahu vařit jiná než osvědčená jídla? Ať tak či onak, nastal ideální čas dohnat to, co jste dosud nestihli. Proto vykročte z komfortní zóny a vydejte se na kurzy vaření. Jejich výběr je široký, takže máte z čeho vybírat – a navíc si ho můžete přát pod stromeček od svých ratolestí.

  • Pokud se chcete učit klasické kulinářské postupy u vás doma, v naší kategorii Tipy a triky najdete celou řadu rad a návodů.
  • Naše články vás naučí připravovat lahodný francouzský dezert crème brûlée, italský dezert panna cotta, božské koblihy, dokonalé slavnostní dorty a spoustu dalších zákusků.
  • Ze slaných pochoutek určitě není na škodu se naučit například kuřecí koláč, francouzský koláč quiche, zdravou a všestrannou polentu, čínské knedlíčky ťiao-c’ nebo šťavnaté a křehké pošírované kuře. 

Nezapomínejte na zdraví

Vyvážený jídelníček je důležitý v každém věku, v tom důchodovém snad ještě o trochu víc. Tělo totiž potřebuje dostatek živin, aby dobře fungovalo co nejdéle.

  • Lehké a přitom výživné jídlo nemusí být složité, naopak. Pokud se vám zrovna nechce vařit, dejte si třeba vařené vejce a rozmačkejte kousek avokáda na plátek chleba. Pak už jen lehce osolte a výživná snídaně nebo lehký oběd je na světě.
  • Dodržujte pitný režim, abyste se necítili malátní a měli chuť se hýbat. Jak toho docílit? Mějte na dosah džbán s čistou vodou – pohled na něj vám připomene, že se máte napít. Pokud nemáte na obyčejnou vodu chuť, dolaďte ji několika plátky citronu nebo snítkou máty. A jestli vás čeká den venku, vezměte si s sebou láhev vody.
  • Zvyšte příjem ovoce a zeleniny. Experimentujte s různými druhy a ke každému jídlu si dejte kousek něčeho čerstvého. Snídaňovou omeletu ozdobte baby špenátem nebo do ovesné kaše hoďte hrst lesních plodů. K hlavnímu jídlu si připravte mističku s nakrájenými cherry rajčátky, okurkou, ledovým salátem a přidejte pár kapek extra panenského olivového oleje. K večeři nezapomeňte na bílkoviny doplněné vařenou nebo čerstvou zeleninou.

  • Mějte na paměti, čemu se vyhýbat. Občasný dezert si určitě vychutnejte, ale obecně si dejte pozor na příliš tučná jídla s vysokým obsahem cukru a soli. Pokuste se omezit konzumaci průmyslově zpracovaných potravinářských výrobků (všechno kupované hotové a trvanlivé).
  • A naopak zahrňte do svého jídelníčku živočišné bílkoviny (zejména hovězí a kuřecí maso, ryby, vejce, bílé jogurty, tvaroh a sýr cottage), ovoce, zeleninu, tuky (nepřepálené) a sacharidy s nízkým glykemickým indexem (batáty, pohanka, bulgur, quinoa, celozrnný kuskus nebo brambory vařené ve slupce).
  • Pokud vás vaření moc nebaví, připravujte si jídla ve větších objemech. Ty si pak můžete rozdělit na jednotlivé porce a zamrazit.  Budete je pak mít kdykoli připravené po ruce. Tento tip se hodí zejména pro polévky a nejrůznější jídla z jednoho hrnce.

Zdroje informací: Evergreen Lifestyle, Black Swan Financial Planning

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč