Proslulé mexické jídlo z libovolného masa, které ale musí být předpisově nakrájené – na fajitas neboli na proužky. Ty se pak doplní karamelizovanou cibulí, pečenou paprikou i kořením a lahodnou směsí si pak každý naplní tolik tortill, kolik hrdlo ráčí – a zaručujeme, že jich nebude málo!
Suroviny
1 Ve větší pánvi rozpalte 2 lžíce oleje. Kuřecí proužky osolte, opepřete a zprudka opečte. Vyjměte z pánve na talíř.
2 Do uvolněné pánve vsypte cibuli, podlijte 150ml vody a na středním plameni za častého míchání vařte zhruba 15 minut, voda by se měla zcela odvařit. Ztlumte plamen, přilijte zbylý olej a cibuli ještě 30 minut za občasného míchání opékejte, aby zkaramelizovala.
3 Mezitím rozpalte gril a opečte na něm všechny papriky, aby popraskaly a slupka zčernala. (Nemáte-li gril, můžete je opéct i nad plamenem plynového hořáku.) Dejte je do mísy, zakryjte potravinářskou folií a nechte 10 minut zapařit. Pak je oloupejte, zbavte semeníků a nakrájejte na proužky.
4 Na guacamole podélně přepulte avokáda, vyjměte pecky, vydlabejte do misky dužinu a vidličkou ji rozmačkejte nahrubo. Promíchejte se zbylými ingrediencemi a dolaďte podle chuti. Pecky vložte do misky ke guacamole a dejte stranou.
5 Ke zkaramelizované cibuli přidejte česnek, chilli, stonky koriandru a opečené kuře. Opékejte 5 minut, potom vsypte koření, nechte rozvonět a přidejte limetovou kůru a šťávu, papriky a vše prohřejte. Odstavte a vmíchejte lístky koriandru.
6 Rajčátka rozpulte a promíchejte s octem, tortilly prohřejte. Fajitas podávejte s připraveným guacamole, ochucenými rajčátky, prohřátými tortillami, zakysan- kou, salsou, sýrem a pálivou omáčkou.
Foto: Mike English
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media