Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

7 hřejivých prosincových jídel podle Apetitu: Připravte si čočkový salát nebo otestujte kapra ještě před Vánoci

Pekáček s polentou, čočkovo-lilkovým ragú a vejci
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Při výběru 7 bestsellerů z naší kuchyně jsme se řídili pocity, které v nás pokrmy vyvolávají. V prosinci se chceme zahřát, adventně naladit, pobýt spolu v dlouhých zimních večerech a celkově zklidnit tělo i mysl v hektických dnech. A každé jídlo, které jsme pro tento článek vybrali, vám přinese nejen skvělý chuťový zážitek, ale zároveň přispěje k celkové pohodě.

Když se řekne jídlo na zahřátí, pak nás napadne horká polévka, teplý a vydatný masový pokrm, ale také chilli nebo zázvor. Dnes jsme pro vás připravili od všeho něco včetně bezmasých jídel a něčeho sladkého.

1. Kančí na víně se švestkami

Vítězem našeho žebříčku oblíbenosti se stává zvěřina. Kančí na víně se švestkami voní jalovcem, a omáčka ze švestek a červeného vína krásně podtrhuje chuť kančího masa. Za časově delší přípravu budete odměněni výjimečným chuťovým zážitkem.

2. Kapr pečený na slanině a šťouchaných bramborách

Otestujte si kapra ještě před Vánoci a vyzkoušejte naši oblíbenou variantu z jednoho pekáčku. Chutě se díky společnému pečení krásně propojí a kdo neochutná, ten neuvěří o jak skvělou kombinaci jde. Kapr, slanina a brambory zkrátka patří k sobě.

3. Čočková polévka se zimní zeleninou a rajčaty

Italskou verzi čočkové polévky jsme si zamilovali jednoduše proto, že nevyžaduje náročnou přípravu, skvěle chutná a vydá za hlavní chod. A co zahrnuje zmiňovaná zimní zelenina? Uskladněná kořenová zelenina (mrkev, petržel a celer) by měla být hlavní zeleninovou složkou v našem zimním jídelníčku. Je lokální a dobře uskladnitelná, proto je pro nás nejdostupnějším zdrojem vitaminů ze zeleniny.

4. Teplý dýňovo-čočkový salát

Na své si v našem seznamu 7 nejoblíbenějších zimních jídel přijdou také vegetariáni. V obchodech ještě bez problému seženete dýně, případně efektivně spotřebujete podzimní přebytky. Recept se připravuje z dýně máslové, ale pokud ji doma zrovna nemáte, můžete použít také muškátovou, nebo hokkaido.

5. Jablečný koláč s kořením chai

V prosinci jsou stále k sehnání krásná šťavnatá jablíčka z lokálních zdrojů, proto kořeněný jablečný koláč nesmí mezi našimi oblíbenci chybět. Už jen deka, horký čaj a padající sníh za okny chybí k ideální kouzelné atmosféře předvánočního času. 

6. Škubánky s mákem a sušenými švestkami

Škubánky s mákem jsou sázkou na jistotu, když máte chuť na sladký oběd ze základních surovin. Sušené švestky a mák tvoří dokonalou symfonii chutí a skvěle se hodí jako výrazný doplněk k jemnému bramborovému těstu. 

7. Sladký pohankový salát

Ideální zimní svačinka na doma či do krabičky do práce. A klidně si jej můžete připravit namísto granoly k snídani. Výhodou salátu je také krátká doba přípravy. Nutričně bohatý pokrm můžete za pouhých několik minut podávat. 

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín