Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pečená slepice s nádivkou a sváteční slepičí polévka

Inspirace ze Slovenska
Vydání: 2013/4
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Počet porcí: Pro 6-8 osob
Doba přípravy:
Pečení: 20 minut
P

Ingredience

    • 1 masitá slepice s droby, případně i s pařátky (může být mražená, ale ne vyběhaná vychrtlina, nechte ji rozmrznout v chladničce)
    • sůl, celý černý pepř a nové koření
    • sádlo
    • 1 cibule, oloupaná a přepůlená
    • 2 větší mrkve, 1 větší petržel, kousek celeru a 1 kedlubna, vše pokrájené
    • tenké polévkové nudle, uvařené zvlášť

    NA NÁDIVKU

    • 2 lžíce sádla
    • 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
    • 5–6 housek nebo rohlíků, na kostičky
    • 2 stroužky česneku, drcené
    • 3–4 vejce, prošlehaná
    • čerstvá petrželka (podle chuti), nasekaná

    K PODÁVÁNÍ

    • salátová okurka, zakysaná smetana, utřený česnek, čerstvý chléb

Příprava jídla

1 Slepici vymyjte pod tekoucí vodou, osušte, osolte, a to i zevnitř. Na nádivku na sádle opečte cibuli doměkka, přidejte slepičí játra nakrájená nadrobno a osmahněte je dohněda. Vsypte pečivo a opečte ho. Přidejte česnek, zalijte vejci, vhoďte petrželku, osolte a míchejte, až se vejce srazí.

2 Nádivkou naplňte slepici a zašijte ji. Vložte ji do hrnce, přidejte zbývající droby (a případně i pařátky), osolte, přihoďte celý pepř a nové koření a zalijte 2–3 litry studené vody. Přiveďte k varu a sbírejte pěnu.

3 Zmírněte oheň, přidejte cibuli a zvolna vařte 1,5–2 hodiny. Když je slepice skoro měkká, vložte zbylou pokrájenou zeleninu a slepici dovařte doměkka.

4 Pekáč vymažte sádlem. Přendejte na něj uvařenou slepici a potřete ji rozehřátým sádlem. Pečte při 200°C, aby slepice získala křupavou kůrku, ale ne příliš dlouho, aby se maso nevysušilo.

5 Z vývaru vylovte cibuli, přidejte uvařené nudle, podle chuti dosolte a dopepřete a podávejte. Upečenou slepici naporcujte a podávejte s nádivkou, pokrájenými okurkami smíchanými se zakysanou smetanou, osolenými a opepřenými (můžete přidat i utřený stroužek česneku) a chlebem.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Velikonoční nádivka s kopřivami (hlavička)

Pečené kuře s nádivkou naruby

10x velikonoční nádivka

REKLAMA

Přidat komentář