Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dezerty s exotickým ovocem aneb Sladká vůně dálek: 29 receptů, kterými oslníte návštěvu

Dezerty s exotickým ovocem aneb Sladká vůně dálek: 29 receptů, kterými oslníte návštěvu
ZDROJ: ImageProfessionals

Chcete vyrobit nevšední dezert s dotykem tropického ovoce a udělat trochu průvan v zaběhaných dezertových kolejích? Zkuste s námi použít mučenku či marakuju, mango, kiwi nebo kaki persimon. Uvidíte, že malým ‚twistem‘ změníte dezert v něco nevšedního.  

Exotické ovoce v kuchyni

Mnoho druhů exotického ovoce najdete v běžné síti supermarketů či online obchodů a tropické plody se tak staly mnohem dostupnější než dříve. Obcházíte v obchodech papáju či marakuju obloukem, protože se obáváte porcování a přípravy? 

Zatímco citrusy, mango, ananas, fíky a kiwi patří mezi běžné ovoce, marakuja a papája mohou být pro nesmělé typy představovat výzvu. Poradíme vám pár jednoduchých triků, jak pracovat v kuchyni i s tímto exotickým ovocem, ať už své chuťové pohárky nemusíte připravovat o nevšední zážitek. 

  • Mučenka jedlá neboli marakuja (také passion fruit) existuje ve dvou odrůdách – žluté a tmavě fialové. Je typická svým téměř dokonalým tvarem koule. Žlutá odrůda dorůstá až do velikosti grapefruitu, tmavě fialová odrůda je naopak menší než citron. Marakuja má lesklou a pevnou slupku, která může být hladká nebo lehce zvrásněná. Po rozkrojení mučenka nabízí nabobtnalá semínka výrazné sladko-kyselé chuti uložená v relativně prázdném prostoru. 
  • Papája svým ustrojením přípomíná meloun. Vyznačuje podlouhlým oválným tvarem a u nás se prodává o váze od půl do dvou kilogramů. Slupka papáji má zelenožlutou barvu, dužina je sladká s výraznou chutí a nejlepší je čerstvá. Semínka papáji mají ostrou kořeněnou chuť připomínající černý pepř. 

Osvědčené kombinace dezertů s tropickým ovocem

Chcete při přípravě dezertu s tropickým ovocem experimentovat nebo raději věříte osvědčeným kombinacím? Obecně platí, že tropické ovoce chutná nejlíp čerstvé a zralé.

  • Šťáva z citronu tvoří skvělou kombinaci s mákem v lahodných muffinech.
  • Grep dodá příjemnou kyselost a jemnou nahořklost cheesecaku s růžovou vodou.
  • Chuť mandarinek se krásně vyjímá v bábovce s karamelem.
  • Kiwi je nejlepší ledově namražené v sorbetu
  • Granátovým jablkem osvěžte krémovou rýžovou kaši.
  • Dokonalý dezert do skleničky připravíte z tapiokových perel a karamelizovaného ananasu
  • Všechno chutné zralé tropické ovoce krásně vynikne čerstvé v pavlovách nebo tartaletkách.

Zdroje informací: Titbit, ApetitOnline

Skryt pre seznam