Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší!
Také už se nemůžete dočkat letních rajčat? Žlutá, černá i červená, kulatá, vejčitá nebo velká jako přerostlé třešně – rajčata nesmí chybět v žádném letním prázdninovém salátu.
Jak rajčata dochucovat
Opravdu zralá sladká rajčata mnoho nepotřebují. Aby vynikla jejich přirozená chuť, stačí je lehce osolit, opepřit a zakápnout olivovým olejem nebo jiným, za studena lisovaným, rostlinným olejem. Rozhoďte na ně pár snítek čerstvých bylinek, jako jsou bazalka, pažitka, petrželová nať nebo koriandr a máte hotovo.
- Krok vedle neuděláte, ani pokud namícháte klasickou zálivku vinaigrette z octa a oleje.
- K rajčatům se často doporučuje balzamikový ocet, používejte ho však s citem. Jeho výrazná chuť by zbytečně přebila sladkost a svěžest rajčat. Lepší je použít bílý vinný ocet, různé druhy jablečného octa nebo citronovou šťávu.
Čím naopak chuť rajčat vylepšit, pokud nejsou krásně zralá? Chybějící sladkost podpoří trocha cukru nebo tekutého medu. Mdlá rajčata ocení kapku již zmiňovaného octa, který jim dodá výraznější chuť.
Jak krájet rajčata do salátu
Na výběr je několik možností, předem zvažte, jakého výsledku chcete dosáhnout.
- Do míchaných salátů, jako jsou řecký, panzanella a podobně, krájejte rajčata na kostky velikosti sousta – stejně jako ostatní přísady salátu. Celé rajče rozpůlte a poté překrájejte na menší kousky. Rajče také můžete podélně nakrájet na čtyři plátky a ty rozdělit na sousta.
- Na italský insalata caprese, kdy se rajčata rozkládají na talíř či tác spolu s mozzarellou a bazalkovými lístky, krájejte rajčata na plátky stejně jako sýr. Budou se lépe aranžovat. Nakonec zakapejte olivovým olejem, lehce posolte a opepřete.
- Drobnoplodá rajčátka pouze přepůlte. Na talíři udělají jedním efektním řezem velkou parádu. V obchodě se poohlédněte i po jiné než červené barvě. Zářivá žlutá salát na pohled příjemně osvěží.
6 nejlepších rajčatových salátů
1. Insalata caprese
Italská trikolóra rozložená na talíři. Rajčata v této podobě jsou skvělá jako lehký předkrm.
2. Panzanella
Italové jsou mistři v zužitkování zbytků a přeměně obyčejných surovin v neobyčejnou lahodu. Salát ze starého pečiva a rajčat je toho jasným důkazem.
3. Salát z pečených rajčat
Nenechte se zmást. I když rajčata do salátu pečete, i tady platí to stejné co u salátů čerstvých – čím lepší a vyzrálejší rajčata, tím chutnější výsledek.
4. Řecký salát
Dovolenková klasika se sýrem feta nebo balkánem. Tenhle salát musíte ochutnat alespoň jednou za letní sezonu.
5. Rajčata s chorizem
Uzenina a česnek tvoří pikantní protipól sladkým rajčatům. Lahodné a syté jídlo z jedné mísy.
6. Bramborový salát s rajčaty
Hledáte přílohu k letnímu grilování? Rajčatový salát s bramborami ocení všichni. Doplněný o sýr se hodí i jako svěží prázdninová večeře.