0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čedar, národní poklad Anglie

Čedar, národní poklad Anglie
sdílet:
Těžko říct, čím přesně je sýr čedar tak výjimečný. Patří po celém světě k nejoblíbenějším sýrům a pokud patříte k milovníkům sýrů, určitě byste se s ním měli seznámit blíže.

Tak jako spousta dalších kulinářských objevů, i kolem původu čedaru se vznáší příběh téměř pohádkový. Údajně si mladá dojička odložila nádobu s mlékem v chladné jeskyni. Pak na ni zapomněla a když se o několik dnů později vrátila, tekutý obsah zpevnil a ona se rozhodla ho ochutnat. Ať už se nám příběh může zdát spíše z říše gastronomické fantazie, jisté je, že své jméno nese čedar podle místa, odkud pochází – vesnice Cheddar v okrese Sedgemoor v anglickém hrabství Somerset. Angličané, potažmo všichni Britové, mohou na své kulinářské dědictví být právem hrdí.

Jak čedar vypadá a chutná?

Čedar se vyrábí z kravského mléka a najdete ho v mnoha odstínech žluté, od světlé, krémové až po jasně oranžovou. Výrazně oranžová barva vzniká přidáním přírodního barviva. Mladý čedar je velmi jemný, krémový a hladký. Textura je mírně máslová, vlhká a trochu se jakoby rozpouští. Jak čedar stárne (a zraje) stává se ořechovějším, drobivějším a v chuti výraznější a ostřejší. Během procesu stárnutí se v sýru rozvíjejí zemité tóny a v hmotě se tvoří tvrdé krystalky podobné soli, které každému kousnutí dodávají jemnou křupavost.

Existuje pouze jeden čedar?

To víte, že ne. V nabídce najdete nespočet druhů čedaru, které pokrývají škálu chutí a příležitostí od každodenních po opravdu mimořádné. 

Mladý čedar je báječný startovací sýr pro labužníky-začátečníky. Svou hladkou, krémovou strukturou a jemnou chutí se hodí prakticky ke všemu a pro všechny.

Vyzrálý čedar zraje od několika měsíců až klidně i více než deset let. Během procesu zrání prochází sýr několika přírodními procesy, které zvýrazňují jeho chuť a texturu. Rozpad tuku a bílkovin dává vyzrálému čedaru typickou pikantní chuť. 

Modrý čedar je něco pro fajnšmekry. Kombinuje čedar s výraznou chutí (a typickým žilkováním) modrého sýra. Vypadá nádherně na řezu a hodí se především na sýrová prkénka. 

Kam s ním?

Jako klasický, univerzální sýr čedar vynikne v mnoha jídlech. Pravověrný Ital by vás za to asi rád neměl, ale posypat s ním můžete dokonce i pizzu. Štiplavá chuť skvěle ladí například s pikantnější masovou oblohou. Výraznou chutí obohatí také restovanou zeleninu. Oceníte ho především nyní. Výraznou chutí obohatí hutná zimní jídla a různé dušené pokrmy. Báječný je v krémových polévkách a zeleninových kaších, kterým přidá na sytosti.

Dobře se taví, proto je skvělou volbou pro grilovaný sýr. Přidejte ho do jakéhokoli sendviče a máte během chvilky vynikající oběd nebo svačinu. Krásně se snoubí s kyselou nakládanou nebo fermentovanou zeleninou. Ostrá chuť čedaru dobře spolupracuje také s jinými slanými příchutěmi, jako je harissa, karamelizovaná cibule nebo šunka či salám.

Svojí texturou je nedocenitelný pro míchání do těsta. Ať už zvolíte slané sušenky nebo kynuté tyčinky z chlebového těsta či ho přidáte přímo do chleba, s čedarem nešlápnete vedle. Hotovému jídlu dodá roztavený sýr nový rozměr jak svou chutí, tak strukturou. 

A co je úplně nejjednodušší? Sýrové prkénko. Kousky čedaru s uzeninou, ovocem (jablka, hrozny), křupavými krekry a čerstvým chlebem – perfektní variace, která potěší každého. Se sklenkou vína představuje ideální pohoštění pro nečekanou návštěvu nebo k večernímu filmu.  

Více nápadů, kam s čedarem najdete v receptech pod článkem.

Související články

Apetit magazín

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč