0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

7 snadných receptů s bylinkami

7 snadných receptů s bylinkami
sdílet:

Bylinky pozvednou jídlo po stránce, chuti, vůně i trávení. Využijte toho, že jejich sezona je v plném proudu, a dopřejte si pořádnou porci čerstvé bazalky, koriandru a máty.

 

BAZALKA 

Pochud chcete, aby celé lístky bazalky zůstaly krásně zelené, musíte je omýt a osušit velmi jemně – pomačkání může způsobit zčernání. Tepelně se upravuje spíš výjimečně, nejlépe chutná v pestu nebo čerstvá navrch (na teplá jídla ji sypte těsně před podáváním) i v salátu. 

MÁTA

Chuť a vůni si máta zachová jen tehdy, když ji přidáte až po dovaření. Zatímco u nás si mátu spojujeme spíš se sladkými pokrmy, dobře ladí i se slanými jídly v asijském stylu – můžete ji použít třeba namísto klasnatky barvité, thajské bazalky nebo perilly. 
 

KORIANDR

Koriandr se dá do jídla použít celý: kořínky se hodí třeba do kořenicích past oblíbených v jihovýchodní Asii, spolu se stonky je můžete využít i k ochucení vývarů nebo dušené zeleniny či masa. Oproti tomu lístky je lepší vždycky aspoň zčásti přidat do jídla čerstvé.
 

Související články

KVÍZ: Jak dobře znáte bylinky?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře znáte bylinky?

Kdo miluje vaření, nedá na čerstvé bylinky dopustit. Dodávají jídlům jedinečné aroma, ať už během vaření, nebo jako zelená ozdoba. Pokrmům dodají bylinky příjemnou svěžest a ještě díky nim jídlo   krásně vypadá. ...
5× jarní polévka s bylinkami
  • Tipy a triky

5× jarní polévka s bylinkami

Na jaře dostávají slovo lehká jídla. Ochutnejte naše svěží polévky. Krásně voní a jejich příprava je tak jednoduchá, že budete mít o víkendu dost času vyrazit na procházku....
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit