Příprava tataráku není složitá. Prim u něj hrají naprosto čerstvé suroviny. Pomocí několika málo triků a přísad k dochucení vytvoříte z masa, ryb i sýra úžasné pochoutky.
Příprava tataráku začíná výběrem surovin. Budete potřebovat co nejčerstvější maso, ideálně od řezníka, který poradí s výběrem a možná přidá i své tipy na dochucení.
- Už dávno neplatí, že hovězí tatarák uděláte jen ze svíčkové. Ta je sice nejlepší, výborný tatarák připravíte ale i z roštěnky nebo tzv. válečku, což je libový kus masa z kýty.
- Na tatarák se hodí jakýkoliv kus hovězího masa, který dokážete dokonale očistit od blan, šlach a tuku. Kromě hovězího masa se na tatarák skvěle hodí také telecí, například ořech z kýty.
Maso namelte na mlýnku, některé recepty doporučují mlít maso rovnou dvakrát. Velmi jemnou svíčkovou i telecí můžete místo mletí nakrájet na drobné kostičky. Maso dejte alespoň 15 minut zchladit do lednice a pak se pusťte do dochucování.
Každý má tu svou oblíbenou chuť tataráku. V nejjednodušší verzi si při míchání vystačíte s cibulí, hořčicí, worcesterskou omáčkou, solí, pepřem a vejcem. Přidat ale můžete také:
- jarní cibulky
- kapary
- vinný ocet
- kečup
- nakládané okurky
- dijonskou hořčici místo plnotučné
- koňak
- olivový olej
- nasekané bylinky
Přísady vybírejte s rozmyslem. Předchozí výčet má být jen inspirací, ne návodem k dochucení tataráku dvaceti rozličnými přísadami. Přidávejte je po troškách, postupně ochutnávejte a laďte, až dílo dotáhnete k dokonalosti.
Tatarák podávejte buď s chlebem opečeným nasucho, nebo s topinkami smaženými na sádle. Servírujte ho pro všechny hosty na jednom talíři, aby mohli dobré jídlo sdílet, nebo pro každého hosta připravte jeho vlastní porci.
Tatarák z ryb
Varianta tataráku z rybího masa působí velice svěže. Stejně jako u hovězího, vybírejte tu nejčerstvější rybu z ověřeného zdroje. Nejčastěji se používají losos a tuňák, výborně se hodí i jiné mořské bělomasé ryby, např. treska, chňapal nebo platýs.
- Očištěné filety nakrájejte na drobné kostičky a jemně dochuťte přísadami, které se k rybě hodí, abyste chuť masa nepřebili. Nabízí se třeba limeta, chilli, červená cibule a koriandr, nebo citronová šťáva, čerstvý kopr a olivový olej.
- Tuto úpravu rybího masa můžete podávat na talíři stejně jako klasický hovězí tatarák, nebo zvlášť půvabně v malých skleničkách. Topinky tentokrát vynechte a raději hostům nabídněte nasucho opečené tousty z bílého chleba.
Jde to i bez masa
Maso nepatří k vašim favoritům? Tatarák si nemusí odpírat ani vegetariáni. Pro ně mistři kuchaři vymysleli chutné úpravy sýra nebo zeleniny.
- Jako tatarák chutnají skvěle i tradiční olomoucké tvarůžky. Sice je nedoporučujeme podávat k romantické večeři při svíčkách, ale milovníky sýrů nadchnou podobně jako liptovský tatarák z brynzy. Oběma jídlům na stole sluší pivo a křupavý čerstvý chléb.
- Pro vegany můžete připravit tatarák z avokáda ve stylu guacamole. Vyzrálé avokádo místo rozmačkání nasekejte na menší kostičky a dochuťte stejně jako oblíbené guacamole – rajčaty, cibulí, koriandrem, limetou, chilli papričkou a solí.
Sladká tečka
Kdybyste se rozhodli vytvořit celé tatarákové menu, mohli byste si dopřát dokonce i dezert. Sladké variace mohou některé mlsaly okouzlit i víc než masová klasika. Také u nich rozhoduje kvalita vstupních surovin: vybírejte dobře vyzrálé ovoce. To nasekejte stejně jako tatarák na drobné kostičky a doplňte jen několika surovinami pro podpoření chuti.
- Dokonalá je kombinace manga s ananasem a kokosovým mlékem nebo jahod s borůvkami, mátou a vanilkovým cukrem.
S tatarákem v jakékoli variantě sklidíte vždy úspěch. Můžete zkusit různé kombinace a přísady podle vlastní chuti, nebo třeba i pozvat přátele na tatarákovou party, kde si každý připraví svůj oblíbený tatarák.