Lišky v kuchyni 7x jinak

Lišky v kuchyni 7x jinak

Lišky jsou díky své vůni a lehce kořeněné chuti považovány za delikatesu. Mají oproti jiným houbám tužší konzistenci, takže vydrží poměrně dlouho čerstvé, ale vyžadují delší tepelnou úpravu. Někdy bývají pro své výrazné žluté až oranžové zbarvení označovány jako „kuřátka”. Hojně rostou většinou na konci srpna a v září.

Kulajda s liškami a zastřeným vejcem

Součástí každé dobré kulajdy je pořádná dávka hub. Pokud se vám v létě poštěstilo a nasbírali jste plný košík lišek, přidejte je do kulajdy! Příprava polévky začíná vařením hub, přidejte k nim koření a cibuli a vařte 15 minut. Mezitím smíchejte hladkou mouku se smetanou, směs přidejte do hrnce k liškám a povařte. Nyní je čas na brambory. Ty nakrájejte na kostičky a vařte dokud nezměknou. Přidejte koření, vejce a vařte 3 minuty tak, aby bílek ztuhl a vnitřek zůstal tekutý.

Kulajda s liškami a zastřeným vejcem

Více

Bramborový krém s pošírovaným vejcem a liškami

Pokud nedáte dopustit na krémové polévky, vyzkoušejte bramborový krém s liškami! Tato polévka si po první lžíci zajisté získá vaše chuťové buňky. Základem jsou brambory, cibule, domácí vývar, vejce, podmáslí nebo kysané mléko, ocet, sušené houby, koření a samozřejmě lišky. Pokud se vám vše povede, výsledná polévka vypadá následovně: kopeček vařených brambor nakrájených na kostičky, na nich vejce s restovanými liškami a všude kolem lahodný bramborový krém.

Bramborový krém s pošírovaným vejcem a liškami

Více

Rizoto s liškami

Lišky skvěle vyniknou i v rizotu. V hrnci nejdříve osmažte rýži, až zprůhlední. Poté přidejte víno a za stálého míchání přidávejte postupně vývar. Mezitím si na pánvi osmažte do měkka lišky. Až rýže pohltí všechen vývar, můžete přidat osmažené lišky a servírovat.

Rizoto s liškami

Více

Houbová omáčka z lišek

Jednoduchý a rychlý recept, na který vám stačí 6 surovin. Připravte si čerstvé lišky, cibuli, smetanu, hladkou mouku na zahuštění, hovězí vývar a olivový olej na smažení. Nakrájenou cibuli nechte zesklovatět na oleji, přidejte lišky a orestujte je. Poté přichází na řadu vývar, nejlépe hovězí, sůl a pepř. Vše nechte chvíli dusit a pak přidejte hladkou mouku rozpuštěnou ve vodě. Omáčka postupně zhoustne, nechte ji vařit 10 minut a na závěr přidejte smetanu. K omáčce se skvěle hodí vepřová pečeně a domácí knedlíky.

Smetanová houbová omáčka

Více

Pissaladiere s liškami

Jedná se o tradiční francouzský cibulový koláč. Základem je listové těsto, na které se nanáší cibulovo-houbová směs. Na rozpálenou pánev přidejte olej, nakrájenou cibuli a opékejte tak dlouho, až cibule zkaramelizuje. Přidejte lišky, ocet a podle chuti sůl, pepř a cukr. Když směs začne pomalu houstnout, znamená to, že se blížíte do finále. Na připravený plech s listovým těstem naneste cibulovo-houbovou směs, přidejte olivy a bylinky a vložte ho do trouby. Stačí péct 20 minut na 200 °C. Po upečení nechte koláč vychladnout, tato francouzská pochoutka se podává studená.

Pissaladière s liškami a černými olivami

Více

Palačinky s liškami

Jestli patříte mezi milovníky palačinek, tak palačinky s liškami budou pro vás gurmánským zážitkem. Těsto na palačinky připravte obvyklým způsobem. Náplní palačinek tentokrát nebude marmeláda ale lišky! Na másle a oleji osmažte lišky s česnekem. Až vám lišky svou vůní provoní celou kuchyň, osolte je a ještě chvíli poduste pod pokličkou. Ve chvíli, kdy jsou lišky měkké, dochuťte směs kořením a přidejte smetanu, která směs krásně zjemní. Osmažené palačinky naplňte směsí a přeložte do šátečků. Nakonec je můžete posypat pažitkou, která se k pokrmu skvěle hodí.

Palačinky s liškami

Více

Kuřecí prsa na liškách

Na pánvi osmažte nakrájenou cibuli, přidejte kuřecí maso, osolte a opepřete. Poté přidejte lišky a chvíli vše spolu duste pod pokličkou. Přidejte portské víno a nechte jej odpařit. Zalijte maso s liškami vývarem a vařte 10 minut. Přidejte smetanu smíchanou s moukou, aby vám směs zhoustla. Osolte  a opepřete podle chuti a podávejte s vaší oblíbenou přílohou.

Kuřecí prsa na liškách

Více

Sušené, mražené a nakládané lišky

Lišky můžete stejně jako ostatní druhy hub sušit, nakládat a zásoba v mrazáku přijde v zimě také vhod. Před zamrazením se blanšírují nebo dusí. Ať už jsou to mražené nebo sušené houby, nebojte se je přidat do polévky nebo z nich připravit hlavní chod.

 

Související články

  • Tipy a triky

Jak zpracovat čerstvé houby

Je pro vás houbaření příjemnou letní relaxací? Poradíme vám, jak naložit s čerstvou nadílkou z lesa, pokud zrovna nemáte chuť ji grilovat. ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...

Obchod Apetit