Nová registrace Zapomenuté heslo
21. 7. 2015
7 snadných receptů s bylinkami

Bylinky pozvednou jídlo po stránce chuti, vůně i trávení. Využijte toho, že jejich sezona je v plném proudu, a dopřejte si pořádnou porci čerstvé bazalky, koriandru a máty.

 

BAZALKA 

Pochud chcete, aby celé lístky bazalky zůstaly krásně zelené, musíte je omýt a osušit velmi jemně – pomačkání může způsobit zčernání. Tepelně se upravuje spíš výjimečně, nejlépe chutná v pestu nebo čerstvá navrch (na teplá jídla ji sypte těsně před podáváním) i v salátu. 

Kuřecí placičky s bazalkou

Kuřecí placičky s bazalkou

< 30 min
3.9(20x)
Přečíst recept

Kuřecí řízky s bazalkou

< 60 min
4.1(16x)
Přečíst recept

MÁTA

Chuť a vůni si máta zachová jen tehdy, když ji přidáte až po dovaření. Zatímco u nás si mátu spojujeme spíš se sladkými pokrmy, dobře ladí i se slanými jídly v asijském stylu – můžete ji použít třeba namísto klasnatky barvité, thajské bazalky nebo perilly. 
 
Hovězí maso po asijsku s mátou a koriandrem

Hovězí maso po asijsku s mátou a koriandrem

< 30 min
4.3(29x)
Přečíst recept
Křupavé prstíky s kozím sýrem a mátou

Křupavé prstíky s kozím sýrem a mátou

< 60 min
5(4x)
Přečíst recept

Mátová granita

< 10 min
5(4x)
Přečíst recept
 

KORIANDR

Koriandr se dá do jídla použít celý: kořínky se hodí třeba do kořenicích past oblíbených v jihovýchodní Asii, spolu se stonky je můžete využít i k ochucení vývarů nebo dušené zeleniny či masa. Oproti tomu lístky je lepší vždycky aspoň zčásti přidat do jídla čerstvé.
 

Kořeněné bílé fazole s klobásou a koriandrem

> 60 min
0(0x)
Přečíst recept

Obrácené koláčky s mrkví a koriandrem

< 60 min
3.1(11x)
Přečíst recept

Související články