Některé pokrmy jsou výborné čerstvě uvařené, ale stejně tak si na nich pochutnáte za studena. Nemusíte tak trávit čas jejich ohříváním a hodí se jako rychlá večeře nebo oběd na druhý den do práce. Přípravili jsme pro vás výběr několika jídel v různých obměnách, kterými se můžete inspirovat.
Rýžový nákyp a zemlbába
Kdo má rád sladké, jistě nepohrdne rýžovým nákypem. Ze školní jídelny na něj sice mnozí z nás nemají ty nejlepší vzpomínky a vybaví si spíše suchou rýži, ale když se nákyp připraví poctivě ze žloutků utřených s cukrem, našlehaných bílků a šťavnatého kompotonavého ovoce, jde o skutečně božský pokrm. Nákyp je výborný teplý, ale když vystydne a pořádně se uleží, pochutnáte si na něm možná ještě víc.
Podobné je to v případě žemlovky neboli zemlbáby, která je dnes trochu opomíjeným pokrmem, což je velká škoda! Nákyp z pečiva namáčeného v mléce a jablek ochucený máslem a cukrem se skořicí býval pokrmem chudých, jistě by ale obstál i u královského dvora! Žemlovku můžete servírovat jako hlavní chod nebo moučník. Pochutnáte si na ní za tepla i za studena.
Řízky, karbanátky, sekaná, kuře
K výletu po Česku patří studený řízek s kyselou okurkou v chlebu namazeném hořčicí. Stejně dobře funguje i karbanátek, sekaná nebo kousek kuřete. Tato jídla jsou zkrátka vděčná a pochutnáte si na nich za tepla i za studena.
- Kuře, které vám zbylo od oběda nebo z grilování můžete také natrhat a použít do tortilla wrapu, sendviče nebo třeba do salátu Caesar.
Těstoviny
Další vděčnou surovinou, která dobře funguje i ve studené podobě, jsou těstoviny. Pokud jste vařili těstoviny s omáčkou a pár vám jich zbylo, zatímco omáčka už došla, využijte je na přípravu salátu.
- Inspirovat se můžete naším salátem s tuňákem a zeleninou.
- Milovníky italské kuchyně potěší salát s mozarellou, rajčátky a bazalkou.
- Sladko-slanou kombinaci chutí vám přinese salát s jablky, nivou a špenátem.
Quiche
I francouzský koláč quiche si vychutnáte za tepla i za studena. Je tak univerzální, že ho můžete podávat k snídani, obědu i večeři nebo jako slaný dezert. Dokonce i druhý den, kdy je pěkně odleželý, si na něm skvěle pochutnáte.
Klasický quiche lorraine se plní vaječno-smetanovou směsí, sýrem a slaninou, ale vyzkoušet může spoustu dalších neotřelých náplní od cibulové, přes houbovou po špenátovou.
Zdroj: Apetit