Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Amerika vs. Francie plus 30 dalších koláčů s jablky, které si zamilujete

Amerika vs. Francie plus 30 dalších koláčů s jablky, které si zamilujete

Snad každá země má svůj recept na jablečný koláč. Mezi ty nejznámější patří americký Apple Pie, ve Francii si v každé pekárně můžete objednat Tarte Aux Pommes nebo převrácený koláč Tarte Tatin. Nám chutnají všechny, včetně toho české s drobenkou, který samozřejmě v našem výběru také najdete.

Francie 

Francouzký Tarte Aux Pommes je koláč s tenkými plátky jablek položené na jablečném kompotu. Jeho příbuzný obrácený Tarte Talin má náplň z jablek karamelizovaných na másle.

  • Tarte Tatin vznikl náhodou v hotelu Hôtel Tatin v Lamotte-Beuvron v Loir-et-Cher (169 km jižně od Paříže), v 80. letech 19. století. Hotel provozovaly dvě sestry, Stéphanie a Caroline Tatinovy.
  • O původu koláče se vyprávějí různé historky, ale nejčastěji se uvádí, že Stéphanie, která převážně vařila, měla za úkol upéct tradiční jablečný koláč.  
  • Jablka příliš dlouho opékala na másle a cukru. Když ucítila pach spáleniny, pokusila se pokrm zachránit tím, že na jablka zakryla těstem a dala koláč péct do trouby. S překvapením zjistila, že hotelovým hostům dezert chutná! 

Amerika

Američané nedají dopustit na svůj Apple Pie, který pochází z Anglie. První recept na tento jablečný koláč se objevil v kuchařce Amelie Simmonsové z roku 1796. Obvykle je z těsta navrchu udělaná mřížka, nebo je koláč přikrytý celým plátem.

  • Kromě klasických ingrediencí, které patří do každého jablečného koláče, do americké verze patří skořice, citronová šťáva a muškátový oříšek. Servíruje se tradičně se zmrzlinou.
  • První zmínka o jablečném koláči (Apple Pie) pochází z Británie z roku 1381. Recept napsal básník Geoffrey Chaucer a obsahoval jablka, fíky, rozinky, hrušky a pečivo, ale žádný cukr.

Granny's apple pie aneb babiččin jablečný koláč

Granny's apple pie aneb babiččin jablečný koláč

Více

Obchod Apetit