Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

7 hřejivých prosincových jídel podle Apetitu: Připravte si čočkový salát nebo otestujte kapra ještě před Vánoci

Pekáček s polentou, čočkovo-lilkovým ragú a vejci
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Při výběru 7 bestsellerů z naší kuchyně jsme se řídili pocity, které v nás pokrmy vyvolávají. V prosinci se chceme zahřát, adventně naladit, pobýt spolu v dlouhých zimních večerech a celkově zklidnit tělo i mysl v hektických dnech. A každé jídlo, které jsme pro tento článek vybrali, vám přinese nejen skvělý chuťový zážitek, ale zároveň přispěje k celkové pohodě.

Když se řekne jídlo na zahřátí, pak nás napadne horká polévka, teplý a vydatný masový pokrm, ale také chilli nebo zázvor. Dnes jsme pro vás připravili od všeho něco včetně bezmasých jídel a něčeho sladkého.

1. Kančí na víně se švestkami

Vítězem našeho žebříčku oblíbenosti se stává zvěřina. Kančí na víně se švestkami voní jalovcem, a omáčka ze švestek a červeného vína krásně podtrhuje chuť kančího masa. Za časově delší přípravu budete odměněni výjimečným chuťovým zážitkem.

2. Kapr pečený na slanině a šťouchaných bramborách

Otestujte si kapra ještě před Vánoci a vyzkoušejte naši oblíbenou variantu z jednoho pekáčku. Chutě se díky společnému pečení krásně propojí a kdo neochutná, ten neuvěří o jak skvělou kombinaci jde. Kapr, slanina a brambory zkrátka patří k sobě.

3. Čočková polévka se zimní zeleninou a rajčaty

Italskou verzi čočkové polévky jsme si zamilovali jednoduše proto, že nevyžaduje náročnou přípravu, skvěle chutná a vydá za hlavní chod. A co zahrnuje zmiňovaná zimní zelenina? Uskladněná kořenová zelenina (mrkev, petržel a celer) by měla být hlavní zeleninovou složkou v našem zimním jídelníčku. Je lokální a dobře uskladnitelná, proto je pro nás nejdostupnějším zdrojem vitaminů ze zeleniny.

4. Teplý dýňovo-čočkový salát

Na své si v našem seznamu 7 nejoblíbenějších zimních jídel přijdou také vegetariáni. V obchodech ještě bez problému seženete dýně, případně efektivně spotřebujete podzimní přebytky. Recept se připravuje z dýně máslové, ale pokud ji doma zrovna nemáte, můžete použít také muškátovou, nebo hokkaido.

5. Jablečný koláč s kořením chai

V prosinci jsou stále k sehnání krásná šťavnatá jablíčka z lokálních zdrojů, proto kořeněný jablečný koláč nesmí mezi našimi oblíbenci chybět. Už jen deka, horký čaj a padající sníh za okny chybí k ideální kouzelné atmosféře předvánočního času. 

6. Škubánky s mákem a sušenými švestkami

Škubánky s mákem jsou sázkou na jistotu, když máte chuť na sladký oběd ze základních surovin. Sušené švestky a mák tvoří dokonalou symfonii chutí a skvěle se hodí jako výrazný doplněk k jemnému bramborovému těstu. 

7. Sladký pohankový salát

Ideální zimní svačinka na doma či do krabičky do práce. A klidně si jej můžete připravit namísto granoly k snídani. Výhodou salátu je také krátká doba přípravy. Nutričně bohatý pokrm můžete za pouhých několik minut podávat. 

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč