Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bez okázalosti, přesto dokonalá: Jídla pro celou rodinu, která vařili už naše babičky a dědečkové

Babička v kuchyni
ZDROJ: Apetit
sdílet:

O tom, jak naše babičky uměly hospodařit a z několika základních surovin vařit pro celou rodinu, svědčí dobové kuchařky. V dobách nedostatku se vůně pečínky linula domem jen v neděli, ostatním dnům vévodila skromná kuchyně. Nechte se inspirovat osvědčenými recepty na lahodná a vydatná jídla za pár korun. 

Ve světě ovládaném moderními kulinářskými trendy a špičkovými technologiemi existuje zvláštní místo, které v sobě nese podstatu tradice a lásky. Babiččina kuchyně je útočištěm, které překonává čas, kde se prolínají drahocenné vzpomínky a lahodné vůně.

Náš tip: Připravte si například i Savojskou bramboračku podle našeho video receptu

Skryt pre seznam

Když vstoupíte do tohoto skromného příbytku, přivítají vás vřelé úsměvy a závan lákavých vůní, které vás přenesou do jednodušších časů. Vydejte se s námi na cestu vzpomínkami a prozkoumejte kouzlo babiččiny kuchyně, kde každý pokrm vypráví příběh o rodině, dědictví a pravé chuti domova.

Naše babičky musely umět vyjít s málem z nejrůznějších důvodů, které s sebou přinášela doba. Nezáleží, do jaké věkové kategorie vaše babička nebo dědeček spadají, s nějakým druhem potravinového nedostatku se pravděpodobně setkali. Co chybělo v obchodech, se vypěstovalo na zahradě a uskladnilo, případně nahradilo. I přesto (nebo možná proto) vznikala zajímavá, lahodná a skromná jídla, na která se vážou nostalgické vzpomínky. 

Chcete-li , pak by ve vaší spíži neměly chybět základní suroviny: mouka, sůl, cukr, koření, brambory, sušené luštěniny, obiloviny a sezónní (v zimě dobře uskladněné) ovoce a zelenina

Polévka je grunt

Motto “polévka je grunt” platí v mnoha domácnostech a vy si podle našich receptů můžete připravit na každý den jinou tradiční polévku dle chuti a surovin, které máte zrovna po ruce. Přesně tak, jak to dělávaly i naše babičky.

  • První místo na našem žebříčku staročeských polévek zastává bramboračka, polévka z pár dostupných uskladnitelných surovin, která spolehlivě vydá i za hlavní chod. Potřebovat budete hlavně brambory, sušené houby a česnek.
  • V těsném závěsu za bramboračkou stojí kulajda a trio oblíbených staročeských polévek završuje česnečka, která je záreň přírodním „lékem“ na neduhy spojené s trávením a bacily.
  • A když už jsme u příznivých zdravotních účinků, pak nesmíme zapomenout na zelňačku, vydatnou polévku bohatou na vlákninu. Vlastní kysané zelí měly babičky v kameninovém hrnci ve sklepě celou zimu, takže kdykoli po ruce

Slané a sladké pokrmy z brambor

Babičky dovedly doslova kouzlit ze základních surovin. Není se tak čemu divit, že právě brambory měly své pravidelné místo na rodinném jídelníčku.

  • Vedle pečených brambor s tvarohem a bramborové kaše připravovaly naše babičky také poctivé domácí knedlíky, bramboráky, bramborové placky nebo luxusní taštičky z bramborového těsta. 
  • Brambory nebo všestranné bramborové těsto můžete doplňovat slaninou, kysaným zelím, tvarohem, sýrem či povidly nebo ovocem.

Skromná jídla z obilovin a luštěnin

Dnes je díky příznivým výživovým hodnotám a všestrannému využití řadíme mezi superpotraviny, dříve však byly obiloviny i luštěniny základem našeho jídelníčku.

Ruce od mouky

Návštěva u babičky v nás vyvolává vzpomínky na vůni dobrot a v kuchyni všudypřítomný jemný bílý prach, za který mohla usilovná práce s moukou a těstem. Babičky dříve nebyly vybavené moderními přístroji, a tak jejich ruce nezdobila jen mouka, ale často také mozoly a otlaky z ručních prací.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč