Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

2018/11

V listopadu už se ochlazuje a my se začínáme poohlížet po hřejivých a hutných jídlech, která nám dodají energii v následujících sychravých měsících. Opouštíme lehké letní saláty a zmocňuje se nás chuť na něco vydatnějšího. Není divu, že naši předkové slavili touto dobou hned několik posvícení. Vzdali jsme jim hold variací na martinskou husu v podobě noblesní galantiny. A protože letos slavíme sto let od vzniku republiky, připravili jsme celé číslo v česko-slovenském duchu. Na některé tradiční recepty jsme se podívali novýma očima, a tak v Apetitu najdete třeba klasické dezerty z cukrárny přeměněné v poháry plné chuti. K jiným receptům se vracíme s pokorou a nostalgií, ať už jsou to hrnkové buchty na plech, které nás rázem přenesou do máminy kuchyně, nebo třeba škubánky či čočková polévka, které poslouží jako ochutnávka z naší chystané kuchařky Česko & Slovensko z edice Best of Apetit.

Apetit, napsáno s chutí.

 

Upoutávky z Apetitu

Učíme se od mistra

Novým seriálem Apetitu vás bude od listopadového čísla provázet Pavel Býček, šéfkuchař s domácí i zahraniční michelinskou zkušeností. V receptech krok za krokem se zaměří na základní i méně obvyklé kuchařské techniky, protože když ovládnete techniku, můžete si recept vymyslet i sami… Tentokrát se s Pavlem naučíte konfitovat vepřový bůček a k tomu upravit mrkev na tři různé způsoby. 

Svatomartinské hody

Vykostit husu není úplně úkol pro začátečníky, ale zároveň ani důvod k obavám. Ve Škole vaření vám ukážeme, jak na to, a vy si pak můžete připravit báječnou husí galantinu s kaštanovou nádivkou a topinamburovým doprovodem, který posvícenské menu odlehčí. Z husích kostí navíc uvaříte tradiční polévku kaldoun a hodování zakončíte božskými jablečnými lívanci. 

Poháry plné tradičních zákusků

Dekonstruované laskonky nebo krtkův dort do sklenice – pokud jste povahy hravé nebo se vám jen nechce pustit do klasické cukrařiny a pomocí sáčku s řezanou špičkou, tvořítek, ráfků a formiček vyrábět dezerty jeden jako druhý, navrstvěte komponenty na své nejoblíbenější zákusky do pohárů a rozdejte lžičky! 

Musíme zajet na chatu

Víkendové cesty na chatu už patří mezi naše národní tradice. Milujeme setkávání s rodinou i přáteli kolem stolu vyneseného na palouk před chatičkou, milujeme večery při táboráku a rána, kdy se brouzdáme s košíkem po lese. Milujeme i popojíždění se sekačkou a řezání dříví před zimou. A milujeme jídla, která připravíme i v polních podmínkách, a přesto se jich můžeme ujíst, jak jsou dobrá. Po pečených křidýlkách nebo hrncovém hruškovém koláči se na chatě jen zapráší. 

Recepty z vydání

Konfitování: Vepřové s mrkví

V nové škole vaření, kterou povede skvělý šéfkuchař Pavel Býček, se každý měsíc naučíte jednu ze základních kuchařských...

Barevná krémová bramborová polévka

Je v ní všechna zelenina jako v naší klasické české bramboračce, ale s barevnou posypkou má tahle polévka...

Penne s uzeným a křenovou omáčkou

Křenová omáčka s knedlíkem je totální česká klasika – vyzkoušeli jsme ji pro změnu naservírovat k...

Kuřecí řízky v burákové strouhance s pažitkovými bramborami

Vylepšili jsme trojobal rozsekanými arašídy – nedrťte je ale na prach – čím hruběji je rozmixujete...

Medailonky z panenky se svítkovými nudlemi a salátkem

Svítek je tradičním doplňkem českých polévek, ale nás baví i jako příloha k masu. Přelitý voňavým...

‚Česká čína‘ s krůtím masem

Dávno předtím, než byly ulice českých měst plné asijských bister a jídelen, chodilo se na čínu do jediné (...

Krůtí maso s fazolkami a rýží

Místo rýže můžete příště vyzkoušet kuskus, jáhly nebo quinou.

