0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Fenomén tatarák: Jak ho připravit a bez čeho se neobejdete?

Tatarský biftek
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Příprava tataráku není složitá. Prim u něj hrají naprosto čerstvé suroviny. Pomocí několika málo triků a přísad k dochucení vytvoříte z masa, ryb i sýra úžasné pochoutky.

 

Příprava tataráku začíná u výběru masa. Potřebujete co nejčerstvější, ideálně od řezníka, který poradí s výběrem a možná přidá i své tipy na dochucení.

  • Už dávno neplatí, že hovězí tatarák uděláte jen ze svíčkové. Ta je sice nejlepší, výborný tatarák připravíte i z roštěnky nebo tzv. válečku, což je libový pruh masa z kýty.
  • Na tatarák se hodí se jakýkoliv kus hovězího masa, který dokážete dokonale očistit od blan, šlach a tuku. Kromě hovězího masa se na tatarák báječně hodí také telecí, například ořech z kýty. 

Maso namelte na mlýnku, některé recepty doporučují mlít maso rovnou dvakrát. Velmi jemnou svíčkovou i telecí můžete místo mletí nakrájet na drobné kostičky. Maso dejte alespoň 15 minut zchladit do lednice a pak se pusťte do dochucování.

Každý má tu „svou“ oblíbenou chuť tataráku. V nejjednodušší verzi si při míchání vystačíte s cibulí, hořčicí, worcesterskou omáčkou, solí, pepřem a vejcem. Přidat ale můžete také:

  • jarní cibulky
  • kapary
  • vinný ocet
  • kečup
  • nakládané okurky
  • dijonskou hořčici místo klasické
  • koňak
  • olivový olej
  • nasekané bylinky

Přísady vybírejte s rozmyslem. Předchozí výčet má být jen inspirací, ne návodem k dochucení tataráku dvaceti rozličnými přísadami. Přidávejte je po troškách, postupně ochutnávejte a laďte, až dílo dotáhnete k dokonalosti.

Tatarák podávejte buď s opečeným chlebem nebo na sádle smaženými topinkami. Servírujte pro všechny hosty na jednom talíři, aby mohli dobré jídlo sdílet, nebo pro každého hosta připravte jeho vlastní porci.

Ryba a citron

Varianta tataráku z rybího masa působí velice svěže. Stejně jako u hovězího, vybírejte co nejčerstvější rybu z ověřeného zdroje. Nejčastěji se používají losos a tuňák, výborně se hodí i jiné mořské bělomasé ryby, např. treska, chňapal nebo platýs.

  • Očištěné filety nakrájejte na drobné kostičky a jemně, abyste chuť rybího masa nepřebili, dochuťte přísadami, které vám s rybou ladí. Nabízí se třeba limeta, chilli, červená cibule a koriandr nebo citronová šťáva, čerstvý kopr a olivový olej.
  • Tuto úpravu rybího masa můžete podávat na talíři stejně jako klasický tatarák nebo zvlášť půvabně v malých skleničkách. Topinky tentokrát vynechte a raději hostům nabídněte nasucho opečené tousty z bílého chleba.

Jde to i bez masa

Maso nepatří k vašim favoritům? Tatarák si nemusí odpírat ani vegetariáni. Pro ně mistři kuchaři vymysleli chutné úpravy hub, sýra nebo zeleniny.

  • Houbový tatarák má své kouzlo nejen na podzim. Voňavé houby podávané na topince s česnekem jsou návykové a zaujmou nejen ty, kteří maso nejedí. Vybírejte houby s výraznou chutí, nejlepší jsou lesní, které jste si v sezoně sami nasbírali do košíku.
  • Jako tatarák chutnají skvěle i tradiční olomoucké tvarůžky. Sice je nedoporučujeme podávat k romantické večeři při svíčkách, milovníky sýrů ale nadchnou podobně jako liptovský tatarák z brynzy. Oběma na stole sluší pivo a křupavý čerstvý chléb. 
  • Pro vegetariány můžete připravit tatarák z avokáda ve stylu guacamole. Vyzrálé avokádo místo rozmačkání nasekejte na menší kostičky a dochuťte stejně jako oblíbenou mexickou pomazánku rajčaty, cibulí, koriandrem, limetou, chilli papričkou a solí.

Sladká tečka

Kdybyste se rozhodli vytvořit celé tatarákové menu, mohli byste si dopřát dokonce i dezert. Sladké variace mohou některé mlsaly okouzlit i víc než masová klasika. Také u něj rozhoduje kvalita vstupních surovin. Vybírejte velmi vyzrálé ovoce. To nasekejte stejně jako tatarák na drobné kostičky a doplňte jen několika surovinami pro podpoření chuti.

S tatarákem v jakékoliv variantě sklidíte na party náležitý úspěch, ale jsou i tací, kteří si ho s chutí připraví jen tak pro radost bez ohledu na příležitost. 

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele
  • Jak na to

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele

Po vánočním hodování míváme chuť na lehčí ale výživná jídla, v nichž nechybí dávka bílkovin. Ať už si dáte Asií inspirovanou polévku, dýňovou frittatu nebo krůtí karbanátky, po všem se budete cítit sytě, přitom lehce a fit! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč