Blíží se svátky a s nimi i hromady sladkostí. Na Ježíška si ještě chvíli počkáme, už za pár dní ale můžete své nejbližší potěšit mikulášskou nadílkou. A co takhle nadělit dětem kromě bonbónů a čokolády i nějakou slanou delikatesu z vlastní dílny? Vyberte si z pětice slaných pochoutek, po kterých se jen zapráší.
1. Ořechy a chuťovky
Pokud vaši malí mlsouni potřebují po náročném dni doplnit energii, oříšky se na stole dlouho neohřejí. Nebo ještě lépe – nestihnou ani vychladnout.
- Pražené oříšky s citronovou kůrou máte hotové během chvilky a jejich aroma vám nádherně provoní celý byt. A kdyby vám jich pár zbylo, překvapte své nejbližší během nadcházejících svátků třeba kaprem v oříškové strouhance.
- Skvělým překvapením může být i pražená cizrna z trouby. Postačí k tomu plechovka hotové cizrny, kterou můžete i čertovsky okořenit.
2. Olivy (nejen) na odlehčení
Existuje hned několik důvodů, proč zařadit do jídelníčku olivy. Jsou lahodné, to za prvé! Zaručujeme, že po těchhle lahůdkách si hned tak na plech s cukrovím nevzpomenete. Navíc obsahují vitaminy A, E, důležité minerály jako vápník a hořčík a zároveň fungují jako účinné antioxidanty.
- Připravte si smažené plněné olivy, které vám zpříjemní každé sváteční posezení, nebo křupavou pizza kapsu plněnou olivami parmazánem a špenátem.
- A pokud hledáte něco lehčího, co takhle olivoví šneci?
3. Sušenky naslano
Chcete alespoň na okamžik vyměnit linecké cukroví, vanilkové rohlíčky a další tradiční dobroty za neotřelou pochoutku?
- V čedarových sušenkách se hromady cukru obávat nemusíte. Stačí půlhodinka příprav a máte hotovo.
- Ti náročnější možná raději sáhnou po sušenkách s nakládanými rajčaty, se kterými si můžete vychutnat kouzlo pravé italské kuchyně. Buon appetito!
4. Tyčinky se solí a sýrem
Sýrové tyčinky zmizí ze stolu natotata, proto si jich raději pár schovejte do nádoby, kde vám vydrží čerstvé i na další den. Přitom stačí pár ingrediencí navíc a rázem vykouzlíte desítky různých variací.
Zkuste třeba křupavé tyčinky se slaninou. Jen nezapomeňte na pořádnou dávku listového těsta, abyste je stihli doplňovat.
5. Domácí paštiky
Paštika je ideální na čerstvý chléb, na topinky i na jednohubky. Patříte-li mezi gurmány, možná dáte přednost domácí výrobě před výrobky ze supermarketu.
[[nid:37275]]
Zdroj informací: časopis Apetit