Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Fenomén tatarák

Příprava tataráku není složitá. Prim u něj hrají naprosto čerstvé suroviny. Pomocí několika málo triků a přísad k dochucení vytvoříte z masa, ryb i sýra úžasné pochoutky.
10. 1. 2021 | Autor: Jana Kopřivová

Příprava tataráku začíná u výběru masa. Potřebujete co nejčerstvější, ideálně od prověřeného řezníka, který vám s výběrem poradí a možná přidá i své tipy na dochucení.

Už dávno neplatí, že hovězí tatarák uděláte jen ze svíčkové. Ta je sice nejlepší, výborný tatarák připravíte i z roštěnky nebo tzv. válečku, což je libový pruh masa z kýty. Hodí se zkrátka jakýkoliv kus hovězího masa, který dokážete dokonale očistit od blan, šlach a tuku. Kromě hovězího masa se na tatarák báječně hodí také telecí, například ořech z kýty. 

Maso pak namelte na mlýnku, některé recepty doporučují rovnou dvakrát. Velmi jemnou svíčkovou i telecí můžete místo mletí nakrájet na drobné kostičky. Maso dejte alespoň 15 minut zchladit do lednice a pak se pusťte do dochucování.

Tatarák na lžičku

Lžičkový tatarák mohou ortodoxní masožrouti mlsat jen tak, ale neuděláte chybu, když k němu budete podávat...

Každý má tu „svou“ oblíbenou chuť tataráku. V nejjednodušší verzi si při míchání vystačíte s cibulí, hořčicí, worcesterskou omáčkou, solí, pepřem a vejcem. Přidat ale můžete také:

  • jarní cibulky
  • kapary
  • vinný ocet
  • kečup
  • nakládané okurky
  • dijonskou hořčici místo klasické
  • koňak
  • olivový olej
  • nasekané bylinky

Přísady vybírejte s rozmyslem. Předchozí výčet má být jen inspirací, ne návodem k dochucení tataráku dvaceti rozličnými přísadami. Přidávejte po troškách, postupně ochutnávejte a laďte, až dílo dotáhnete k dokonalosti. Tatarák podávejte buď s opečeným chlebem nebo na sádle smaženými topinkami. Servírujte pro všechny hosty na jednom talíři, aby mohli dobré jídlo sdílet, nebo pro každého hosta připravte jeho vlastní porci.

Ryba a citron

Varianta tataráku z rybího masa působí velice svěže. Stejně jako u hovězího, vybírejte co nejčerstvější rybu z ověřeného zdroje. Nejčastěji se používají losos a tuňák, výborně se hodí i jiné mořské bělomasé ryby, např. treska, chňapal nebo platýs. Očištěné filety nakrájejte na drobné kostičky a jemně, abyste chuť rybího masa nepřebili, dochuťte přísadami, které vám s rybou ladí. Nabízí se třeba limeta, chilli, červená cibule a koriandr nebo citronová šťáva, čerstvý kopr a olivový olej.

Tuto úpravu rybího masa můžete podávat na talíři stejně jako klasický tatarák nebo zvlášť půvabně v malých skleničkách. Topinky tentokrát vynechte a raději hostům nabídněte nasucho opečené tousty z bílého chleba.

Lososový tatarák

Severská lahůdka

Jde to i bez masa

Maso nepatří k vašim favoritům? Tatarák si nemusí odpírat ani vegetariáni. Pro ně mistři kuchaři vymysleli chutné úpravy hub, sýra nebo zeleniny.

Houbový tatarák má své kouzlo nejen na podzim. Voňavé houby podávané na topince s česnekem jsou návykové a zaujmou nejen ty, kteří maso nejedí. Vybírejte houby s výraznou chutí, nejlepší jsou lesní, které jste si v sezoně sami nasbírali do košíku.

Jako tatarák chutnají skvěle i tradiční moravské tvarůžky. Sice je nedoporučujeme podávat k romantické večeři při svíčkách, milovníky sýrů ale nadchnou podobně jako liptovský tatarák z brynzy. Oběma na stole sluší pivo a křupavý čerstvý chléb. Recepty na tyto varianty tataráku najdete pod článkem.

Pro vegetariány můžete připravit tatarák z avokáda ve stylu guacamole. Vyzrálé avokádo místo rozmačkání nasekejte na menší kostičky a dochuťte stejně jako oblíbenou mexickou pomazánku rajčaty, cibulí, koriandrem, limetou, chilli papričkou a solí.

Sladká tečka

Kdybyste se rozhodli vytvořit celé tatarákové menu, mohli byste si dopřát dokonce i dezert. Sladké variace mohou některé mlsaly okouzlit i víc než masová klasika. Také u něj rozhoduje kvalita vstupních surovin. Vybírejte velmi vyzrálé ovoce. To nasekejte stejně jako tatarák na drobné kostičky a doplňte jen několika surovinami pro podpoření chuti. Dokonalá je kombinace manga s ananasem a kokosovým mlékem nebo jahod s borůvkami, mátou a vanilkovým cukrem.

S tatarákem v jakékoliv variantě sklidíte na party náležitý úspěch, ale jsou i tací, kteří si ho s chutí připraví jen tak pro radost bez ohledu na příležitost. Do které skupiny fanoušků tataráku se řadíte vy?

Související

Topinka s tatarákem

Inspirovali jsme se tatarákem z restaurace Na Kopci, kde vaječný žloutek zastupuje majonéza. Bude vám chutnat!

Liptovský tatarák

Slovenští studenti mu říkali ‚bierhund‘ a popíjeli k němu pivo. Dobrý trénink…...

Tatarák z manga, ananasu a kokosu

Čerstvé ovoce trochu jinak...

Tatarák po italsku

„Měla jsem období, kdy jsem si tatarák musela dávat aspoň jednou týdně! Dnes už na něm tolik neujíždím, ale připravuji...

Tatarák na lžičku

Lžičkový tatarák mohou ortodoxní masožrouti mlsat jen tak, ale neuděláte chybu, když k němu budete podávat...

Lososový tatarák

Severská lahůdka

Tvarůžkový tatarák

Vyhrajte si s tímto tradičním českým (moravským) sýrem a soustředěnou péčí mu dopřejte to, co mu náleží. Dá se z něj...

Houbový tatarák

Není tatarák jako tatarák... Tenhle je plný hub a navíc je neuvěřitelně návykový. Podzimní hit č.1!

Tatarák s červenou řepou

„Tatarák mám rád ve všech možných úpravách. Je rychlý na přípravu, ale musíte si dát záležet na...

Lehce zauzený telecí tartar

Šéfkuchař Miroslav Kalina před podáváním fouká pod poklop s tatarákem kouř a krátce ho tak zaudí. Doma...

Salát à la ceviche z nakládaných ryb

Když nemusíte syrové ryby, je tenhle salát řešení!

Tartar z čerstvého tuňáka s tomaty a zeleným olejem

Skvělé maso, které má lákavou barvu, nejlíp vynikne právě v téhle úpravě – s extra panenským olivovým olejem,...

Mafalde s rybím tartarem

Protože se v této úpravě těstovin používá syrové rybí maso, kupte opravdu kvalitní, čerstvou rybu z ověřeného zdroje.

Lososový tartar s artyčokovým salátem a omáčkou miso

Šéfkuchař Leonardo di Clemente si zakládá na používání lokálních surovin, kterým dává středomořský...

Přidat komentář