0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak uvařit levněji? Inspirujte se našimi tipy

Nakupování v supermarketu
ZDROJ: Pexels / Anna Shvets
sdílet:

Žijeme v době zdražování, které se nevyhýbá ani potravinám. Na významu tak nabývá šetření, úspornost a neplýtvání. Celou řadu surovin navíc můžete vyměnit za jejich levnější alternativy, které chutnají stejně dobře a zároveň jsou přívětivější k peněžence.

Kuře nejsou jen prsa 

Kuřecí prsa jsou libová a netučná, za jejich pořízení proto ze všech kuřecích částí zaplatíte nejvíc. Své peněžence ale můžete ulevit stehenními filety či řízky bez kůže, aniž byste požitek z pokrmu zmenšili. Stehenní řízky chutnají skvěle, jedinou jejich nevýhodou může být, že je potřeba zbavit je blan a zbytků šlach.

  • Stehna jsou levnější než prsa a jejich vyšší obsah tuku zajistí, že maso zůstane šťavnaté – narozdíl od prsou, která lze snadno vysušit.
  • Kuřecí stehna můžete opékat, zapékat, vařit, dusit, smažit, restovat – nakrájet na nudličky do „čínských“ směsí, připravit z nich řízky – možnosti jsou takřka neomezené.
  • Nejekonomičtější volbou je nákup celého kuřete. To naporcujte a části, které rovnou nezpracujete, uložte do mrazáku. Díky tomu budete mít potřebnou zásobu porcí po ruce.
  • Odřezky, skelet, trup, krky či křídla můžete dát rovnou do hrnce s vodou a postavit na plotnu, abyste získali drůběží vývar.

Vejce, sýry a luštěniny místo masa

Výživová doporučení se shodují, že zdravému člověku stačí dvě až tři porce masa týdně, tedy 300 – 600 g. Takové množství dodává tělu optimální poměr bílkovin, esenciálních aminokyselin a dalších vitamínů a minerálů. Jíst maso každý den tedy není nutné a navíc to může být i finančně náročné, proto hledejte zdroj bílkovin a inspirace také jinde.

  • Skvělou alternativou masa je vejce. Připravte si k večeři třeba sázená nebo pošírovaná vejce s asijskými nudlemi nebo vzpomeňte na českou klasiku – knedlíky s vejci.
  • Do salátů i v teplých pokmech můžete namísto masa použít sýr nejrůznějšího typu – balkánský, pařený, mozzarellu nebo goudu. Čím tvrdší sýr, tím víc bílkovin a tím větší schopnost zasytit.
  • Dalším skvělým zdrojem bílkovin, kterým můžete částečně nahradit maso, jsou luštěniny všeho druhu. Hrách, cizrna, fazole nebo čočka navíc ukrývají širokou škálu možností, jak je zpracovat. Zkuste třeba luštěninové pomazánky.

Čerstvé ovoce mimo sozonu vyměňte za mražené

Komu rostou na zahrádce maliny, jahody, ostružiny, borůvky, rybíz, třešně nebo jablka, má vyhráno. V létě si můžeme pochutnávat na úrodě za zlomek ceny oproti zimnímu období, když na pulty plní ovoce a zelenina ze skleníků a z dovozu. 

  • Pokud zahrádku nemáte, nezoufejte. Soustřeďte se na sezónní ovoce, které aktuálně dozrává v okolí a nekupujte předražené čerstvé maliny nebo borůvky v plastové krabičce, které k nám putují přes půl zeměkoule. 
  • Raději zamiřte k mrazicím boxům a vyberte si sáček s mraženou směsí ovoce, který je až třikrát levnější. Báječně se hodí do nejrůznějších dortů, řezů, koláčů i jiných dezertů a vykouzlíte s ním lahodné domácí smoothie.

Zelenina z mrazničky

Mrkev, hrášek, kukuřice, květák, pórek, celer, petržel a další druhy zeleniny jsou v mražené podobě cenově dostupnější alternativou čerstvé zeleniny, kterou byste museli nakoupit ve velkém množství, abyste dosáhli stejné pestrosti. Báječně se hodí do polévek nebo jako rychlá příloha.

