O tom, jak naše babičky uměly hospodařit a z několika základních surovin vařit pro celou rodinu, svědčí dobové kuchařky. V dobách nedostatku se vůně pečínky linula domem jen v neděli, ostatním dnům vévodila skromná kuchyně. Nechte se inspirovat osvědčenými recepty na lahodná a vydatná jídla za pár korun.
Ve světě ovládaném moderními kulinářskými trendy a špičkovými technologiemi existuje zvláštní místo, které v sobě nese podstatu tradice a lásky. Babiččina kuchyně je útočištěm, které překonává čas, kde se prolínají drahocenné vzpomínky a lahodné vůně.
Náš tip: Připravte si například i Savojskou bramboračku podle našeho video receptu
Když vstoupíte do tohoto skromného příbytku, přivítají vás vřelé úsměvy a závan lákavých vůní, které vás přenesou do jednodušších časů. Vydejte se s námi na cestu vzpomínkami a prozkoumejte kouzlo babiččiny kuchyně, kde každý pokrm vypráví příběh o rodině, dědictví a pravé chuti domova.
Naše babičky musely umět vyjít s málem z nejrůznějších důvodů, které s sebou přinášela doba. Nezáleží, do jaké věkové kategorie vaše babička nebo dědeček spadají, s nějakým druhem potravinového nedostatku se pravděpodobně setkali. Co chybělo v obchodech, se vypěstovalo na zahradě a uskladnilo, případně nahradilo. I přesto (nebo možná proto) vznikala zajímavá, lahodná a skromná jídla, na která se vážou nostalgické vzpomínky.
- Zásoby na zimu tak často připravovaly po celé léto, kdy se z kuchyně linula vůně povidel, džemů a jiných zavařenin.
- Kouzlo babiččiny kuchyně leckdy spočívalo v tom, co vše dokázala uvařit a upéct z pokladů spíže a sklepa, případně mrazničky.
Chcete-li , pak by ve vaší spíži neměly chybět základní suroviny: mouka, sůl, cukr, koření, brambory, sušené luštěniny, obiloviny a sezónní (v zimě dobře uskladněné) ovoce a zelenina
Polévka je grunt
Motto “polévka je grunt” platí v mnoha domácnostech a vy si podle našich receptů můžete připravit na každý den jinou tradiční polévku dle chuti a surovin, které máte zrovna po ruce. Přesně tak, jak to dělávaly i naše babičky.
- První místo na našem žebříčku staročeských polévek zastává bramboračka, polévka z pár dostupných uskladnitelných surovin, která spolehlivě vydá i za hlavní chod. Potřebovat budete hlavně brambory, sušené houby a česnek.
- V těsném závěsu za bramboračkou stojí kulajda a trio oblíbených staročeských polévek završuje česnečka, která je záreň přírodním „lékem“ na neduhy spojené s trávením a bacily.
- A když už jsme u příznivých zdravotních účinků, pak nesmíme zapomenout na zelňačku, vydatnou polévku bohatou na vlákninu. Vlastní kysané zelí měly babičky v kameninovém hrnci ve sklepě celou zimu, takže kdykoli po ruce
Slané a sladké pokrmy z brambor
Babičky dovedly doslova kouzlit ze základních surovin. Není se tak čemu divit, že právě brambory měly své pravidelné místo na rodinném jídelníčku.
- Vedle pečených brambor s tvarohem a bramborové kaše připravovaly naše babičky také poctivé domácí knedlíky, bramboráky, bramborové placky nebo luxusní taštičky z bramborového těsta.
- Brambory nebo všestranné bramborové těsto můžete doplňovat slaninou, kysaným zelím, tvarohem, sýrem či povidly nebo ovocem.
Skromná jídla z obilovin a luštěnin
Dnes je díky příznivým výživovým hodnotám a všestrannému využití řadíme mezi superpotraviny, dříve však byly obiloviny i luštěniny základem našeho jídelníčku.
- Babičkám ve spíži nikdy nechyběl hrách na hrachovou kaši, čočka na čočku na kyselo, nebo rýže na rizoto či sladký rýžový nákyp.
Ruce od mouky
Návštěva u babičky v nás vyvolává vzpomínky na vůni dobrot a v kuchyni všudypřítomný jemný bílý prach, za který mohla usilovná práce s moukou a těstem. Babičky dříve nebyly vybavené moderními přístroji, a tak jejich ruce nezdobila jen mouka, ale často také mozoly a otlaky z ručních prací.
- Těsto na vdolky nebo domácí kváskový chléb vyžaduje pořádnou porci síly.
- Vzpomínky na prázdniny u babičky mohou probouzet nadýchané Honzovy buchty.
Zdroj: Apetit