Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Světová chuť cukety: Originální cuketová jídla z různých koutů světa

Světová chuť cukety: Originální cuketová jídla z různých koutů světa
ZDROJ: Apetit

Přemýšlíte, kam s cuketou? Její použití v kuchyni je dokonale univerzální, hodí se do sladkých i slaných jídel. Mezi ty populární se řadí cuketová polévka či těstoviny. Cuketa ale hraje roli i v mnohem originálnějších pokrmech! Pod článkem jich najdete celou řadu.

Francouzské ratatouille

Ratatouille je možná nejproslulejší francouzský zeleninový pokrm. Základem tradičního ratatouille jsou rajčata, česnek, cibule, cuketa, lilek, paprika, okurka a koření  zejména bazalka a tymián. Do pokrmu ale můžete použít i další druhy zeleniny, například brambory.

Setkat se můžete celkem se třemi základními podobami ratatouille:

  1. Míchané ratatouille – jednotlivé druhy zeleniny se nakrájejí, smíchají a společně upečou.
  2. Ratatouille s omáčkou – část ingrediencí se nakrájí a navrství, a z druhé části, která většinou zahrnuje rajčata, cibuli a česnek, se připraví omáčka. Zelenina se pak zapéká v misce zalitá omáčkou.
  3. Confit byaldi – tuto verzi známe z animovaného filmu Ratatouille, kde ji vařil krysák Remy. Zelenina se krájí na kolečka, ve vrstvách se skládá do zapékací misky a nechá se konfitovat asi 3 hodiny v troubě. Autorem této varianty je francouzský šéfkuchař Michele Guérard.
Skryt pre seznam

Balkánská musaka

Musaka je zapékaný pokrm typický pro balkánskou kuchyni. Připravuje se z několika vrstev, které většinou tvoří:

  • brambory
  • mleté maso (jehněčí nebo hovězí)
  • cuketa, rajčata, lilek
  • bešamel navrch (z másla, hladké mouky, mléka a sýru)

Typickou chuť musace dodává skořice a muškátový oříšek. Pokud přípravě této pochoutky věnujete svůj čas, nebudete litovat. Už vůně linoucí se z trouby při pečení nenchá nikoho na pochybách, že se chystá něco delikátního.

Mexické quesadilly

Quesadilla je velmi podobná tacos. Zákad tvoří pšeničná či kukuřičná placka – tortilla.

  • Tortilla je doplněna o sýr, který se vloží doprostřed, placka se přeloží a peče.
  • Quesadilla může mít nejrůznější podoby, náplň mohou obohatit napřklad houby, maso či brambory.
  • Hlavním rozpoznávacím znamením je, že quesadilla se překládá, neroluje.

V našem receptu je doplněná o nastrouhanou cuketu. Jídlo budete mít hotové téměř bez vaření!

Italské lasagne

Stejně jako boloňské ragú pochází i lasagne z italské Bologni. Slovo lasagne odkazuje na specifické těstoviny, které mají tvar širokých plátů i na pokrm, který se z nich připravuje. V něm jsou těstoviny prokládány náplněmi a sýrem, přelity bešamelem s vrstvou sýra a zapečeny v troubě. Chcete-li odlehčenou verzi, můžete lasagne zcela vynechat a nahradit je tenkými plátky cukety.

Zdroje informací: časopis Apetit, BBC Good Food

Skryt pre seznam

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč