Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Není jenom tiramisu – 10 nejlepších italských dezertů

Italské dezerty jsou stejně vyhlášené jako pizza či těstoviny. Připravili jsme pro vás deset těch nejlepších dezertů z celé Itálie od milovaného gelata, přes křupavé cannoli až k vánočnímu panettone.
9.8.2020 | Autor: Tereza Mašková

Tiramisu je skvělý a po celém světě zbožňovaný dezert, ale Italové toho mají ve svém sladkém repertoáru mnohem víc. Vybrali jsme pro vás deset těch nejlepších, které rozhodně stojí za to ochutnat. Můžete si je nejen objednat ve svém oblíbeném podniku, ale zvládnete je připravit i doma! 

1) Hedvábně jemná panna cotta

Dezert, původem z italské oblasti Piemont, je populární především v letních dnech. Nevyžaduje žádnou složitou přípravu a je velmi lehký a svěží. Stačí zahřát smetanu s želatinou a cukrem a  případně přidat koření či další ingredience k ochucení. Vzniklou hmotu pak vlijete do formiček a jednoduše počkáte, než ztuhne. Vynikající je v kombinaci s letním ovocem. Vyzkoušejte například vanilkovou s malinovou omáčkou nebo klasickou s kávovým sirupem.

Koláč s panna cottou a limonádovým želé

3 v 1! Křehký koláč, jemná panna cotta a osvěžující želé spolu skvěle ladí.

2) Chladivé trio – gelato, granita a semifreddo

Ve všech třech případech se jedná o mražené dezerty, ale jaký je mezi nimi vlastně rozdíl? Pod pojmem gelato se skrývá klasická smetanová zmrzlina. Granita je v podstatě ochucená ledová tříšť. Výborně se do ní hodí máta nebo si doma připravte sicilskou verzi s kávou a vanilkou. Semifredo obsahuje žloutky, cukr a smetanu. Jedná se o polozmrzlý dezert s krémovou konzistencí, které jednoduše docílíte i doma. Vyzkoušejte například malinové nebo oříškové semifreddo.

Malá Itálie bez dlouhého cestování

Italskou kuchyni miluje snad každý a my si pro vás připravili podniky, kde ochutnáte křupavou pizzu, domácí těstoviny,...

3) Křupavé sicilské cannoli

Smažené křupavé trubičky z těsta plněné sladkou krémovou náplní mají svůj původ na ostrově Sicílie. Okraje často zdobí různé sekané oříšky, čokoláda nebo ovoce. Mohou být menší než malíček nebo větší než pěst, ty jsou typické pro oblast Palerma. Například cannoli s limoncellem vás určitě nezklamou a můžete si je připravit z pohodlí domova.

4) Našlehané zabaglione a zuppa inglese

Zabaglione se připravuje šleháním žloutků, cukru a vína do nadýchané pěny. Dezert můžete obohatit o letní ovoce nebo ho doplňte ricottovými gnocchi a malinami. Zuppa inglese se skládá z vrstev krému a piškotů. Lahodný pokrm si můžete připravit s žloutkovým krémem, likérem a domácími piškoty.

5) Osvěžující Affogato

Affogato znamená v překladu zalitý. Tento název si dezert vysloužil kvůli své přípravě. Spojují se v něm tři výborné ingredience. Kopeček gelata zalijeme espressem a likérem typu amaretto nebo bicerin. Můžete jej obohatit třeba o domácí rozmačkané biscotti, protože tyhle dva kousky se perfektně doplňují.

Affogato z čaje matcha

Přes kopeček vanilkové zmrzliny se lije většinou horké espresso. Podobný nakopávák je i matcha čaj. Pro...

6) Vánoční panettone

Dalo by se říct, že je obdobou české vánočky. Lahodný sladký pečený bochánek nesmí chybět na žádné pořádné italské vánoční hostině. Panettone má tvar kopule a do voňavého kynutého těsta těsta se běžně přidává štědrá dávka kandovaného ovoce, kandované kůry z citrusů a rozinek. Povrch často zdobí plátky mandlí nebo perlový cukr. Nejčastěji se podává jako zákusek ke kávě nebo s digestivem.

Fenomén aperitivo – jak si dát spritz s italskou grácií

Aperol spritz už několik let kraluje létu. Pojďme se podívat, odkud se vzala jeho popularita.

7) Tradiční torta della nonna

V překladu babiččin koláč má základ z křehkého těsta a posypkou z piniových oříšků. Nejlepší je na něm ovšem krémová náplň z mléka, cukru, vanilky a pro lehkost se přidává citrón. V jednoduchosti je krása a tento koláč opravdu nic víc nepotřebuje. Jeho méně známou variantou je torta del nonno, tedy dědečkův koláč, který obsahuje kakao a místo piniových oříšků ho zdobí mandle. 

8) Biscotti plné mandlí

Křupavá pochoutka původem z Toskánska je výborná v kombinaci s kávou, gelatem nebo tradičně s italským dezertním vínem. Jedná se o dvakrát pečený piškot s mandlemi, případně i dalšími oříšky. Nejdříve se těsto peče v celku, a pak pokrájené na plátky. Toto dvojí pečení zaručuje dokonalou křupavost a prosušení. Vánoční biscotti si můžete upéct i mimo svátky, a pokud budou opravdu dobře připravené, vydrží vám ve spíži poměrně dlouho. Tedy vydržely by, ale ručíme vám za to, že zmizí rychlostí blesku!

9) Florentýnky pro sváteční chvíle

Křehké placičky plné oříšků, kandovaného ovoce (třešně či višně) a kandované kůry z citrusů má původ ve Florencii. Florentýnky jsou rozhodně blízce spřízněné s naším vánočním cukrovím – marokánkami. 

10) Hříšně dobrá gianduja

Jedná se o hedvábně hladkou pastu vyrobenou ze 70% čokolády a 30% pasty z pražených lískových oříšků. Její vznik je spojován s nedostatkem kakaa během Napoleonských tažení. Gianduju si můžete připravit doma a přidávat ji jako do pečených dobrot, do jogurtu, použít na klasické pomazání kousku pečiva nebo z ní můžete udělat neodolatelnou náplň do koláče.

Úvodní foto: Marek Kučera, archiv časopisu Apetit

REKLAMA

Přidat komentář