Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hřejivé podzimní polévky

Dýňová polévka s granátovým jablkem
ZDROJ: Ruth Georgiev/Unsplash
sdílet:

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a chutích podzimu.

Hustá krémová polévka, která spolehlivě vydá i za hlavní chod, patří k oblíbeným pokrmům podzimu. Dopřejte si hřejivé potěšení při pohledu na první padající listy za okny a uvařte pro celou rodinu hrnec horké polévky. Podělíme se s vámi o naše oblíbené podzimní kombinace, které vám spolehlivě zlepší náladu.

Dýňová

Polévka, která jednoznačně patří k podzimu. Nejčastěji se připravuje z dýně hokaido, kterou stačí jen omýt a nemusíte ji na rozdíl od ostatních dýní zbavovat tvrdé slupky.

  • Je krémová i bez přidání smetany a její chuť skvěle podtrhne vhodné koření, jako např. koriandr, muškátový oříšek nebo kurkuma. A
  • co ještě vyzdvihne dýňovou polévku do nebes? Do základu přidejte zázvor a česnek a při servírování polévku ozdobte chilli vločkami.
  • Dýni můžete před vařením upéct v troubě, stačí ji nakrájet na kousky, rozprostřít na plech, pokapat olejem a péct 20-30 minut při 200 stupních. S chutí polévky to udělá zázraky.

Květáková

V těsném závěsu za ‚dýňovkou‘ je polévka z květáku. Bílá krémová polévka překvapí i ty, kteří vařený květák zrovna nemusí. Když do hrnce s květákem navíc přidáte pár brambor, polévka bude krémovější a vydatnější a vy si nemusíte dělat starosti s dalším chodem. Třešničkou na dortu je muškátový oříšek, bez kterého si květákovou polévku nedovedeme představit. A pokud máte rádi orientální chutě, vyzkoušejte ji na indický způsob s kari.

Celerová

Často opomíjený celer získává v polévce úplně nový rozměr. Podzimní polévka z kořenové zeleniny je to pravé, co potřebuje naše tělo na zahřátí. Vyzkoušejte naši oblíbenou celerovou polévku se slaninou a kroupami, nebo si vychutnejte lahodný celerový krém s hříbky.

Mrkvová

Barvou se podobá dýňové polévce, chutí je o něco sladší. Přidejte kardamom, koriandr, kurkumu a kari a mrkvová polévka se promění v gastronomický zážitek.

Batátová

Krémem ze sladkých brambor opět potěšíte děti i dospělé. Díky batátům je polévka mírně nasládlá a koření jí zase dodá zajímavou chuť. Hotovou polévku na závěr ozdobte lžící smetany na zjemnění a milovníkům ostřejší chuti přidejte nakrájenou chilli papričku.

A jaké další polévky si na podzim vychutnat? Vsaďte na tradice a připravte si bramboračku, česnečku, nebo dokonalý vývar.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč