0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kuřecí fajitas

Kuřecí fajitas

Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2250 kcal
Bílkoviny 91 g
Sacharidy 151 g
Tuky 129 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Proslulé mexické jídlo z libovolného masa, které ale musí být předpisově nakrájené – na fajitas neboli na proužky. Ty se pak doplní karamelizovanou cibulí, pečenou paprikou i kořením a lahodnou směsí si pak každý naplní tolik tortill, kolik hrdlo ráčí – a zaručujeme, že jich nebude málo!

Suroviny

rostlinný olej 3 PL
kuřecí prsa 3 ks
na proužky
sůl
pepř
čerstvě mletý
cibule 4 ks
na tenká kolečka
paprika červená 2 ks
paprika žlutá 2 ks
česnek 4 stroužky
na plátky
chilli paprička 2 ks
červené, bez semínek, nadrobno
koriandr 1 svazek
stonky nadrobno, lístky nahrubo
paprika uzená 1 ČL
uzená paprika mletá
římský kmín 1 ČL
drcený
limeta 2 ks
kůra a šťáva
Na guacamole
avokádo 3 ks
zralé
cibule červená 1 ks
nadrobno
limeta 2 ks
šťáva
koriandr hrst
nasekaný
sůl
k podávání
rajčata cherry 200 g
vinný ocet bílý 1 PL
bílý
tortilla
zakysaná smetana
salsa
salsa kupovaná / podle jednoho z naših receptů
čedar
nastrouhaný
chilli omáčka ostrá
podle chuti

1 Ve větší pánvi rozpalte 2 lžíce oleje. Kuřecí proužky osolte, opepřete a zprudka opečte. Vyjměte z pánve na talíř.

2 Do uvolněné pánve vsypte cibuli, podlijte 150ml vody a na středním plameni za častého míchání vařte zhruba 15 minut, voda by se měla zcela odvařit. Ztlumte plamen, přilijte zbylý olej a cibuli ještě 30 minut za občasného míchání opékejte, aby zkaramelizovala.

3 Mezitím rozpalte gril a opečte na něm všechny papriky, aby popraskaly a slupka zčernala. (Nemáte-li gril, můžete je opéct i nad plamenem plynového hořáku.) Dejte je do mísy, zakryjte potravinářskou folií a nechte 10 minut zapařit. Pak je oloupejte, zbavte semeníků a nakrájejte na proužky.

4 Na guacamole podélně přepulte avokáda, vyjměte pecky, vydlabejte do misky dužinu a vidličkou ji rozmačkejte nahrubo. Promíchejte se zbylými ingrediencemi a dolaďte podle chuti. Pecky vložte do misky ke guacamole a dejte stranou.

5 Ke zkaramelizované cibuli přidejte česnek, chilli, stonky koriandru a opečené kuře. Opékejte 5 minut, potom vsypte koření, nechte rozvonět a přidejte limetovou kůru a šťávu, papriky a vše prohřejte. Odstavte a vmíchejte lístky koriandru.

6 Rajčátka rozpulte a promíchejte s octem, tortilly prohřejte. Fajitas podávejte s připraveným guacamole, ochucenými rajčátky, prohřátými tortillami, zakysan- kou, salsou, sýrem a pálivou omáčkou.

Foto: Mike English
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/6

Apetit magazín

Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit