Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Výlov rybníků odstartoval. Jaké druhy ryby lze koupit a jak je zpracovat?

Výlov
ZDROJ: anetmaxu29/Pexels
sdílet:

V průběhu října a listopadu probíhají po celé zemi výlovy rybníků. Ty se netýkají jen rybářů, vyrazit na ně můžete i vy a zažít zajímavou podívanou, nakoupit čerstvé ryby nebo je rovnou ochutnat na místě. Jaké druhy ryb na výlovu koupíte a jak je zpracovat?

Výlov ryb už dávno není záležitostí pouze rybářů. Sjíždí se na něj lidé z širokého okolí. Důvodem je nejen unikátní podívaná jak pro dospělé, tak pro děti, ale také možnost koupit ty nejčerstvější ryby nebo je rovnou na místě ochutnat.

Na mnoha výlovech totiž rybáři vylovené ryby grilují nebo udí. A na co se připravit, než vyrazíte na výlov?

  • Nařiďte si budíček. Výlov rybníka začíná v časných ranních hodinách, obvykle kolem sedmé.
  • Teple se oblečte. V říjnu a listopadu už bývá vlhké počasí a brzy ráno teploty klesají i pod bod mrazu. Raději se tedy pořádně nabalte.
  • Vezměte si holínky. V okolí rybníka je mokro a spousta bahna. Ideální obuví jsou jednoznačně holínky.

Jaké ryby na výlovech seženete a co si z nich připravit?

Tradiční kapr

Kapr obecný patří mezi nejrozšířenější a zároveň nejoblíbenější ryby na světě. Většina z nás kapra na talíři spatří jen jednou za rok při Štědrovečerní večeři. To je ale škoda, kapr se dá připravit na mnoho různých skvělých způsobů. Inspirujte se naším výběrem neotřelých kapřích receptů.

  • Kapří škvarky – vyzkoušejte recept na křupavé kapří škvarky od Petra Němečka a Ondřeje Pecha, kteří tuto pochoutku pravidelně prodávají na farmářských trzích a fronta bývá vždy pěkně dlouhá!
  • Kapří polévka s rajčaty – na Vánoce se tradičně podává kapří vývar. Co takhle vyzkoušet středomořskou verzi s rajčaty a bazalkovým pestem.
  • Choucroute s kaprem – choucroute (čtěte šukrut) je francouzská specialita z uzeniny a kysaného zelí. Vyzkoušejte naši speciální verzi s kaprem.

Hronovy kapří škvarky se dvěma dipy

Hronovy kapří škvarky se dvěma dipy

Více

Dravá štika

Štika je nejznámější evropskou dravou rybou. Má na chuť velice jemné, ale sušší maso. Proto se při úpravě ryby snažte ponechat kůži, maso bude díky tomu šťavnatější.

  • Štiku můžete péct, smažit, dusit či grilovat, a to jak vcelku, tak také porcovanou na filety.
  • Nejlépe si rozumí s obyčejnými ingrediencemi jako je sůl, kmín a máslo.
  • Štiku můžete dále dochutit bylinkami jako je petržel, šalvěj či tymián.

Štika dušená s cizrnou a chorizem

Štika dušená s cizrnou a chorizem

Více

Candát pro gurmány

Candát patří mezi gurmány nejoceňovanější sladkovodní ryby. Jeho delikátní jemné maso je potřeba připravit tak, abyste nepřebili jeho chuť. Pokud se rozhodnete rybu smažit, dejte si pozor, abyste ji nevysušili. My doporučujeme:

  • Candáta na rozmarýnu. Jednoduché a vynikající. Tento recept od kuchaře Emanuela Ridiho vás ohromí.
  • Candát v petrželové strouhance. Když obalovat, tak v domácí čerstvě připravené strouhance ovoněné petrželkou, a když péct, tak v troubě. Filety budou krásně šťavnaté a křupavé.
  • Candát na šalvěji. Candát proložený plátky slaniny, posypaný šalvějí a podlitý smetanou? Tahle kombinace chutí vás odzbrojí!

Candát na šalvěji

Candát na šalvěji

Více

Asijský amur

Amur bílý je kaprovitá ryba původem z Asie, nejen proto je pro rybáře vzácným úlovkem. V českých rybnících se amur poprvé vyskytl v 60. letech. Cílem vysazení ryby v našich vodách bylo vyčištění od nežádoucí vegetace. Amur je totiž býložravec.

Amur se podobá kaprovi, na rozdíl od něj má však méně tuku a kostí a maso je jemnější a pevnější. Díky nízkému podílu vaziva je amur velmi lehce stravitelný. Můžete ho připravit stejně jako kapra, ale skvělý je i grilovaný. Připravte si třeba:

  • Amura na sardeli. Neodolatelné spojení chutí amura pečeného v troubě společně se sardelovou pastou, smetanou a kapary.
  • Amura s cizrnovými bramborami a salsou. Barevný talíř plný tradičních i exotických chutí? To je náš recept na smažené filety z amura doplněné o cizrnové brambory a salsu z cibule, rajčat, okurky, paprik a koriandru.

Amur s cizrnovými bramborami & salsou

Amur s cizrnovými bramborami & salsou

Více

Výrazný lín

Lín je rovněž kaprovitá ryba. Patří mezi ty nejchutnější z nich, a to díky výraznému aroma. Z českých vod se však ve velkém vyváží do ciziny, zejména do západní Evropy. Například v Itálii se lín těší mnohem větší oblibě než kapr.

  • Lína si vychutnáte na různé způsoby. Připravit ho můžete stejně jako kapra, hodí se ke grilování, smažení, pečení, na přípravu vývaru či ragú a výborný je marinovaný.

Tučný cejn

Přestože cejn patří u nás mezi hojně chované ryby, není tak oblíbený. Důvodem je vyšší množství tuku i kostí. Přesto si i na této rybě můžete pochutnat.

  • Cejn se nejčastěji udí a je oblíbený také na přípravu zavináčů. Díky naložení v octu kosti změknou a konzument je téměř nepocítí.
  • My doporučujeme cejna nadít bylinkami, upéct v troubě a přelít božskou vinnou omáčkou z vývaru z rybích kostí a crème fraîche.

Cejn s vinnou omáčkou

Cejn s vinnou omáčkou

Více

Mýty opředený sumec

Sumec je největší sladkovodní dravou rybou u nás, okolo které panují různé mýty. Říká se například, že je cítit po bahně a je až příliš tučný.

Patří však mezi středně tučné ryby, a navíc je bohatý na bílkoviny a omega-3 mastné kyseliny, kterých obsahuje dokonce 3x více než losos. Sumčí maso je lehce stravitelné a jemné. Čím mladšího sumečka si koupíte, tím bude maso chutnější.

  • Ze sumce připravíte téměř cokoliv. Od guláše přes polévky po saláty. Rybu lze udit, péct, smažit, nakládat či pošírovat.
  • Koupíte-li mladého sumečka, maso je velmi jemné a téměř bez kostí. Skvěle se tak hodí na přípravu rybích stripsů. 

Související články

4 zaručené způsoby, jak poznat čerstvou rybu
  • Tipy a triky

4 zaručené způsoby, jak poznat čerstvou rybu

Hlavně na trzích, kde je maso vystavené většímu teplu, se s příchodem jara a prvních slunečních paprsků může stát, že se vám pod ruku dostane zkažená ryba. Poradíme vám, jak ji poznat během jednoho doteku či pohledu. ...
Autor: Sabina Jarošová

Obchod Apetit