Urodilo se vám hodně jablek a nevíte, co s nimi? Nebo jste si donesli košík plný šťavnatých plodů z trhu, ale jablečné koláče, štrúdl i jablečný kompot už vám trochu zevšedněly? Co takhle dát si jablka s pořádným kusem masa, v salátu nebo polévce? Je to lahůdka. Sladká chuť podpoří tu slanou a navzájem se skvěle doplňují. Vybrali jsme pro vás naše oblíbené recepty.
1. Jablka a maso
Maso pečené s jablky patří k dokonale podzimním kombinacím. Ovoce v masu udrží šťavnatost a krásně zkaramelizuje.
- Kousky jablek přidejte do pekáčku k vepřovým medailonkům, krkovici, kotletě, prorostlému bůčku, králíkovi i kuřeti.
- Naplnit jimi můžete také závitky z krůtího masa nebo vepřovou roládu.
2. Jablka v salátu
Jablko přidané do salátu není žádnou novinkou. V některých rodinách se bez něj neobejte ani štědrovečerní bramborový salát. Proslulý salát Waldorf, který kombinuje chutě jablek, ořechů a celeru, připravili poprvé v newyorském hotelu Waldorf Astoria už v roce 1893. Díky vysokému obsahu vlákniny povzbuzují jablka trávení a posilují činnost srdce a plic.
3. Jablka v cibuládě
Od každého trošku – lehce pikantní, karamelově nasládlé, navinule kyselé... takové jsou cibulády neboli cibulové zavařeniny. Výborně se hodí k pečenému a grilovanému masu a do sendvičů nebo jako náplň slaných koláčů a závinů.
- Nejlépe chutnají při pokojové teplotě, z lednice je tedy vyndejte o něco dříve, než začnete jíst. V uzavřených skleničkách vydrží několik týdnů.
- Můžete je také zavařit a na Vánoce rozdávat jako jedlé dárky.
4. Jablka v polévce
Přijde vám myšlenka na jablka v polévce trochu zvláštní? Věřte, že po ochutnání naší hedvábně jemné dýňové polévky s jablky, vaše pochybnosti se rozptýlí jako pára nad hrncem. Až se krásné slunečné dny promění v pošmourné, tuhle polévku, která září jako slunce, si rozhodně uvařte.
5. Jablka a pomazánka
Stejně jako v bramborovém salátu i v pomazánce jablka zajistí křupavost a svěží chuť. Stačí přidat pečivo a skvělá a rychlá svačina nebo skromnější večeře v pracovním týdnu je na světě.
- U pečiva ještě zůstaneme! Zkusili jste už tousty zapéct s jablky a sýrem? Lahůdka! A bonus navíc? Tuhle rychlou večeři milují i děti.
6. Jablka a ryba
Jablka ze zahrady, pstruh vlastnoručně ulovený – samozásobitelství je pro mnoho domácích kuchařů splněný sen. Ale i v případě, že si suroviny koupíte, na chuti to této večeři nic neubere.
- Pstruha pečte opravdu jen krátce, čtvrthodinka je víc než dost. Jemné bílé maso má být propečené, ne však vysušené. Podobně můžete upéct například i candáta a jiné bělomasé, nepříliš tučné ryby.
7. Jablka kvašená se zelím
Zelí, kmín, jablka, to zní jako česká nedělní klasika. Když vyměníte vaření za kvašení, z jedné hlávky zelí a pár jablek vám za pár dnů vznikne osvěžující salát plný přírodních probiotik. Kromě trávení podporuje také imunitu. Kdy jindy se do něj pustit, když ne teď?
8. Jabka a těstoviny
I kombinace jablek a těstovin vzbuzuje nejprve překvapení. I těm největším pochybovačům však Älpermagronen neboli těstoviny alpských horalů vezmou vítr z plachet. Sytý pokrm jako stvořený pro krátké a pošmourné zimní dny vás zahřeje na těle i na duši. V teplejších dnech si pak můžete dopřát třeba těstovinový salát s jablky, sýrem a špenátem.