25 dezertů pro milovníky kávy

25 dezertů pro milovníky kávy

Také patříte mezi milovníky kávy a váš den se bez ní neobejde? Vášeň pro tento povzbuzující nápoj nemusí končit vždy jen u šálku espressa, cappuccina či latte. Kávu můžete využít i při přípravě dezertů, se kterými určitě zabodujete. Poradíme vám, jak na to. Jako bonus zde najdete i pěknou řádku kávových receptů, včetně tiramisu, kávového crème brûlée či cappuccino cheesecaku!

Už delší dobu vás láká rozšířit svůj repertoár o pár dezertů s chutí a vůní kávy? Máte mimořádnou příležitost. Existuje totiž hned několik možností, jak s kávou v kuchyni naložit. Od máčení piškotů do silného espressa na přípravu italského tiramisú, po použití studené či instantní kávy přímo do těsta na bábovku.

Kávová panna cotta

Kávová panna cotta

Více

Instantní kávu v kuchyni není třeba zatracovat

Ačkoliv je instantní káva, co se týče pití, mezi znalci zavrhována, toto pravidlo rozhodně neplatí v kuchyni.

  • Instantní káva je při přípravě kávových dezertů nenahraditelným pomocníkem. 
  • Skvěle se rozpouští, a to dokonce i ve studené vodě. Vzpomeňte si na řecké frappé, které si připravíte za pomoci láhve vody přímo na pláži.
  • Vyhnete se tak problémům s přiléváním horké tekutiny například do směsi obsahující vejce či kypřidla, což by nemuselo dělat dobrotu.
  • Můžete zajít ještě dál a k ochucení těsta či krému kávou přitom nemusíte využít vodu vůbec.
  • Dá se říct, že instantní kávu můžete zkrátka zkusit v tekutém těstě použít podobným způsobem jako kakaový prášek.
  • Někdy zas recept vyžaduje rozpuštění instantní kávy ve smetaně jako třeba při přípravě této kávové pěny na ořechové dortíčky.

Koblížky s kávovým krémem

Koblížky s kávovým krémem

Více

Namáčení v silném espressu pro intenzivní zážitek

Některé dezerty si však o porci pořádného silného espressa přímo říkají. Ano, hádáte správně, řeč je o pravém italském tiramisú.

  • Netvrdíme, že byste k jeho přípravě nemohli použít výše zmíněnou kávu instantní.
  • Čerstvě připravené espresso však vašemu tiramisú dodá ono „pozvednutí“ skrývající se v názvu dezertu.
  • Volně přeložené italské slovo „tiramisú“ totiž znamená doslova „povzbuď mě“.
  • Už z toho důvodu je na máčení italských piškotů savoiardi potřeba káva velmi silná.

Palačinkový dort s kávovým krémem a ostružinami

Palačinkový dort s kávovým krémem a ostružinami

Více

Filtrovaná káva a louhování na způsob cold brew

Třetím způsobem jak kávu v dezertu použít je pak její překapání přes filtr nebo louhování za studena.

  • V tom případě můžete použít jakoukoliv vaší oblíbenou mletou zrnkovou kávu.
  • Použít ji pak lze metodou na způsob tzv. cold brew neboli louhování ve studené vodě.
  • Kávu jednoduše zalijete studenou vodou a necháte louhovat libovolně dlouhou dobu.
  • Čím déle, tím je chuť intenzivnější a silnější.
  • Výluh následně přefiltrujete přes jemné sítko nebo kávový filtr a využijete třeba při přípravě máslového krému.
  • Můžete samozřejmě použít i klasickou kávu překapávanou. Tento způsob se hodí třeba při pečení kávového suflé.

Kávový krém máme většinou spojený s kávovými dortíčky, oblíbeným vánočním cukrovím. V receptech níže je však (stejně jako ostatní způsoby použití kávy) využit v mnoha dalších nápaditých variacích.

Obchod Apetit