Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Sladké pečení se zeleninou

Máte rádi k nedělní kávě čerstvě upečenou buchtu, ale už vám docházejí nápady, jakou tentokrát připravit? Moučníky skrývající v těstě zeleninu jsou ideální volbou, jak si pochutnat. Díky přidané vláknině jsou nádherně vláčné, takže vám bábovka už nikdy nezaskočí. Navíc jsou velice chutné, nadýchané, a přirozeně sladké. Zakomponováním zeleniny do sladkého dezertu se vám podaří doplnit potřebné látky i jejím nejzarytějším odmítačům. Vyzkoušejte do tradičních receptů přidat cuketu, mrkev, řepu nebo dýni a pochutnejte si na dokonalém kulinářském zážitku.
24. 2. 2021 | Autor: Hana Kovaříková

Neutrální cuketa

Tato jednoletá plodová zelenina pocházející ze Střední Ameriky je do sladkého pečení jako stvořená. Cuketa je plná vlákniny a nemá téměř žádnou chuť. Z 91 procent ji tvoří voda, má vysoký podíl karotenu, ale jsou v ní obsaženy i další minerální látky, jako je například draslík. Vašemu dezertu tedy neubere na chuti, naopak zaručí dokonalou vláčnost. Cuketu je dobré nastrouhat a nechat chvíli odpočinout, aby se zbavila vody, ne však úplně. Pokud máte přerostlé cukety, vnitřní dužinu se semínky do moučníku nestrouhejte a raději je vyhoďte, semínka mohou být hořká a zničily by tak celkovou chuť dezertu. Nastrouhanou cuketu využijete při přípravě koláče, buchty, domácího perníku či bochánků.

Čokoládovo-cuketové bochánky

Sušenky s cuketou? Ano! Ty zkrátka musíte vyzkoušet! Mají křupavý povrch a přitom neuvěřitelně vláčný střed.

Sladká mrkev je do dezertů jako stvořená

Mrkev jakožto kořenová zelenina pochází z jižní Asie, Pákistánu i Íránu, kde dodnes najdeme její divoce rostoucí zástupce. Už v 10. století se mrkev rozšířila do oblasti mezi Indií až východním Středomořím. Ve 12. století byste ji mohli ochutnat i v Evropě nebo Číně. Nizozemí vyšlechtilo oranžovou odrůdu, kterou známe dnes, v průběhu století sedmnáctého. V současnosti se pěstuje po celém světě. Obsahuje velké množství vitaminů (A, betakaroten), vlákninu a také antioxidanty. Mrkev má všestranné využití, dá se vychutnat syrová, oranžovou barvou rozjasní saláty i základy pro omáčky, polévky či jídla z jednoho hrnce. Možná vám však dosud bylo utajováno, že se mrkev perfektně hodí také do sladkých dezertů. Mrkev stačí očistit a nastrouhat najemno. Výborně ladí s ořechy, skořicí a krémovou či citronovou polevou. Nejznámějším karotkovým moučníkem je zajisté mrkvový dort. Je velice snadný na přípravu a svou kombinací ořechů, sladké mrkve a brusinek, zalitých v bílém krému, si získá jistě i vás. Mrkev dodá chuť i ledovým řezům, sladkému chlebíčku, sušenkám, vaflím či rozkošným cupcakům.

Podlehněte kouzlu mrkvového dortu

Už ve středověku se objevoval na hodovní tabuli, pochutnával si na něm i Ludvík XVI a Britové si ho oblíbili především...

Temně rudá řepa dodá moučníkům hloubku

Dalším zástupcem kořenové zeleniny, ze které si můžete upéct výborný dezert, je červená řepa. Její původ nalezneme ve slunečném Středomoří a severoafrických státech. První zmínky o této sytě červené zelenině jsou 3 000 let staré, tehdejší Babyloňané si na kořenu řepy pochutnávali i pro její léčivé schopnosti. Na naše území se dostala díky rozsáhlé Římské říši, v této době byla řepa považována za velice účinné léčivo a bohatě se využívala také v kuchyni. Dnes i vědecké studie potvrdily, že se jedná o tzv. superpotravinu. Obsahuje velké množství pigmentu betainu, který podporuje činnost jater a brání kornatění tepen. Řepa má močopudné účinky, pomáhá vyloučit sůl z těla, povzbuzuje zažívání díky přítomnosti vlákniny, ale také činnost žaludku a tvorbu žluči. Napomáhá tvorbě červených krvinek, posiluje naši imunitu a pomáhá se vypořádat ze záněty, zácpou i alergiemi. Pokud vaši strávníci odmítají nakládanou řepu, řepný salát či tradiční boršč, moučník ukrývající temně rudou bulvu je ideálním řešením. Její výraznější chuť vylepší dostatek čokolády, proto na jejím přidání rozhodně nešetřete. Upéct si můžete čokoládovo-řepný dort, muffiny nebo chlebíček. Velice se také hodí jako přísada do moučníku red velvet.

Čokoládové muffiny s řepou

Zemité řepě zkrátka sluší čokoláda: kromě těchto neodolatelných muffinů z ní můžete připravit třeba...

