0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čočka jako od šéfkuchaře: Odhalte luxusní kombinace, které se hodí nejen do svátečního menu

Salát z čočky, dýně a kapustiček
ZDROJ: Ella Olsson, Unsplash
sdílet:

Čočka nakyselo s klobáskou a kyselou okurkou patří k jistotám tuzemské kuchyně, zelená čočka však nabízí rozmanitější využití. Seznamte se s šampaňským mezi čočkami – francouzskou z Puy a italskou z Castelluccia – a naučte se, jak je snadno proměnit v luxusní jídla na slavnostní stůl.

Jen dvě čočky na světě se mohou pyšnit ochrannou známkou původu, která zaručuje, že se nesmí pěstovat nikde jinde na světě. Francouzská z Puy a italská z oblasti Castelluccia jsou díky tomuto označení takovým šampaňským mezi čočkami. Milují je labužníci po celém světě.

Čočka z vulkánu i z kopců

Vulkanická půda ve francouzské oblasti Velay (v regionu Auvergne-Rhône-Alpes) poskytuje živnou půdu pro čočku pojmenovanou po hlavním středisku Le Puy-en-Velay. Čočka z Puy vyniká nápadnou barvou se zvláštním antracitovým leskem, který jakoby odrážel sopečnou zeminu, na které roste.

  • Tmavozelená zrníčka mají dokonce své osobní strážce. Nad neposkvrněnou pověstí čočky z Puy bdí společenství Verte Confrérie de la lentille du Puy (Zelené bratrstvo čočky z Puy), které na její počest každý rok pořádá slavnostní průvod v tmavozelených sametových róbách s obřími barety, jež svým tvarem symbolizují slavnou čočku.
  • Italskou příbuznou čočky z Puy najdete na pláních Casteluccia, kde pod pohořím Sibillini každé jaro rozkvetou světlefialové lány. Drobná zrnka se pěstují od kopců Umbrie až po hornatý Piemont.
  • VPolní práce se provádějí především ručně, a tak se cena čočky oříškové chuti šplhá dost vysoko.
  • V Itálii je čočka z Castelluccia nezbytná jako příloha ke klobásce cotechino. Jemná vepřová klobáska s čočkou patří ke specialitám, které Italové tradičně jedí na Nový rok. Stejně jako v tuzemsku i jim má totiž pojídání čočky zajistit finanční spokojenost v nadcházejícím roce.

Čočka ve snadné úpravě pro labužníky

Ačkoliv čočka z Puy i Casteluccia pocházejí každá z trochu jiné zeměpisné oblasti, vlastnostmi i využitím v kuchyni jsou si velmi podobné. Drobná tmavozelená zrníčka obsahují méně škrobu než běžná čočka, a tak uspokojí každého, kdo zatouží po čočce pevné na skus a nerozvařené na kaši.

Oba druhy nepotřebují před vařením namáčet a po uvaření si uchovají tvar i konzistenci a vynikají bohatou, jemnou chutí. Výborně se uplatní především v salátech a všude tam, kde oceníte pevnější strukturu. Vynikající jsou také jako příloha k masu nebo je můžete přidat do polévky.

  • Ve Francii čočku z Puy po uvaření promíchávají s jemně nasekanou cibulkou, karotkou, fazolkami, paprikami a řapíkatým celerem. Směs přelévají klasickou zálivkou vinaigrette.
  • Ještě jednodušší, přitom naprosto luxusní je kombinace čočky s rozdrobeným čerstvým kozím nebo ovčím sýrem, posypaná praženými lískovými oříšky a zakápnutá oříškovým olejem.
  • Proslulý šéfkuchař Yotam Ottolenghi čočku z Puy míchá s vlašskými ořechy, spoustou zelených bylinek a červenou čekankou, jejíž nahořklost příjemně kontrastuje se zálivkou z květového medu.
  • Na skus uvařená zelená čočka výborně doprovodí jako příloha pečenou či grilovanou rybu, hodí se však i k pečenému vepřovému nebo hovězímu steaku.

  • V zimní sezoně doplní saláty z pečené zeleniny, vysloveně zazáří s pečenou dýní nebo červenou řepou a další kořenovou zeleninou.
  • S čočkou z Puy i Casteluccia, stejně jako s kteroukoliv jinou zelenou čočkou, výborně ladí česnek, bobkový list a tymián. K dochucení poslouží již zmiňovaná zálivka vinaigrette a další podobně nakyslé zálivky.

Skvělá volba: čočka beluga

Ve všech receptech se zelenou čočkou předvede skvělé výkony také velmi drobná černá čočka beluga, která se sice nepyšní ochrannou známkou původu jako předchozí dvě zmiňované, zato při správném uvaření zůstává také krásně pevná.

  • V posledních letech patří k hojně využívaným přílohám k masům a rybám i do salátů nebo polévek, zkrátka všude tam, kde upřednostníte pevnější luštěninu, která se  nerozvaří na kaši. Uplatní se také v indickém kari.
  • Beluga je primárně druh kaviáru, který tato drobná černá čočka na pohled připomíná.

Zdroj informací: Yotam Ottolenghi: Plenty more, ČRo, Apetit

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Kakao v kuchyni: Víme, jak vybrat to nejlepší
  • Suroviny

Kakao v kuchyni: Víme, jak vybrat to nejlepší

Když se před pěti sty lety  španělský dobyvatel Hernán Cortés vracel ze střední Ameriky, jedněmi z prvních suvenýrů, které s sebou do Evropy přivezl, byly kakaové boby. Jejich využití odkoukal od Aztéků. Ti kakao zpracovávali na...
Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč