Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a chutích podzimu.
Hustá krémová polévka, která spolehlivě vydá i za hlavní chod, patří k oblíbeným pokrmům podzimu. Dopřejte si hřejivé potěšení při pohledu na první padající listy za okny a uvařte pro celou rodinu hrnec horké polévky. Podělíme se s vámi o naše oblíbené podzimní kombinace, které vám spolehlivě zlepší náladu.
Dýňová
Polévka, která jednoznačně patří k podzimu. Nejčastěji se připravuje z dýně hokaido, kterou stačí jen omýt a nemusíte ji na rozdíl od ostatních dýní zbavovat tvrdé slupky.
- Je krémová i bez přidání smetany a její chuť skvěle podtrhne vhodné koření, jako např. koriandr, muškátový oříšek nebo kurkuma. A
- co ještě vyzdvihne dýňovou polévku do nebes? Do základu přidejte zázvor a česnek a při servírování polévku ozdobte chilli vločkami.
- Dýni můžete před vařením upéct v troubě, stačí ji nakrájet na kousky, rozprostřít na plech, pokapat olejem a péct 20-30 minut při 200 stupních. S chutí polévky to udělá zázraky.
Květáková
V těsném závěsu za ‚dýňovkou‘ je polévka z květáku. Bílá krémová polévka překvapí i ty, kteří vařený květák zrovna nemusí. Když do hrnce s květákem navíc přidáte pár brambor, polévka bude krémovější a vydatnější a vy si nemusíte dělat starosti s dalším chodem. Třešničkou na dortu je muškátový oříšek, bez kterého si květákovou polévku nedovedeme představit. A pokud máte rádi orientální chutě, vyzkoušejte ji na indický způsob s kari.
Celerová
Často opomíjený celer získává v polévce úplně nový rozměr. Podzimní polévka z kořenové zeleniny je to pravé, co potřebuje naše tělo na zahřátí. Vyzkoušejte naši oblíbenou celerovou polévku se slaninou a kroupami, nebo si vychutnejte lahodný celerový krém s hříbky.
Mrkvová
Barvou se podobá dýňové polévce, chutí je o něco sladší. Přidejte kardamom, koriandr, kurkumu a kari a mrkvová polévka se promění v gastronomický zážitek.
Batátová
Krémem ze sladkých brambor opět potěšíte děti i dospělé. Díky batátům je polévka mírně nasládlá a koření jí zase dodá zajímavou chuť. Hotovou polévku na závěr ozdobte lžící smetany na zjemnění a milovníkům ostřejší chuti přidejte nakrájenou chilli papričku.
A jaké další polévky si na podzim vychutnat? Vsaďte na tradice a připravte si bramboračku, česnečku, nebo dokonalý vývar.
Zdroj informací: časopis Apetit