Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Socialistické dezerty, které si svou slávu udržely dodnes

Socialistické dezerty, které si svou slávu udržely dodnes
ZDROJ: Apetit

Stejně jako v módě i ve světě cukrařiny se střídají různé trendy a módní vlny. Z Ameriky k nám před časem pronikla obliba nazdobených cupcaků, z Francie se rozšířily pastelově zbarvené makronky. Jakkoli jsou tyto dnes populární dezerty krásné, chutné a efektní, občas máme chuť se nostalgicky ohlédnout po jistotách, které provázely naše dětství. Držte si klobouky, jsou tu ty nejlepší retro dezerty.

Míša řezy

Oblíbený moučník se inspiroval neméně oblíbeným nanukem, s kterým má spojené dětství každý, kdo vyrůstal v minulém století.

  • Zmrzlinová pochoutka z tvarohu, smetany a cukru v kakaové polevě se vyrábí od roku 1962.
  • Její jednoduché složení a lahodná chuť ponoukly nápadité kuchařky ke kreativitě a z nanuku se brzy stal moučník, který milují všechny generace.
  • Míša řezy patří ke snazším dezertům z plechu, upečete je i bez větších zkušeností.
  • Základem je nadýchaný kakaový piškot, na který se nanáší silná vrstva tvarohového krému. Závěr patří čokoládové polevě.

A i když Míša řezy nejsou z mrazáku, jistě s nimi sklidíte úspěch. Upéct si je můžete také ve slavnostní dortové variantě.

Banánky a další dezerty z odpalovaného těsta

Nadýchané moučníky z odpalovaného těsta k nám nejspíš dorazily z Francie, ale v tuzemsku se spíš než vznešeně znějíci éclairs a profiteroles ujaly banánky, větrníčky a věnečky.

Pokud si chcete dopřát opravdu retro dezert, upečte z odpalovaného těsta labutě.

  • Z odpalovaného těsta tvarujte na plech cukrářským sáčkem těla labutí (podlouhlá, plnější vlnovka) a dlouhé tenké krky ve tvaru písmene S.
  • Upečená těla labutí napříč rozřízněte na dvě poloviny. Horní díl ještě jedno rozřízněte, tentokrát vertikálně, tak vám vzniknou křídla.
  • Na spodní díl naneste zdobicím sáčkem krém, do něj zapíchněte krk labutě (kousky ve tvaru písmene S) a ze strany ještě rozevřená křídla (části rozříznuté horní části těla labutě).
  • Na závěr poprašte moučkovým cukrem a labutě můžou plavat na stůl.

Dort Harlekýn

Přemýšleli jste někdy po tom, jak vznikl název tohoto dortu? Že by byl tak sladký jako láska milenců Kolombíny a Harlekýna? Že se tajemství skrývá v šatu známé divadelní postavy vás asi nenapadne na první dobrou. Málokterý z retro dezertů totiž prošel od doby svého vzniku takovou proměnou jako dort Harlekýn.

  • Dnes pod tímto názvem v cukrárnách i domácnostech nejčastěji najdeme vrstvený kakaový korpus silně promazaný pařížskou šlehačkou a zdobený bílou neslazenou šlehačkou.
  • Ještě v 60. letech minulého století, kdy se dort Harlekýn připravoval podle norem, vypadal šlehačkový zákusek úplně jinak.
  • Ten původní Harlekýn se skládal z jedné vrstvy korpusu z kakaového piškotu, který se zdobil bílou a pařížskou šlehačkou, jež se střídaly v soustředných kruzích.
  • Každý řez dortu pak díky tomu připomínal typický oděv Harlekýna s kostkovaným vzorem. Odtud tedy ona harlekýnská symbolika a název retro šlehačkového dortu.

Piškotová roláda

Rolády se v tuzemské cukrařině také těší velké oblibě. Není divu.

  • Na tácu působí rolády velmi elegantně a hodí se jako moučník pro slavnostnější příležitosti.
  • Přitom je snadno připravíte i v domácích podmínkách s minimem pomůcek a úsilí.
  • A co víc, přestože je bleskově upečete jen z několika základních surovin (ač je to neuvěřitelné, na zcela jednoduchý piškot vám stačí pouze mouka, cukr a vejce), možností, čím je naplnit a jak je ozdobit, je opravdu nepočítaně – od prosté piškotové rolády promazané ovocnou zavařeninou a šlehanou smetanou až po mistrovské kousky obarvené vzácným kořením a plněné luxusním ovocným krémem.

Dunajské vlny

Vzpomínáte na dunajské vlny? A milujete je stejně jako my? Jde o zákusek, který už něco pamatuje... Jde o vrstvené řezy s piškotovým korpusem, na kterém spočívá vrstva krému a někdy také čokoláda. Vyzkoušejte skvělé řezy, kterými uděláte velkou show na oslavě i po nedělním obědě. 

  • Dunajské vlny můžete osvěžit různými příchutěmi a přidat do nich například ořechy, kompotované ovoce, višně v rumu, povidla nebo rozinky. 

Zdroj informací: Jitka Rákosníková, Eva Všetíčková – Kuchařka první republiky, Apetit na cestách – Česko II. Ubrousku, prostři se!, makova-panenka

Skryt pre seznam