Výtečné dezerty z dýně

Sytě oranžové, nažloutlé, bílé, žluté. Dýně jsou zkrátka rozličnou zeleninou symbolizující pestrý podzim. Pokud chcete zavzpomínat na babí léto, upečte si některý z dýňových dezertů. Nejenom že jsou vynikající, ale také nabité blahodárnými účinky dýňové dužiny. Dýně Hokkaido je bohatá na vitaminy A, B, C i E, pročistí organismus, napomáhá správné funkci žaludku, slinivky, sleziny, srdce i ledvin. Vhodná je také pro diabetiky a ty, co si hlídají štíhlou linii. Máslová dýně obsahuje velké množství vitaminů A i B, příznivě ovlivňuje fungování močových cest i žaludku. Dýňové dezerty mívají sytě oranžovou barvu a zaručeně se po nich zapráší. Vyzkoušejte dýňové koláče, bulharský tikvenik, neodolatelný dýňový cheesecake nebo rychlé cupcaky.

Dýňový koláč

Oslavy Dne díkůvzdání jsou také poděkováním zlatým dýním, bez nichž by přistěhovalci nepřežili první zimy v novém...

Pro další zeleninovou inspiraci přikládáme recepty na dezerty pod článek.  

Související

Cuketová buchta

Cukety se dají schovat do báječných sladkých buchet a chlebíčků. Dodají jim vláčnost i šťavnatost a k tomu...

Cuketová buchta s polevou

Jednoduchá cuketová buchta, díky které hravě spotřebujete úrodu a dostanete (nejen) do dětí zeleninu. Je...

Koláč s cuketou, polentou a citronem

Dezerty se zeleninou nemusí být pokaždé hutné, cuketový koláč s polentou je lehký jako vánek.

Karotkové sušenky

Mlsejte zdravě! Mrkvové sušenky jsou samy o sobě sice sladké, ale ne přeslazené.

Velikonoční karotkový dort

Hvězdu velikonočního stolu ozvláštňují hrubě nasekané oříšky – odolejte pokušení umlít je příliš jemně, nebyly by...

Ořechovo-mrkvové řezy s krémovou polevou

Ořechy nešetřete. Šťavnatému moučníku dodají křupavost a navíc jsou zdravé!

Ricottové vafle à la mrkvový dort

Mrkvový dort nikdy neomrzí, proměňte ho v nejlepší snídani pod sluncem.

Mandlovo-mrkvový chlebíček

Mrkvový zákusek zmizí raz dva. Radši upečte rovnou dvojnásobnou dávku.

Roláda à la mrkvový dort

Roláda je vždycky efektní a tuhle koledníci ještě neochutnali! Je lehká, svěží a skrznaskrz jarní.

Mrkvový dort

Receptů na mrkvový dort existují desítky, my jsme si zamilovali verzi, v níž křupou ořechy a voní javorový...

Ledové mrkvové řezy

Místo mrkvového dortu zkuste lehké a přitom vláčné řezy!

Ovesné smaženky s mrkví

Tyhle placičky jsou skvělé ke svačině i jako příloha ke krémové zeleninové polévce.

Mrkvový dort jinak

Mrkvový dort je klasika, která se dá dobře obměňovat a vylepšovat. Zkuste tentokrát recept obohatit o ořechy a...

Mrkvové muffiny se sněhovou čepicí

Letošní Vánoce budou na sněhu! Postarají se o to vláčné mrkvové muffiny plné křupavých ořechů s...

Mrkvový dort

Veselý, šťavnatý, plný čerstvé mrkve...

Mrkvové cupcakes

Dokonalý víkendový dezert. Mrkev mu dodává fantastickou vláčnost a koření lákavou vůni. Tradiční americký carrot cake...

Mrkvovo-rýžový závin s mandlemi

Báječný závin, který potěší nejen vegetariány. Plus pro vás: nejen snadná příprava.

Velikonoční mrkvové dortíky

Mrkvové dortíky ocení vaše děti (a nejen ty) i jindy než o Velikonocích. S marcipánovými ozdobami si můžete vyhrát...

Čokoládový koláč s řepou

Červená řepa exceluje nejen na slano či na kyselo, ale také na sladko. V kombinaci s čokoládou je přímo skvělá!

Čokoládový chlebíček s červenou řepou

Čokoládový chlebíček můžete připravit i z běžné nakládané řepy. K podávání je dobrá nejen šlehačka, ale i zakysaná...

Domácí dýňové máslo

Dýňové máslo je skvělé jen tak namazané na čerstvém pečivu, ale můžete jej použít jako náplň do...

Čokoládovo-dýňové kousky

Dýně se hodí do slaných jídel i do koláčů a čokoláda jí moc sluší. Přesvědčte se sami!

Dýňový koláč

Propadli jsme pečení z celozrnné mouky, je to totiž snadné, zdravé a děsně dobré!

Dýňový štrúdl (bulharský tikvenik)

Efektně zatočený koláč skrývá oranžové překvapení – sladkou dýni...

Dýňové cupcaky

Dejte si dýni nasladko! Přimíchejte ji do těsta a získáte úžasné podzimní cupcaky, kterých můžete sníst,...

Zázvorovo-dýňový chlebíček

Dýně dodá chlebíčku vláčnost, zázvor pikantní příchuť. Přípravu zvládnou i začátečníci!

Dýňový cheesecake s karamelovou krustou a pekanovými ořechy

Stačí lžičkou rozbít karamelovou krustičku a pustit se do krémové oranžové slasti pod ní... Podzim snad nikdy nebyl...

Dýně a její blahodárné účinky na zdraví

Podzim je obdobím dýní. Nejen že jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich...

Jarní mlsání: 7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

Ve spoustě kaváren má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se...

Přidat komentář