0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hřejivé podzimní polévky

Dýňová polévka s granátovým jablkem
ZDROJ: Ruth Georgiev/Unsplash
sdílet:

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a chutích podzimu.

Hustá krémová polévka, která spolehlivě vydá i za hlavní chod, patří k oblíbeným pokrmům podzimu. Dopřejte si hřejivé potěšení při pohledu na první padající listy za okny a uvařte pro celou rodinu hrnec horké polévky. Podělíme se s vámi o naše oblíbené podzimní kombinace, které vám spolehlivě zlepší náladu.

Dýňová

Polévka, která jednoznačně patří k podzimu. Nejčastěji se připravuje z dýně hokaido, kterou stačí jen omýt a nemusíte ji na rozdíl od ostatních dýní zbavovat tvrdé slupky.

  • Je krémová i bez přidání smetany a její chuť skvěle podtrhne vhodné koření, jako např. koriandr, muškátový oříšek nebo kurkuma. A
  • co ještě vyzdvihne dýňovou polévku do nebes? Do základu přidejte zázvor a česnek a při servírování polévku ozdobte chilli vločkami.
  • Dýni můžete před vařením upéct v troubě, stačí ji nakrájet na kousky, rozprostřít na plech, pokapat olejem a péct 20-30 minut při 200 stupních. S chutí polévky to udělá zázraky.

Květáková

V těsném závěsu za ‚dýňovkou‘ je polévka z květáku. Bílá krémová polévka překvapí i ty, kteří vařený květák zrovna nemusí. Když do hrnce s květákem navíc přidáte pár brambor, polévka bude krémovější a vydatnější a vy si nemusíte dělat starosti s dalším chodem. Třešničkou na dortu je muškátový oříšek, bez kterého si květákovou polévku nedovedeme představit. A pokud máte rádi orientální chutě, vyzkoušejte ji na indický způsob s kari.

Celerová

Často opomíjený celer získává v polévce úplně nový rozměr. Podzimní polévka z kořenové zeleniny je to pravé, co potřebuje naše tělo na zahřátí. Vyzkoušejte naši oblíbenou celerovou polévku se slaninou a kroupami, nebo si vychutnejte lahodný celerový krém s hříbky.

Mrkvová

Barvou se podobá dýňové polévce, chutí je o něco sladší. Přidejte kardamom, koriandr, kurkumu a kari a mrkvová polévka se promění v gastronomický zážitek.

Batátová

Krémem ze sladkých brambor opět potěšíte děti i dospělé. Díky batátům je polévka mírně nasládlá a koření jí zase dodá zajímavou chuť. Hotovou polévku na závěr ozdobte lžící smetany na zjemnění a milovníkům ostřejší chuti přidejte nakrájenou chilli papričku.

A jaké další polévky si na podzim vychutnat? Vsaďte na tradice a připravte si bramboračku, česnečku, nebo dokonalý vývar.

Zdroj informací: časopis Apetit

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit