Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jídla bez ohřívání: Rychlé večeře nebo obědy na druhý den do práce, které můžete jíst zastudena

Kukuřičný chlebíček s jarní cibulkou a chilli
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Některé pokrmy jsou výborné čerstvě uvařené, ale stejně tak si na nich pochutnáte za studena. Nemusíte tak trávit čas jejich ohříváním a hodí se jako rychlá večeře nebo oběd na druhý den do práce. Přípravili jsme pro vás výběr několika jídel v různých obměnách, kterými se můžete inspirovat.

Rýžový nákyp a zemlbába

Kdo má rád sladké, jistě nepohrdne rýžovým nákypem. Ze školní jídelny na něj sice mnozí z nás nemají ty nejlepší vzpomínky a vybaví si spíše suchou rýži, ale když se nákyp připraví poctivě ze žloutků utřených s cukrem, našlehaných bílků a šťavnatého kompotonavého ovoce, jde o skutečně božský pokrm. Nákyp je výborný teplý, ale když vystydne a pořádně se uleží, pochutnáte si na něm možná ještě víc.

Podobné je to v případě žemlovky neboli zemlbáby, která je dnes trochu opomíjeným pokrmem, což je velká škoda! Nákyp z pečiva namáčeného v mléce a jablek ochucený máslem a cukrem se skořicí býval pokrmem chudých, jistě by ale obstál i u královského dvora! Žemlovku můžete servírovat jako hlavní chod nebo moučník. Pochutnáte si na ní za tepla i za studena.

Řízky, karbanátky, sekaná, kuře

K výletu po Česku patří studený řízek s kyselou okurkou v chlebu namazeném hořčicí. Stejně dobře funguje i karbanátek, sekaná nebo kousek kuřete. Tato jídla jsou zkrátka vděčná a pochutnáte si na nich za tepla i za studena.

Těstoviny

Další vděčnou surovinou, která dobře funguje i ve studené podobě, jsou těstoviny. Pokud jste vařili těstoviny s omáčkou a pár vám jich zbylo, zatímco omáčka už došla, využijte je na přípravu salátu. 

Quiche

I francouzský koláč quiche si vychutnáte za tepla i za studena. Je tak univerzální, že ho můžete podávat k snídani, obědu i večeři nebo jako slaný dezert. Dokonce i druhý den, kdy je pěkně odleželý, si na něm skvěle pochutnáte.

Klasický quiche lorraine se plní vaječno-smetanovou směsí, sýrem a slaninou, ale vyzkoušet může spoustu dalších neotřelých náplní od cibulové, přes houbovou po špenátovou.

Zdroj: Apetit

Související recepty

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...