Kuřecí stir fry s nudlemi

Pokud vám syrová cibulka nesvědčí, přihoďte ji do pánve spolu s kuřetem a brokolicí.

Těstoviny ‚carbonara‘ s květákem

Těstoviny můžete posypat nasucho opraženou strouhankou s oříšky.

Sypaný koláč s tvarohem a rozinkami

Recept na tenhle koláč je nebe pro všechny milovníky tvarohu a rozinek. A jeho příprava je tak snadná!

Hrnková buchta s borůvkami a drobenkou

Kdo říká, že si borůvky můžete užívat jen v létě? Mražené ovoce poslouží na koláči stejně dobře.

Perník

Vzpomínáte na vláčný perník, potřený domácím džemem a politý čokoládou, který vám pekla babička? Tak...

Husí kaldoun se šafránem

Tradičnímu kaldounu dodá šafrán nejen barvu, ale i šmrnc. Použijte pravý šafrán, laciné náhražky (...

Salát s topinambury a jablky

Topinambury zasyrova jsou křupavou lahůdkou s delikátní chutí. Spolu se sladkostí jablek, pikantní chutí...

Glazované šalotky na víně

Neotřelá příloha, která nejen krásně vypadá, ale hlavně skvěle chutná!

Šťouchané topinambury

Soutěž krásy by nevyhrály, ale ta oříšková chuť! Méně zemité tóny topinamburům dodáte, pokud s nimi...

Husí galantina s kaštanovou nádivkou

Vykostit husu je pracné, ale vynaložená námaha se vám bohatě vrátí, až pečeni na stole přímo před zraky...

Jablečné lívance se skořicí

Skvělé jsou se šlehačkou, zmrzlinou, zakysanou smetanou nebo i jen tak.

Kuře na cideru a libečku

Inspirovali jsme se receptem z kuchařky Jekky McVicarové. Jablka, cider, libeček, houby a pórek, to je podzim na...

Pečená jablka na cideru

Ledový cider má hloubku likéru a s dezerty mu to mimořádně sluší.

Pečená zelenina s kroupami a bylinkovým pestem

Pekáček plný zeleniny poslouží jako příloha, ale i jako vegetariánský hlavní chod!

Krémová dýňová polévka s cizrnou, slaninou a sýrem

Výhodou dýně hokkaido je, že se nemusí loupat – její slupka vařením změkne. Proto při přípravě polévek nejraději...

Těstoviny s brokolicí a klobáskou

Jednoduché, vydatné a hřejivé jídlo, které na chatě (či kdekoli jinde) vyšvihnete za pár minut. Pak už se...

Pečená křidýlka s jablečným coleslawem

Svěží salátek nabitý vitaminy z podzimní zeleniny a k tomu křupavá, lehce pikantní kuřecí křidýlka a...

Hrnkový hruškový koláč

Skvělý, jednoduchý a vláčný koláč, se kterým uděláte spoustu parády! Je akorát sladký, perfektně...

Horké mléko s karamelem

Horké karamelové mléko. Může být snad něco víc?

Čočková polévka s párkem

Spousta muziky za málo peněz – tahle polévka je úplně jednoduchá, vystačí s minimem obyčejných surovin...

Smetanová houbová omáčka

Starosvětské radovánky v té nejlepší podobě!

Škubánky

Velká porce krásných vzpomínek na dětství...

Laskonkový pohár

Laskonka v novém kabátku... Skleněném!

Krtkův pohár

Pokud milujete krtkův dort, budete tenhle pohár přímo zbožňovat!

Pohár koňaková špička

Stejná syntéza chutí s nesrovnatelně jednodušší přípravou!

Perníková zmrzlina se švestkovou omáčkou a makovou drobenkou

Tři klasické chutě v jedné skleničce. Perník, švestky a mák dohromady krásně ladí. A doplněno mandlemi...

Pohár s krupicovou kaší a meruňkami

Dětská klasika proměněná v lahodný pohár? Ano, a jak jí to sluší!

Dort ze zakletého domu

Na svátek Všech svatých vylézají netopýři, pavouci, duchové a jiná havěť. Pojďte se s námi bát –...

Přidat komentář