0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Připravte si kapverdský národní pokrm v pohodlí vaší kuchyně!

AD
Kapverdský národní pokrm
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Připravte si kapverdský národní pokrm v pohodlí vaší kuchyně!

4.7/5 Počet hodnocení: 3

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5731 kcal
Bílkoviny 350 g
Sacharidy 856 g
Tuky 146 g
Vláknina 144 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chybí vám v životě exotika? Prostřednictvím chutí se můžete vypravit do světa, aniž byste opustili pohodlí vašeho domova. Tak neváhejte a vydejte se s naším receptem na okouzlující Kapverdy!

Měření

Suroviny

Homini
fazole ½ hrnek
Zelené
cibule 2 ks
Velké
česnek 3 stroužky
zelí 1 kg
Hrubě nakrájené
Oloupané
mrkev ½ kg
bujon
1-2 kostky
olivový olej
vepřové maso 1 kg
ocet 2 ČL
Bílý nebo jablečný
sůl
pepř ½ ČL
Černý
bobkový list 2 ks
kousek na ozdobení

Kapverdská kuchyně vychází z africké a portugalské. Vaří se hlavně z místních surovin, součástí mnoha pokrmů jsou tudíž ryby a mořské plody. Z masa se používá především vepřové a hovězí. Přílohu tvoří většinou rýže, luštěniny či zelenina. Jako dezert se nejčastěji podává tropické ovoce.

Kapverdským národním jídlem je cachupa, směs kukuřice, fazolí, sladkých brambor, zelí, dýně a případně masa nebo ryb. Variant existuje nepočítaně, v podstatě každá rodina vaří tento pokrm po svém. Nejčastěji se setkáte s přirovnáním cachupy k našemu guláši. Kapverďané jí toto jídlo k večeři, obědu, ale i k snídani, kdy se podává jeho varianta osmažená na pánvi. 

Postup

1

Kukuřici a fazole namočíme nejlépe přes noc ve studené vodě.

2

Další den luštěniny uvaříme a necháme stranou okapat.

3

Na pánvi rozpálíme olivový olej a osmahneme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme okapané fazole a kukuřici.

4

Jakmile luštěniny změknou, přesypeme je se zbylým obsahem pánve do velkého hrnce. Přidáme nakrájené zelí, mrkev, dýni, sladké brambory, bujón a takové množství vody, aby vše bylo pořádně ponořené. Vaříme.

5

Mezitím si na pánvi osmahneme vepřové maso s rajčaty. Přilijeme dvě lžičky octa. Dle chuti osolíme a opepříme. Přesypeme do hrnce k luštěninám a přidáme dva bobkové listy.

6

Vše společně vařte zhruba půl hodiny až do chvíle, než se jednotlivé chutě spojí. Necháme chvíli odpočívat a následně servírujte s orestovaným chorizem.

Pojeďte s cestovní kanceláří Blue Style na dovolenou na Kapverdy, poznejte místní krásy a ochutnejte cachupu přímo od místních obyvatel.

Apetit magazín

Kakao v kuchyni: Víme, jak vybrat to nejlepší
  • Suroviny

Kakao v kuchyni: Víme, jak vybrat to nejlepší

Když se před pěti sty lety  španělský dobyvatel Hernán Cortés vracel ze střední Ameriky, jedněmi z prvních suvenýrů, které s sebou do Evropy přivezl, byly kakaové boby. Jejich využití odkoukal od Aztéků. Ti kakao zpracovávali na...
Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč