0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vyvážený podzimní jídelníček: Posílí imunitu a zlepší náladu

Vyvážený podzimní jídelníček: Posílí imunitu a zlepší náladu
sdílet:
Podzim nese spousta lidí nelibě. Změny počasí a nálad nejsou nijak ojedinělé, jenomže vhodně zvolenou stravou je možné naši náladu ovlivnit, začněme tedy od psychiky.

Chcete mít spoustu energie i na podzim a silnou imunitu,  která odolá útokům virů? Začněte jídelníčkem. Ten by měl být pestrý, vyvážený a s dostatkem ovoce a zeleniny. Podzim a zima, stejně tak kvalita spánku a strava, se neblaze podepisují také na stavu imunitního systému, který často bývá oslabený. Mnoho lidí trápí na podzim přejídání, což může významným způsobem zatížit trávicí systém. Pro jeho podporu je proto dobré zařadit do jídelníčku kysané mléčné výrobky nebo kvalitní probiotika.

„Je vhodné vhodné tuky s převahou omega3 nenasycených mastných kyselin. Omega3 nenasycené mastné kyseliny mají prokazatelně protizánětlivé účinky, proto jsou vhodnou složkou našeho stravování právě v podzimních měsících. Navíc tuky umocní pocit sytosti, což pozitivně ovlivní naši psychiku. Tuky konzumujme přes den, ne na večeři a v pozdních večerních hodinách,“ doporučuje Milan Merva,  osobní trenér a specialista na zdravý životní značky Menu Gold.

Zdroje omega 3 nenasycených mastných kyselin: mletá lněná semena nebo lněný olej, konopný olej, 2-3x týdně zařadit mořské ryby. Je vhodné také do jídelníčku zařadit mandle, mandlové máslo a slunečnicová semena. Bohatě obsahují vitamin E, což je silný antioxidant.

Důležité svačiny

„Lidé často dělají tu chybu, že nesvačí,“ uvádí jeden z nešvarů dnešní uspěchané doby výživová poradkyně Naturhouse Věra Burešová a pokračuje: „Abyste měli spoustu energie a současně udělali něco pro svůj imunitní systém i štíhlou linii, jezte pravidelně co 3 hodiny a nezapomínejte na ovocné svačiny, třeba v podobě ovocných a zeleninových šťáv, které vám dodají energii. Ušetříte si tak nadbytečné kalorie, které o sobě rády dávají vědět nárůstem hmotnosti."

Zařaďte do jídelníčku zdroje vitaminu C. Až 5 krát větší zdroj vitaminu C najdete například v rakytníku, šípcích a kiwi. Ale postačí i potraviny s relativně vyšším množstvím vitaminu C: citrusové plody nebo ze zeleniny kysané zelí. Pravidelnou konzumací potravin s vitaminem C lze pozitivně ovlivnit lidskou psychiku, neboť právě vitamín C je spojený se silným obranyschopným účinkem.

Nezapomínejte na vlákninu

Pro celkový zvýšený příjem potravy je vhodné konzumovat zeleninu, která obsahuje velké množství sytící vlákniny, ale představuje malé množství kalorií. Obzvláště listovou zeleninu lze kombinovat s mnoha potravinami. Pokud nejste příznivci zeleniny, lze najít, jako bohatý zdroj vlákniny například luštěniny.

Luštěniny konzumujeme tepelně upravené, což v chladných podzimních dnech příjemně tělo prohřeje. Lepší stravitelnosti lze dosáhnout umixováním, propasírováním, umletím a použitím vhodného koření (libeček, majoránka, saturejka, tymián) nebo v kombinaci s listovou zeleninou a zelenými natěmi.

Pro zlepšení nálady můžeme doplnit do organizmu vitamin D. Buď z potravinových doplňků nebo přirozených zdrojů (mořské ryby, rybí tuk, vaječný žloutek, krůtí játra nebo mléko). Za normálních okolností, se vitamín D tvoří v kůži působením slunečního záření. Na podzim slunečního svitu ubývá, proto můžeme podpořit tvorbu z jiných dostupných zdrojů.

Dopřejte si pestrost a čerpejte ze sezonních surovin

Ideálním podzimním ovocem jsou jablka, hrušky a švestky. Ze zeleniny je to pak třeba dýně, cuketa či patizon, ze kterých si můžete udělat i polévku. Z dýně nemusí být jen příloha či polévka. Zkuste i originální dezert – dýňový cheesecake. Energii vám mohou dodat také ořechy a různá semínka. Sáhněte třeba po dýňových, lněných, slunečnicových nebo konopných.

Nezapomínejte na dostatečný přísun tekutin. „Denně vypijte minimálně 1,5 litru čisté neperlivé vody v závislosti na fyzické aktivitě a zdravotním stavu. V chladných dnech samozřejmě zařaďte i čaje, určitě vás krásně prohřeje červený čaj,“ doporučuje Věra Burešová.

Související články

Podzimní bramboráky 2x jinak
  • Tipy a triky

Podzimní bramboráky 2x jinak

Obyčejný bramborák už vás nebaví? Vyzkoušejte některou z jeho variací – slovenský podlistník a latkes, bramborové placky s jablky známé z židovské kuchyně. ...
Podzimní bylinky: šalvěj
  • Tipy a triky

Podzimní bylinky: šalvěj

Voňavé zelené lístky šalvěje se vyplatí mít stále po ruce. Skvěle doplní vepřové maso, připravíte z ní i skvělý čaj proti nachlazení. ...
5× podzimní krémová polévka
  • Tipy a triky

5× podzimní krémová polévka

Jsou hřejivé a svojí hedvábnou strukturou vás přímo pohladí. Krémové polévky jsou nejlepší právě teď, když venku fouká studený vítr a vy se potřebujete něčím zahřát a zasytit....
Autor: Eva.Dvorakova

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit