Bylinky pozvednou jídlo po stránce chuti, vůně i trávení. Využijte toho, že jejich sezona je v plném proudu, a dopřejte si pořádnou porci čerstvé bazalky, koriandru a máty.
Skryt pre seznam
BAZALKA
Pochud chcete, aby celé lístky bazalky zůstaly krásně zelené, musíte je omýt a osušit velmi jemně – pomačkání může způsobit zčernání. Tepelně se upravuje spíš výjimečně, nejlépe chutná v pestu nebo čerstvá navrch (na teplá jídla ji sypte těsně před podáváním) i v salátu.
Kuřecí placičky s bazalkou
Do 30 minut
Velmi snadné
Kuřecí řízky s bazalkou
Do hodiny
Velmi snadné
MÁTA
Chuť a vůni si máta zachová jen tehdy, když ji přidáte až po dovaření. Zatímco u nás si mátu spojujeme spíš se sladkými pokrmy, dobře ladí i se slanými jídly v asijském stylu – můžete ji použít třeba namísto klasnatky barvité, thajské bazalky nebo perilly.
Hovězí maso po asijsku s mátou a koriandrem
Do 30 minut
Velmi snadné
Křupavé prstíky s kozím sýrem a mátou
Do hodiny
Snadné
Mátová granita
Do 10 minut
Velmi snadné
KORIANDR
Koriandr se dá do jídla použít celý: kořínky se hodí třeba do kořenicích past oblíbených v jihovýchodní Asii, spolu se stonky je můžete využít i k ochucení vývarů nebo dušené zeleniny či masa. Oproti tomu lístky je lepší vždycky aspoň zčásti přidat do jídla čerstvé.
Obrácené koláčky s mrkví a koriandrem
Do hodiny
Velmi snadné
Skryt pre seznam
Související recepty
Související články
Autor:
Redakce Apetit