Čedar, národní poklad Anglie

Čedar, národní poklad Anglie
sdílet:
Těžko říct, čím přesně je sýr čedar tak výjimečný. Patří po celém světě k nejoblíbenějším sýrům a pokud patříte k milovníkům sýrů, určitě byste se s ním měli seznámit blíže.

Tak jako spousta dalších kulinářských objevů, i kolem původu čedaru se vznáší příběh téměř pohádkový. Údajně si mladá dojička odložila nádobu s mlékem v chladné jeskyni. Pak na ni zapomněla a když se o několik dnů později vrátila, tekutý obsah zpevnil a ona se rozhodla ho ochutnat. Ať už se nám příběh může zdát spíše z říše gastronomické fantazie, jisté je, že své jméno nese čedar podle místa, odkud pochází – vesnice Cheddar v okrese Sedgemoor v anglickém hrabství Somerset. Angličané, potažmo všichni Britové, mohou na své kulinářské dědictví být právem hrdí.

Čedarovo-oříškové sušenky s cibulovým dipem

Čedarovo-oříškové sušenky s cibulovým dipem

Více

Jak čedar vypadá a chutná?

Čedar se vyrábí z kravského mléka a najdete ho v mnoha odstínech žluté, od světlé, krémové až po jasně oranžovou. Výrazně oranžová barva vzniká přidáním přírodního barviva. Mladý čedar je velmi jemný, krémový a hladký. Textura je mírně máslová, vlhká a trochu se jakoby rozpouští. Jak čedar stárne (a zraje) stává se ořechovějším, drobivějším a v chuti výraznější a ostřejší. Během procesu stárnutí se v sýru rozvíjejí zemité tóny a v hmotě se tvoří tvrdé krystalky podobné soli, které každému kousnutí dodávají jemnou křupavost.

Existuje pouze jeden čedar?

To víte, že ne. V nabídce najdete nespočet druhů čedaru, které pokrývají škálu chutí a příležitostí od každodenních po opravdu mimořádné. 

Burgery plněné čedarem & se zelným salátkem a smaženou šalotkou

Burgery plněné čedarem & se zelným salátkem a smaženou šalotkou

Více

Mladý čedar je báječný startovací sýr pro labužníky-začátečníky. Svou hladkou, krémovou strukturou a jemnou chutí se hodí prakticky ke všemu a pro všechny.

Vyzrálý čedar zraje od několika měsíců až klidně i více než deset let. Během procesu zrání prochází sýr několika přírodními procesy, které zvýrazňují jeho chuť a texturu. Rozpad tuku a bílkovin dává vyzrálému čedaru typickou pikantní chuť. 

Modrý čedar je něco pro fajnšmekry. Kombinuje čedar s výraznou chutí (a typickým žilkováním) modrého sýra. Vypadá nádherně na řezu a hodí se především na sýrová prkénka. 

Sýrové prkénko

Sýrové prkénko

Více

Kam s ním?

Jako klasický, univerzální sýr čedar vynikne v mnoha jídlech. Pravověrný Ital by vás za to asi rád neměl, ale posypat s ním můžete dokonce i pizzu. Štiplavá chuť skvěle ladí například s pikantnější masovou oblohou. Výraznou chutí obohatí také restovanou zeleninu. Oceníte ho především nyní. Výraznou chutí obohatí hutná zimní jídla a různé dušené pokrmy. Báječný je v krémových polévkách a zeleninových kaších, kterým přidá na sytosti.

Dobře se taví, proto je skvělou volbou pro grilovaný sýr. Přidejte ho do jakéhokoli sendviče a máte během chvilky vynikající oběd nebo svačinu. Krásně se snoubí s kyselou nakládanou nebo fermentovanou zeleninou. Ostrá chuť čedaru dobře spolupracuje také s jinými slanými příchutěmi, jako je harissa, karamelizovaná cibule nebo šunka či salám.

Svojí texturou je nedocenitelný pro míchání do těsta. Ať už zvolíte slané sušenky nebo kynuté tyčinky z chlebového těsta či ho přidáte přímo do chleba, s čedarem nešlápnete vedle. Hotovému jídlu dodá roztavený sýr nový rozměr jak svou chutí, tak strukturou. 

A co je úplně nejjednodušší? Sýrové prkénko. Kousky čedaru s uzeninou, ovocem (jablka, hrozny), křupavými krekry a čerstvým chlebem – perfektní variace, která potěší každého. Se sklenkou vína představuje ideální pohoštění pro nečekanou návštěvu nebo k večernímu filmu.  

Více nápadů, kam s čedarem najdete v receptech pod článkem.

Související recepty

Související články

Proč si zamilovat parmazán jako Italové
  • Novinky a zajímavosti

Proč si zamilovat parmazán jako Italové

„Bohatá, plná chuť a schopnost rozpustit se v žáru a spojit se s jinými ingrediencemi se nalézají jen v sýru, který nemá rovnocenného soupeře: v parmigianu-reggianu,“ básní Marcella Hazan ve své proslulé kuchařské knize...
Sýr halloumi vás svou chutí přenese na ostrov Kypr
  • Novinky a zajímavosti

Sýr halloumi vás svou chutí přenese na ostrov Kypr

Byzantská historieSýr halloumi poprvé připravili na ostrově Kypr již byzantském období (395-1191 n.l.) místní pastevci. Pro kyperské vesničany halloumi tvořil nenahraditelný zdroj bílkovin, vyráběn byl tedy ve velkém množství a stal se...
7 důvodů, proč si zamilovat britský čaj o páté
  • Tipy a triky

7 důvodů, proč si zamilovat britský čaj o páté

1 Zachrání odpolední hladOběd už je za vámi a do večeře ještě daleko? Přesně takhle vznikl britský čaj o páté (afternoon tea – v doslovném překladu odpolední čaj). Dlouholetá britská tradice sahá až k počátku 18. století,...
Jak podávat sýr
  • Tipy a triky

Jak podávat sýr

Na to všechno existují v kuchyni jednoduché odpovědi. Sýry podáváme vždy tak, aby měly pokojovou teplotu, jsou chuťově nejlepší. Jen tak bude moci sýr plně rozvinout své aroma a plně vychutnat výraznou chuť. Nejméně 15 minut před...

Obchod Apetit