0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečené brambory z trouby 11x jinak: vyzkoušejte dokonalou přílohu i snadnou večeři

Pečené brambory s bylinkami
ZDROJ: Clark Douglas, Unsplash
sdílet:

Znáte jednoduší a rychlejší večeři než brambory z trouby? Pečením brambory změní chuť, získají křupavou kůrku a jsou k nakousnutí! Dají se jíst samotné nebo jako příloha snů.

    1. Zdravější než smažené: Hranolky z trouby

    Hranolky nemusíte nutně smažit, ty zprudka pečené v troubě také dokonale křupou.

    • Podle stejného receptu můžete pro změnu připravit i hranolky ze sladkých brambor (batátů) či kořenové zeleniny. Výborně v této úpravě chutná nasládlý pastinák či výrazný celer.
    • Vyzkoušejte také různou tloušťku hranolků – tenčí se hodí jako chuťovka na mejdan, silnější oceníte ke steaku s omáčkou.
    • Hranolky můžete můžete libovolně kombinovat s teplými či studenými omáčkami.

    2. Klasika z jídelních lístků: Americké brambory

    I tak ‚provařená‘ příloha, jako jsou americké brambory, se dá udělat nově a zajímavě. Díky marinádě jsou bramborové klínky (wedges) lahodně pikantní.

    • Aby brambory byly dokonale křupavé, v průběhu pečení je na plechu několikrát promíchejte a otočte.

    3. Voňavé: Česnekové brambůrky

    Pečením ve slupce brambory zvláční a získají příjemnou chuť.

    • Před pečením propíchejte po celém povrchu brambory slupku. Zkrátíte dobu pečení a brambory se propečou rovnoměrně.

    4. S bohatou náplní: Celé pečené brambory

    Když se naučíte jeden základní recept, otevře se před vámi široká paleta možností, čím bramboru naplnit. Příprava je velmi jednoduchá.

    • Brambory se nejprve pečou vcelku na plechu či mřížce doměkka. Poté se každá brambora nařízne křížem a rozmáčkne, aby se otevřela.
    • Takto upravenou bramboru můžete plnit podle své chuti. Oblíbené jsou především ochucené tvarohy, například s česnekem a bylinkami nebo masové směsi jako chili con carne.

    5. Bylinkové: Klínky s rozmarýnem

    Na pečení v troubě se nejlépe hodí bylinky se silnějšími stonky, jako mají rozmarýn či tymián. Nespálí se tak snadno jako jemné lístky bazalky či petrželky.

    • Pečené čtvrtky s rozmarýnem podávejte jako přílohu k masu nebo si k nim dejte bylinkový tvaroh – do něj se skvěle hodí třeba libeček. Rázem získáte snadnou a rychlou večeři plnou dobře stravitelných bílkovin.

    6. Efektní: Brambory pečené se sýrem taleggio

    Brambory zapečené se sýrem nikdy nezklamou. V této úpravě si musíte trochu pohrát s krájením brambor, díky kterým budou působit jako spirálky.

    • Taleggio je měkký, plnotučný sýr původem ze severní Lombardie. V receptu místo něj můžete zkusit také aromatický romadur nebo Blaťácké zlato.

    7. Dokřupava vypečené: Bramborový koláč

    Tenké plátky brambor upečte na másle a bylinkách. Získáte křupavou přílohu k vepřové či hovězí pečeni nebo si je můžete vychutnat i jen tak samotné se studenou omáčkou

    8. Na party: Bramborové plátky neboli dukátky

    Podobají se chipsům, ale protože jsou silnější, lépe se namáčejí do nejrůznějších dipů a omáček. Ideální občerstvení na mejdan nebo rychlá večeře.

    9. Dokonalá příloha: Brambory pečené na sádle

    Nenechte se odradit použitím sádla. Takto brambory s oblibou pečou ve Velké Británii. Jsou lahodné, křupavé a uvnitř dokonale vláčné.

    • Po upečení je posypte hrubou mořskou solí a podávejte nejlépe s masovou pečení.

    10. Jako z popela: Brambory pečené v soli

    V téhle úpravě chutnají brambory zemitě, jako byste je pekli ve žhavém popelu. Slupka je propečená do křupava a vnitřek měkký, až se rozpadá. Ze soli je vyjměte co nejdříve po upečení, jinak by mohly být příliš slané a navlhnout.

    11. Bez zdlouhavého smažení: Bramborák z trouby

    S tímto receptem na vás nečeká žádné smažení ani stání u plotny. Všechnu práci za vás odvede trouba. Bramborák i tak bude chutnat úžasně.

    Než se vydáte na nákup

    • Při nákupu se vyplatí věnovat pozornost označení varného typu, který napoví, k čemu jsou brambory nejvhodnější. Ačkoliv péct můžete každý druh brambor, nejlepšího výsledku dosáhnete, budete-li respektovat rozdíly mezi odrůdami.
    • Chcete-li brambory péct nakrájené na klínky či hranolky nebo gratinovat a zapékat, vyberte si varný typ A nebo B. Jsou pevnější, soudržné, málo se rozpadají.
    • Na pečení vcelku jsou nejvhodnější brambory typu C. Díky vysokému obsahu škrobu jsou moučnatější, brambory budou po upečení uvnitř nadýchané a vláčné.
    • Máte-li možnost výběru přímo od pěstitele nebo ve specializovaném zelinářství, poohlédněte se kromě varného typu také po odrůdě. Skvělá na pečení je například červená odrůda Desirée a brambory s červenou slupkou obecně. Nerozpadají se a jsou velmi chutné.

    Zdroj informací: kuchařka Edice Apetit – Brambory, BBC GoodFood

    Související články

    Autor: Jana Kopřivová

    Apetit magazín

    AD
    Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
    • Nakupujeme

    Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

    Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

    Obchod Apetit

    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    549 Kč
    357 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč