Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Všestranné ořechy. Odkud pocházejí, čím nám prospívají a co s nimi v kuchyni?

Malé plody skrývají spoustu barev, chuti i zdraví. Seznamte se s ořechy a oříšky, s nimiž se v kuchyni setkáte nejčastěji. Uvidíte, že kromě sladkého pečení je můžete zahrnout i do méně obvyklých slaných variací.
19. 10. 2020 | Autor: Jana Kopřivová

Vlašské ořechy

Rozložité ořešáky královské mají svůj domov po celé Evropě, Asii a Severní Americe. I u nás zdobí nejednu zahradu, remízek v poli či cestu. Na podzim jich je všude plno, tak sbírejte, loupejte a sušte zásoby na zimu. Díky vysokému obsahu zdravých tuků jsou dokonalou výživou pro mozek.

Kam s nimi: do sladkých moučníků a dezertů, do slaných jídel, k masu i těstovinám, do oříškové pomazánky a rostlinného mléka.

Lískové oříšky

Droboučké plody lísky obecné, která se pěstuje po celé Evropě. I u nás ji najdete ve stromořadí v mnohých městech či jako součást starých sadů. Snadno si tak můžete natrhat oříšky vlastní. Stejně jako ostatní ořechy jsou bohatým zdrojem vitaminu E a díky obsahu tuků dodávají energii při fyzickém vyčerpání.

Kam s nimi: do sladkých moučníků a dezertů, do oříškové pomazánky a rostlinného mléka.

Mandle

Přestože mandloně obecné pocházejí z Číny, nádherné mandloňové sady najdete také v Čechách a na Moravě, např. v Hustopečích, kde můžete mezi kvetoucími mandloněmi putovat až k rozhledně na kopci. Mandle jsou jedním z nejlepších zdrojů vitaminu E a hořčíku. Vápníku dokonce obsahují víc než mléko. 

Kam s nimi: do moučníků a dezertů, mandlová mouka na makronky a další pečení, mandlové máslo jako pomazánka nebo do smoothie, celé mandle do snídaňových kaší a granoly, rostlinného mléka, sýrů i pomazánek. 

Ořechový dort s krémem z mascarpone s araratem

Dort navazuje na moučníky ze starých kuchařek. Jen jsme do něj místo másla do krému použili italský sýr...

Kokos

V českých kuchyních se těší takové oblibě, že nepotřebuje dlouze představovat. Obrovský ořech palem z tropických oblastí skrývá osvěžující tekutinu a dužinu. Ty jsou bohatým zdrojem tuků a minerálních látek, jako jsou mangan, draslík, železo, fosfor a jiné. Pokrmům dodávají exotický nádech.

Kam s ním: kokosová voda jen tak jako osvěžující nápoj, kokosové mléko či krém do kari a dalších asijských jídel i dezertů, strouhaný kokos do moučníků a dezertů, kokosový olej do smoothie a snídaňových kaší.

Kešú 

Semena tropického stromu ledvinovníku pocházejí ze severovýchodní Brazílie. Nejedná se o pravé ořechy, ale nažky plodu podobnému jablku. I ony se pyšní vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin a spousty minerálních látek, především hořčíku, zinku a železa.

Kam s nimi: do slaných pokrmů k masu i zelenině a indických jídel, jako základ rostlinného mléka, kešu máslo jako pomazánka, do smoothie, různých krémů a krémových dezertů, opražené do slaných směsí jako zdravé křupání.

Para ořechy

Semena tropického stromu juvie, který dorůstá až 40metrové výšky. Najdete je pouze v amazonském pralese. Většina para ořechů pochází ze sběru ve volné přírodě. Ořechy jsou ukryty v plodu, který se velmi podobá kokosovému ořechu. Jeden jich obsahuje až několik desítek. Para ořechy obsahují plnohodnotné bílkoviny kvalitou srovnatelné s bílkovinou slepičího vejce. Jsou také bohatým zdrojem vitaminu E a selenu. Podporují imunitu.

Kam s nimi: do granoly, oříškových směsí, snídaňových kaší a na ozdobu dezertů.

Jednoduchý trik, jak správně upravovat ořechy a semínka

Ořechy a semínka jsou nositelem života a zásobárnou živin pro novou rostlinu. Jsou doslova nabitá cennými látkami, i...

Pekanové ořechy

Odrůda vlašských ořechů, která pochází ze Severní Ameriky. Stejně jako ostatní ořechy obsahují nenasycené mastné kyseliny, a tak působí jako prevence kornatění cév a posilují imunitní systém. Jsou bohatým zdrojem vitaminu B6, a tak báječně povzbuzují nervový systém.

Kam s nimi: do náplní koláčů, do sušenek, na ozdobu dezertů, do granoly a snídaňových kaší, do zmrzliny. 

Pistácie

Jejich domovinou jsou subtropické oblasti Malé Asie a středoasijské regiony. Nejvíce se pěstují v Íránu, Afghánistánu a Turecku. Jejich charakteristickou, jemně zelenou barvu má na svědomí chlorofyl. Od sytosti jejich zbarvení se odvozuje kvalita i cena pistácií. Pistácie tvoří z 60 % olej, jsou skvělým zdrojem bílkovin a nenasycených mastných kyselin. Vynikají také vysokým obsahem vápníku, železa, mědi a vitaminu A.

Kam s nimi: do sušenek, jako dekorace jídel a dezertů, pistáciová pasta k ochucení a barvení zmrzlin, krémů, sladkých náplní, chalvy a dalších cukrářských výrobků, namleté k zahuštění pokrmů.

Arašídy

Burské oříšky jsou ve skutečnosti luštěnina. Pochází z jižní Afriky. Stejně jako ořechy mají vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, bílkovin a najdeme v nich také minerály jako vápník a hořčík. Arašídy patří k silným potravinovým alergenům, proto je raději nenabízejte lidem, které neznáte (např. na oslavách).

Kam s nimi: opražené do asijských jídel, do rizota, arašídové máslo na toust, lívance, do náplně koláčů i sušenek.

Ořechy sluší mnoha slaným i sladkým jídlům. Inspirujte se následujícím výčtem opravdových lahůdek.  

Související

Oříškové semifreddo

Semifreddo můžete z mrazáku vytáhnout, kdykoli si budete chtít život osladit i něčím jiným než cukrovím,...

Jablečná marmeláda s ořechy

Není to sice marmeláda v pravém slova smyslu, přesto si ji hned zamilujete. V lednici vydrží až 3 dny... když jí...

Plochý chléb s rokfórem a ořechy

Inspirovali jsme se italskou focacciou, ale netradičně jsme ji doplnili modrým sýrem a ořechy. Nespornou výhodou...

Oříškové müsli tyčinky

Energie sbalená do kapsy!

Oříšková palačinka s karamelizovanými hruškami

Sladkou palačinku můžete podávat kdykoli, pokaždé zařídí blažený úsměv na tváři...

Oříšky karamelizované v datlovém sirupu

Na recept jsme použili neloupané vlašské ořechy, pokud byste chtěli věnovat přípravě více času, můžete...

Mandlová bábovka

Čokoláda a mandle udělají z bábovky luxusní tečku za víkendovým menu.

Jablková bábovka s ořechy

Spousta milovníků pečení sní o otevření malé kavárničky, kde by podávali některý ze svých moučníkových...

Karamelové bochánky s ořechy

V redakci jsme se odstrkovali lokty, abychom si mohli odlomit další bochánek pokrytý karamelem...

Celerový pekáček s ořechy

Tenhle pokrm si zamilujete! Jen ho ochutnáte, a už si ho budete chtít uvařit znovu!

Vepřové závitky s ořechy

Křupavé ořechy povýší i obyčejný vepřový závitek na laskominu.

Plněné žampiony s ořechy

Žampiony zapečené se sýrem a ořechy podávajte nejlépe jako předkrm.

Macaroni s nivou a ořechy

Sýry s modrou plísní jsou proslulé svojí výraznou, pikantní chutí. Využijte toho při přípravě krému k těstovinám.

Ananasový koláč s pekanovými ořechy

Sluníčkový dezert, který je tak snadný, že jej hravě vykouzlí i děti. Jen otevírání konzervy přenechte...

Cihličky s arašídovým máslem

Až je ochutnáte, zjistíte, že jsou absolutně neodolatelné!

Pralinky s čokoládou a arašídovým máslem

Jednoduché pralinky, které zvládne absolutně každý. Trik je v kvalitních ingrediencích – burákovém...

5x ořechová náplň pro sladké pečení

Předpisů na ořechové náplně existuje bezpočet. Zkušené kuchařky mají oblíbený recept, za který by daly ruku do ohně...

Ořechové oleje v kuchyni. Jaké používat?

Používají se v kosmetice i v kuchyni. Vynikají vysokým obsahem vitamínů, minerálních látek i antioxidantů. Navíc jsou...

6 tipů na filmy s oříšky

Tento týden jsme se ve článcích Apetitu online věnovali oříškům. V současném stavu trávíme více času doma a je tak...

Poznejte chutná přírodní antidepresiva

Pochmurné počasí, čas dušiček, celosvětová epidemie, sociální izolace. Všechny tyto faktory nás mohou zavést do míst,...

Jak jíst v zimě ovoce

Dali jste si do nového roku předsevzetí, že budete jíst více ovoce? Poradíme vám, jak si vychutnat ovoce v jeho ideální...

Přidat komentář