  • Zelenina, která putuje do sáčků, se sklízí ve chvíli, kdy je zcela vyzrálá a obsahuje nejvíc chuti i zdraví prospěšných látek, které mráz nepoškozuje.
  • Konzumací mražené zeleniny tedy získáváte stejné množství vlákniny, vitamínů i minerálů, jako kdybyste použili čerstvou variantu.
  • Polévky jsou skvělým způsobem, jak připravit výživné jídlo za pár korun pro spoustu lidí.

Místo oliv řepka

Extra panenský olivový olej má sice úžasnou chuť a obsahuje spoustu zdravých látek, ale zároveň patří k těm nejdražším druhům. A navíc – nehodí se na smažení ani pečení, protože se jeho zahřátím zničí cenné látky.

  • Levnější a vhodnější variantou pro teplou kuchyni je olej řepkový, který je odolnější vůči vysokým teplotám.
  • Řepkový olej skvěle nahradí i poměrně drahé máslo v různých receptech na buchty, koláče a jiné zákusky.

Dejte šanci rybičkám v konzervě

Čerstvý losos je velká dobrota, ale také velmi drahá! Zkuste se poohlédnout po rybích konzervách, kterými dostanete do těla zdravé tuky a bílkoviny.

Nekupujte hotové müsli. Připravte si domácí granolu

Většina zapékaných müsli, které seženete v supermarketech, obsahují mnoho cukru a vyjdou mnohem dráž, než když si doma upečete voňavou a křupavou granolu.

  • Do granoly si navíc můžete dát suroviny podle svých představ, navíc během přípravy sladce provoní domov.
  • Základem granoly jsou ovesné vločky, které stojí okolo třiceti korun za půl kilogramu.
  • Vyzkoušejte třeba recept na úžasnou perníkovou granolu, která umí připomenout Vánoce kdykoli během roku.

Zpátky k bramborám

  • Brambory jsou naší hlavní zemědělskou plodinou a děkujme za ni! Obsahují spoustu minerálů a vitamínů, jsou všestranné a hlavně – patří k jedné z nejlevnějších příloh, kterou máte k dispozici. 
  • Brambory můžete vařit, dusit, smažit, opékat, gratinovat a hravě z nich vytvoříte hlavní jídlo.
  • Například tradiční bramboračka, plněné brambory, bramboráky nebo gratinované brambory patří k nejlevnějším jídlům, která chutnají úplně luxusně!
  • Omezte i nakupování přesolených chipsů a místo nich si doma připravte brambůrky, které jsou mnohem chutnější, zdravější a levnější.

Není jenom parmezán

Kvalitní italský parmezán je sice vynikající surovina a mnoho Italů by vám řeklo, že je nenahraditelný. Nicméně v rámci šetření je i tahle výměna sýrů povolena.

  • Grana Padano je výrazně levnější a má velmi podobnou strukturu i chuť jako parmezán, takže ho s ním v receptech jako jsou špagety aglio e olio, bramborová smaženka nebo květáková polévka můžete klidně nahradit.
  • Parmezán se také na italském venkově nahrazuje opraženou strouhankou! 
  • Strouhanka bývala považována v jižní Itálii za „sýr chudých“. Ti, kteří si nemohli dovolit luxus pecorina nebo parmazánu, sypali těstoviny a další pokrmy opečenou strouhankou ze starého pečiva. Někdy ji ochucovali také česnekem, ančovičkami nebo bylinkami. Připravuje se tak dodnes!

Zdroje informací: Wise Living, BBC goodfood, Vím, co jím

Související články

Zero waste: 11 nápadů, jak vařit bez odpadu
  • Tipy a triky

Zero waste: 11 nápadů, jak vařit bez odpadu

Jak dostat do kuchyně víc dobrot bez vyhazování? Máme pro vás 11 funkčních nápadů, jak zminimalizovat odpad v kuchyni, přitom mít talíř plný skvělého jídla.  ...
5 konzerv, za které se vaše spíž nemusí stydět
  • Tipy a triky

5 konzerv, za které se vaše spíž nemusí stydět

S dobře vybavenou spižírnou zvládnete večeři v pracovním týdnu levou zadní. Vařit z plechovky vůbec nemusí být ostuda, se správnými recepty a vhodně zvolenými jídly naopak vaříte chutně a výživně. Bonusem je minimum času stráveného v...
Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit