Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Okurkový salát s kefírovou zálivkou a falafelem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v galerii. 

Přišli jste unavení z práce, venku už je tma a vám se nechce stát polovinu večera u plotny? Nemusíte. Skvělou večeři pro celou rodinu připravíte hravě i bez vaření. Inspirujte se našimi recepty na jednoduché a přitom chutné a levné studené večeře.

Studené saláty

Salát je snad ta nejjednodušší varianta studené večeře. Doma většinou vždy najdete pár surovin, které můžete smíchat dohromady a připravit z nich mísu plnou dobrot. Které ingredience by se vám mohly pro přípravu salátu hodit?

  • Zelenina: okurka, rajče, paprika, listové saláty, cibule, mrkev, zelí
  • Ovoce: jablka, hrušky, hroznové víno
  • Další komponenty: sýry (feta, balkánský sýr, niva, parmezán), luštěniny, ořechy, semínka
  • Ochucení: olivový olej, vinný či balzamikový ocet, hořčice, citrónová šťáva, majonéza, zakysaná smetana, sůl, pepř, bylinky

Inspirujte se saláty, které zvládnete do 20 minut a vystačíte si s pár ingrediencemi:

  • Salát Waldorf: Základem tohoto salátu jsou jablka, která doma teď, na podzim, určitě najdete. Nakrájejte je, přidejte řapíkatý celer, ledový salát, vlašské ořechy a vše ochuťte trochou majonézy a citronové šťávy. Podzimní večeře plná vitamínu je na světě!
  • Řecký salát: Další variantou rychlého a chutného salátu je ten řecký neboli šopský. Vystačíte si se základní zeleninou v podobě rajčat, paprik, okurky a cibule a na dochucení budete potřebovat sýr feta nebo balkánský sýr a olivový olej.
  • Zelný salát: Krouhané zelí patří k podzimu. A není nic jednoduššího než ho smíchat s nastrouhanou mrkví a vše ochutit zakysankou, solí a pepřem. Jednoduchý, ale výživný salát vám navíc dodá vitamíny C a A.
  • Salát s hruškou a nivou: Máte rádi kombinaci sladkého a slaného? Pak si připravte výtečný salát ze slaďoučké hrušky, nahořklé rukoly a slané nivy. Zvládnete ho do 10 minut. Stejnou parádu uděláte i když nivu nahradíte kozím sýrem a hrušku červenou řepou.

Pomazánky a dipy

Pomazánek existuje nespočet druhů. Jsou oblíbené pro jednoduchou přípravu a variabilitu. Můžete je připravit z toho, co máte rádi a suroviny různě nakombinovat. Pomazánky využijete na chlebíčky a jednohubky na oslavu, dětem na chléb do školy nebo jako rychlou večeři s vaším oblíbeným čerstvým pečivem.

Jaké pomazánky zvládnete raz dva?

  • Šunková pomazánkaVychutnejte si tradiční šunkovou pomazánku tentokrát v podzimní variantě s jablky, ementálem a křenem.
  • Avokádová pomazánkaPomazánka z avokáda se v posledních letech stala hitem, a to nejen díky své chuti, ale také bleskové přípravě. Stačí rozmačkat dužinu a smíchat ji s olivovým oleje, česnekem, citronovou šťávou, solí, pepřem a špetkou chilli.
  • Tvarohová pomazánka: Tvaroh a bylinky, to je vždycky dobrá volba. V kombinaci s čerstvým křupavým chlebem se stává přímo neodolatelnou.
  • Pomazánka z červené řepy: V obchodech prodávají už vařenou červenou řepu. Doma ji tak už jen stačí nastrouhat, smíchat s česnekem, vlašskými ořechy, majonézou a jogurtem a večeře je hotová.
  • Pomazánka z uzené makrely: Rybí pomazánce dodává slaná makrela dostatek chuti. Není tedy potřeba mnoho, jen smíchat makrelu s krémovou lučinou, štiplavou jarní cibulkou a vše případně dochutit solí, pepřem a šťávou z citronu.

Také s dipem se dá vytvořit lahodná studená večeře. Připravte si třeba guacamole nebo hummus a přidejte k dipu zeleninu nakrájenou ve tvaru hranolků, tortillové chipsy nebo třeba pita chléb.

  • Hummus: Dip z blízkého východu, který se připravuje z vařené rozmixované cizrny a pasty tahini má u nás již mnoho příznivců. Připravte si ho i vy doma, hotový je raz dva.
  • GuacamoleTradiční mexickou omáčku připravíte do 10 minut z avokáda, rajčat, cibule, chilli, česneku, koriandru, citronové šťávy, soli a pepře.
  • Hráškový dipVýborný a rychlý je také dip z čerstvého nebo mraženého hrášku, který je smíchaný s ricottou a dochucený citronovou šťávou, olivovým olejem, česnekem, fetou, solí a pepřem.

A že vás opravdu už nic nenapadá? Připravte třeba vynikající sendviče nebo wrapy! Když nápady opravdu dochází, nakupte v obchodě to, co máte vy a vaše rodina rádi, ze surovin připravte obložený talíř a přidejte k němu ošatku čerstvého pečiva.

Zdroje informací: časopis Apetit, BBC Good Food, Eating Well

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín