Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

8 způsobů, jak si vychutnat jablka na slano

Pečená jablka naslano
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Urodilo se vám hodně jablek a nevíte, co s nimi? Nebo jste si donesli košík plný šťavnatých plodů z trhu, ale jablečné koláče, štrúdl i jablečný kompot už vám trochu zevšedněly? Co takhle dát si jablka s pořádným kusem masa, v salátu nebo polévce? Je to lahůdka. Sladká chuť podpoří tu slanou a navzájem se skvěle doplňují. Vybrali jsme pro vás naše oblíbené recepty.

1. Jablka a maso

Maso pečené s jablky patří k dokonale podzimním kombinacím. Ovoce v masu udrží šťavnatost a krásně zkaramelizuje.

2. Jablka v salátu

Jablko přidané do salátu není žádnou novinkou. V některých rodinách se bez něj neobejte ani štědrovečerní bramborový salát. Proslulý salát Waldorf, který kombinuje chutě jablek, ořechů a celeru, připravili poprvé v newyorském hotelu Waldorf Astoria už v roce 1893. Díky vysokému obsahu vlákniny povzbuzují jablka trávení a posilují činnost srdce a plic.

  • Nebojte se jablka pro změnu místo do koláče nakrájet či nastrouhat do salátu. Například v kombinaci s kadeřávkem a zálivkou z hořčice jsou neodolatelná.

3. Jablka v cibuládě

Od každého trošku – lehce pikantní, karamelově nasládlé, navinule kyselé... takové jsou cibulády neboli cibulové zavařeniny. Výborně se hodí k pečenému a grilovanému masu a do sendvičů nebo jako náplň slaných koláčů a závinů.

  • Nejlépe chutnají při pokojové teplotě, z lednice je tedy vyndejte o něco dříve, než začnete jíst. V uzavřených skleničkách vydrží několik týdnů.
  • Můžete je také zavařit a na Vánoce rozdávat jako jedlé dárky.

4. Jablka v polévce

Přijde vám myšlenka na jablka v polévce trochu zvláštní? Věřte, že po ochutnání naší hedvábně jemné dýňové polévky s jablky, vaše pochybnosti se rozptýlí jako pára nad hrncem. Až se krásné slunečné dny promění v pošmourné, tuhle polévku, která září jako slunce, si rozhodně uvařte.

5. Jablka a pomazánka

Stejně jako v bramborovém salátu i v pomazánce jablka zajistí křupavost a svěží chuť. Stačí přidat pečivo a skvělá a rychlá svačina nebo skromnější večeře v pracovním týdnu je na světě.

6. Jablka a ryba

Jablka ze zahrady, pstruh vlastnoručně ulovený – samozásobitelství je pro mnoho domácích kuchařů splněný sen. Ale i v případě, že si suroviny koupíte, na chuti to této večeři nic neubere.

  • Pstruha pečte opravdu jen krátce, čtvrthodinka je víc než dost. Jemné bílé maso má být propečené, ne však vysušené. Podobně můžete upéct například i candáta a jiné bělomasé, nepříliš tučné ryby.

7. Jablka kvašená se zelím

Zelí, kmín, jablka, to zní jako česká nedělní klasika. Když vyměníte vaření za kvašení, z jedné hlávky zelí a pár jablek vám za pár dnů vznikne osvěžující salát plný přírodních probiotik. Kromě trávení podporuje také imunitu. Kdy jindy se do něj pustit, když ne teď?

8. Jabka a těstoviny

I kombinace jablek a těstovin vzbuzuje nejprve překvapení. I těm největším pochybovačům však Älpermagronen neboli těstoviny alpských horalů vezmou vítr z plachet. Sytý pokrm jako stvořený pro krátké a pošmourné zimní dny vás zahřeje na těle i na duši. V teplejších dnech si pak můžete dopřát třeba těstovinový salát s jablky, sýrem a špenátem.  

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč